10 nagyon mérgező növény, amit ne engedj a gyereknek leszedni! Hiába szépek, kerüljétek el őket!

Borítókép: 10 nagyon mérgező növény, amit ne engedj a gyereknek leszedni! Hiába szépek, kerüljétek el őket! Forrás: Getty Images
Amikor a gyerekekkel kirándulunk az erdőben vagy akár egy parkon át a városban, gyakran szebbnél szebb virágokba futhatunk bele. A növények latin nevét nem kell sorolnod, de azzal nem árt tisztában lenned, hogy pontosan melyik növény micsoda, mert könnyen baj lehet akár egy csokor szedéséből is.

Mérgező növények

A mérgező növények definiálása már csak azért sem egyszerű, mert többségük esetében a belőlük kivont hatóanyagokat kis mennyiségben gyógyszerekhez használják fel, vagy akár fűszerként is funkcionálhatnak, viszont ha többet használunk belőlük az előírtnál, súlyos, akár maradandó károsodást, vagy legrosszabb esetben halált okozhatnak.

A növények között könnyen találkozhatunk gyengén mérgező fajokkal, mint például a begónia, vagy mérgező növényekkel, mint a boglárkafajok, de mind közül a legveszélyesebbek a nagyon mérgező és a halálosan mérgező kategóriába eső növények, mint például a farkasalma vagy a teljesen ártalmatlannak tűnő leander. Az sem mindegy, hogy a növénynek mely része mérgező: a levele, a termése, vagy akár az egész – ez utóbbiakat érdemes nagy ívben elkerülnötök.

Kis mennyiségben gyógyszer, nagy mennyiségben méreg

A mérgező növények hatóanyagai között megtalálhatjuk például a citizint, melynek hatása a nikotinéhez hasonló: akár órákig tartó súlyos hányást, fokozott szívműködést, izombénulást vagy szívrohamot okozhat. A spartein és a lupanin többnyire nehézlégzést, remegést és görcsöket okozhat. Ezek mindegyike megtalálható például az aranyesőfajokban.

A sisakvirágban megtalálható akonitin külsőleg égető és viszkető érzést okoz a bőrön, mely később az idegvégződéseket bénítja, és igen súlyos következményekkel, erős hányással, bénulással, akár halállal is járhat a túladagolása. Hasonló hatása van az ugyanebben a virágban található protoanemonimnak is, mely a szájban és garatban okoz felmaródást, és hasmenést, vérhányást okozhat.

Forrás: Getty Images
Kirándulás során különösen figyeljünk arra, hogy milyen virág kerül a gyerek kezébe, mert könnyen baj lehet belőle, ha mérgező növények között bóklászunk!

A legismertebb példa: medvehagyma vagy gyöngyvirág?

Talán ezzel a két növénnyel kapcsolatban él leginkább a köztudatban a tény, hogy könnyen összekeverhetőek, ezért különösen óvatosnak kell lennünk, ha megkívánunk egy kis medvehagyma-krémlevest, és magunk vállalkozunk a szedésére. Azt viszont talán már kevesebben tudják, hogy a medvehagyma nemcsak a gyöngyvirágra, hanem az őszi kikericsre is hasonlít, mely szintén erősen mérgező növény.

Ha különbséget szeretnél tenni a medvehagyma és a fent említett két növény között, csak pár dologra kell figyelned:

  • A medvehagyma levele és virágzata is kifejezetten fokhagyma-illatot áraszt, míg a másik két növénynél ezt nem tapasztalhatod.
  • A gyöngyvirágnak rövidebb és szélesebb levelei vannak, a virágok pedig nem a szár csúcsán, hanem inkább a virág tövénél helyezkednek el.
  • A kikericsnek az élőhelye is különbözik a medvehagymától, mivel inkább a füves réteken és napfényes mezőket kedveli a nedves és árnyas területeket kedvelő medvehagymához képest.

Galériánkban összegyűjtöttük a leginkább mérgező növényeket, melyeket érdemes messziről elkerülnötök, főleg, ha gyerekekkel vagytok!