Hogyan ments meg egy túlöntözött növényt?

Borítókép: Hogyan ments meg egy túlöntözött növényt?
Kedvenc növényed levelei egyre fonnyadtabbak és kókadtabbak vagy már sárgulnak és hullanak is? Jó eséllyel a túl sok öntözés okozta a problémát, de néhány életmentő tippel még sikerülhet megmenteni!

Ez a cikk először az Éva magazin 2021-es téli számában jelent meg.

A legfontosabb, hogy a gyökerek kiszáradhassanak!

Szüneteltesd az öntözést egészen addig, amíg teljesen meg nem szárad a virág földje és vele együtt a gyökerei is. Ez akár több mint egy hétbe is beletelhet.

Vidd árnyékba!

Túlöntözés esetén a növény felső leveleibe nehezen szállítódik el a víz, így ha azok napnak vannak kitéve, könnyen kiszáradhatnak. Tehát mindaddig, amíg az állapota nem stabilizálódik, inkább vidd árnyékba a virágod!

Mozgasd át a földet!

Óvatosan ütögesd meg a cserép oldalát, hogy így próbáld kicsit fellazítani a földet és elősegíteni a gyökerek száradását. Ezt többször is megismételheted, a cserép mindegyik oldalán. Akár ki is veheted a virágot a cserépből a földlabdájával, és állítsd egy széles tálba, hogy minden oldalról száradhasson.

Ültesd át!

Ha nagyon tocsog a földje, könnyen bepenészedhet. Vedd jobban szemügyre és ha penészesnek látszik, vagy az algásodástól a teteje megzöldült, ki kell dobnod, az újrafelhasználással ugyanis csak megfertőznéd a növényedet. Ugyanígy a kukában a helye akkor is, ha kellemetlen bomlásszagot áraszt, ez ugyanis a gyökérrothadás jele. Ha a föld frissnek és tisztának tűnik, nyugodtan fel lehet újra használni – de a biztonság kedvéért mindig jobb új virágföldet venni. Azzal, hogy a növényt kiszabadítod a bepállott cserépből és lecseréled az elsarasodott földet, ismét csak a gyökerek gyorsabb száradását segíted. Keress neki egy olyan cserepet, aminek jobb a vízelvezetése.

Viszlát, rothadó gyökerek!

Átültetés előtt meg kell szabadulni az esetleges rothadó gyökerektől. Az egészséges gyökerek fehér színűek és kemények, míg a rothadásban lévők barnásak, fekete színűek és puhák. Ez utóbbiakat egy metszőollóval nyisszantsd le. Probléma akkor van, ha a gyökérzet nagy része vagy egésze rothadásnak indult. Ez jó eséllyel azt jelenti, hogy a növényed már nem menthető. Persze még így is megpróbálhatod a gyökérzetet tövig vágni, átültetni, és reménykedni benne, hogy a virág túl fogja élni.

Az utolsó simítások

Nincs más hátra, az elhalt leveleket és szárakat is le kell vagdosnod. Sőt, ha az előbbi lépésnél a gyökérzetből sokat kellett vágnod, akkor most a növény egészséges részeit is meg kell metszened, hogy a megmaradt kevéske gyökér képes legyen elég tápanyaggal ellátni a többi részt.

Szobanövények, amik az árnyékot is bírják: