Nem is gondolnád mennyi baktérium él a törölköződben!

Borítókép: Nem is gondolnád mennyi baktérium él a törölköződben! Forrás: Getty Images
A törölközők sokféle mikrobát hordozhatnak, melyek akár fertőző betegségeket is okozhatnak. Szakértők szerint nem létezik 100% -ban csíramentes törölköző és ezen még a 90 fokos mosás sem tud változtatni.

A törülköző, a baktériumok remek élőhelye. Minden használatkor természetes bőrbaktériumok sokaságát juttatjuk a textíliába. Ezek a baktériumok, többségében semmilyen negatív hatást nem gyakorolnak egészségünkre, hisz tőlünk származnak. A testünk alkalmazkodik ahhoz a környezethez, melyben a saját mikrobáink vannak.

Kiváló táptalaj

Az imént említettük, hogy a törölközők tökéletes környezetet biztosítanak a baktériumok és más mikroorganizmusok szaporodáshoz. Hogy miért? Oka a következő: a törülköző gyakran nedves, meleg és nedvszívó, és a sötét, párás fürdőszobában lóg.

Egy kéztörlésre használt törülközőnél, ha a kezedet csak épphogy megmosod –kevés szappannal, hideg vízzel- akkor szépen beletörlöd az összes bacilust a törölközőbe. A kezeden számtalan mikroba megtapad, hisz megfogsz, megérintesz rengeteg dolgot. WC használat után pedig különösen fontos az alapos kézmosás. Egy amerikai tanulmány kimutatta, hogy a fürdőszobai törölközők 90%-a coliform baktériumokkal fertőzött, melyből 14% E.coli baktérium! Köztudott, hogy az E.coli baktérium jelenlétének arányszáma ad iránymutatást arra, hogy egy adott víz ürülékkel szennyezett-e. Igen, jól olvastad ürülékkel! Ugyanis ez az a baktérium, ami kizárólag ürülékből származik. És a gyakran párás, sötét fürdőszobában lógó nedves törölköző kiváló terep az elszaporodására.

„Sok ember nem mossa meg alaposan a kezét, így amikor a törölközővel szárazra törli azt, lényegében a baktériumokat dörzsöli bele a törölközőbe. Ha valaki körülbelül két napra rá, ebbe a törülközőbe törli az arcát, akkor valószínűleg több E. coli baktériumot juttat fel így az arcára, mint ha bedugta volna a fejét egy WC-be" – nyilatkozta a tanulmány során közreműködő amerikai mikrobiológus.

Amikor mástól kapjuk meg

Aggasztó az a tény is, hogy amíg mi nem betegedünk meg ezektől a baktériumoktól -mert például az immunrendszerünk ellenálló- addig a bőrünkön, az arcunkon, kezünkön továbbhurcoljuk a mikrobákat és másokat betegítünk meg. Gyerekek között, osztályokban, csapatsportot űzők körében nem ritka eset, hogy az első megbetegedést számos követ, majd lényegében átmegy a bakteriális megbetegedés az egész közösségen.

Hogyan védekezzünk?

Elképzelhető, hogy egy egyszeri fizikai kontakt után nem kapunk el semmit. Viszont, ha a bőrünk száraz vagy seb, horzsolás van rajta, akkor könnyebben be tudja engedni a bőr a kórokozókat.

  • A legjobb védekezési mód a konyhai és fürdőszobai törölközők gyakori mosása. Körülbelül kétnapos használat után ki kell mosni a fürdőszobai törölközőket, különösen, ha kisgyermekeink vannak.
  • Az se mindegy hogyan mossuk ki azokat, mert a sima mosást túlélik a baktériumok. 60 fokon és aktív oxigénes fehérítővel ellátott terméket használjunk az alapos tisztításhoz.
  • Továbbá, használatkor ügyelni kell arra, hogy a nedves törülköző ki legyen terítve és száradjon meg a következő használatig. Ha teljesen megszárad két használat között, akkor szinte nincs esély a baktériumok átadására.
  • Mindenki saját törülközőt használjon, ne közösködj senkivel.
  • Ha a WC a fürdőszobában van, tehát nincs elkülönítve, úgy a törülközőket teregesd ki máshol és a fogkeféket is tárold zárt helyen.