3 alap tisztítószer a fenntartható háztartáshoz

Borítókép: 3 alap tisztítószer a fenntartható háztartáshoz Forrás: Getty Images
Ha szeretnétek, hogy a lakásotokban, házatokban tisztaság legyen és még biztonságos is legyen, nem szükséges sok pénzt áldozni rá. SŐT! Szinte fillérekből megoldható, hogy a háztartásod ragyogó és kemikáliáktól mentes legyen.

SZÓDABIKARBÓNA

Enyhén sós ízű, lúgos hatású szer ami a természetes ásványvízben is megtalálható. Ha van otthon kéznél szódabikarbóna, akkor takaríthatsz vele sütőt, kerámialapot, súrolhatsz fürdőszoba csapot vagy csempét takaríthatsz. Kiválóan szedi le a makacs szennyeződéseket (pl. tepsik súrolására tökéletes), és a vízkővel is elbánik.

ECET / CTROMSAV

Az ecet a savanyításon kívül remek baktériumölő és tartósító hatású szer. A természetben is előfordul – de mesterségesen is elő lehet állítani. Ha tartasz otthon ecete, akkor alkalmazhatod ruhák öblítéséhez, felmosó folyadék készítéséhez. Az erős, jellemzően csípős szagot kiküszöbölhetjük ha jó minőségű illóolajat használunk mellé.

A citromsav hasonló tulajdonságokkal bír, mint az ecet – csak folyadék helyett por állagban kapható. Egyes receptekhez jobban illik a porállagú citromsav, mint az ecet. Valamint ez a változat szinte egész szagtalan.

MOSÓSZAPPAN

Az alap felszerelések között a mosószappan is dobogós helyet kap, mert kisebb foltokat ezzel tökéletesen ki tudunk szedni. Elő tudjuk készíteni a ruhát a mosásra. Ha makacsabb folttal találkozunk, akkor alkalmazhatunk marhaepe szappant, ami valóban szinte mindent kiszed. A mosószappan tökéletes alap lehet mosószer készítéshez. Nemcsak időt hanem pénzt is tudunk spórolni az otthon készített tisztítószerekkel.

Ha egy ideje szemezel a házilag készíthető tisztítószerekkel, akkor azt ajánlom vágj bele bátran, mert nincs veszítenivalód. Nagy öröm olyan házban élni ahol tudod, minden tiszta és azt is tudod mi van a flakonjaidban.

Mert a takarítószerek is piszkosak lehetnek egy idő után. Hogyan takarítsd őket? Galériánkban mutatjuk!