Az eldobható pelenka 500 év alatt bomlik le: rémisztő, mennyi idő kell a leggyakrabban használt anyagoknak

Borítókép: Az eldobható pelenka 500 év alatt bomlik le: rémisztő, mennyi idő kell a leggyakrabban használt anyagoknak Forrás: pexels (Tom Fisk)
A használati tárgyaink, ételmaradékaink bomlását befolyásoló fő tényezők a hőmérséklet, a víz és az oxigén. Az anyagok nagyon eltérő sebességgel bomlanak le. Megdöbbentő, hogy egyesek mennyi ideig maradnak utánunk a Földön.

Mielőtt megértenénk azt, hogy hány év kell egy anyag lebomlásához, meg kell értenünk, mit is jelent valójában a bomlás. A bomlás természetes folyamat, amely minden létező dologgal megtörténik a Földön.

Kezdésként tisztázzuk, hogyan működik valójában a dekompozíció, és milyen tényezők befolyásolják azt. A bomlást befolyásoló fő tényezők a hőmérséklet, a víz és az oxigén. A melegebb környezet elősegíti a mikroorganizmusok szaporodását és az anyagok gyorsabb lebomlását – egészen addig, amíg túl meleg nem lesz a túléléshez. A hideg környezet akadályozza vagy teljesen leállítja a bomlási folyamatot.

Amikor egy anyag vagy tárgy bomláson megy keresztül, anyaga egyszerűbb kémiai építőelemekre, részecskékre bomlik, és visszakerül a talajba. Ez a folyamat az anyag típusától függően eltérő időt vesz igénybe.

Az elemek hatásának kitéve a különböző anyagok nagyon eltérő sebességgel bomlanak le – néhány naptól sok ezer évig terjedő ütemben. De mennyi ideig tart a leghétköznapibb anyagok lebontása? A biológiailag lebomló termékek esetében mindössze három-hat hónap szükséges a teljes lebomláshoz, de a műanyagok esetében 500 év vagy talán még tovább, örökké…

Forrás: Getty Images (Andri Munazir)
A műanyagok lebomlása örökké is tarthat.

Mennyi idő alatt bomlik le egy eldobható pelenka?

Tekintettel arra, hogy a műanyag (az eldobható pelenkák egyik alapanyaga) csak 1907 óta létezik, az emberiségnek még nem volt elég ideje arra, hogy ellenőrizze, megfigyelje egy kukába került használt pelus teljes bomlását.

A bomlási folyamatra épülő tudományos feltételezés szerint egy darab eldobható pelenkának 500 évre van szüksége, ahhoz, hogy teljesen lebomoljon. Ekkor mikroműanyagként kerül a talajba.

A legtöbb babának csak az első évében 2500 és 3000 közötti pelenkára van szüksége, és akkor hol van még a szobatisztulás…?! A pelenkahulladék a teljes emberi hulladék mintegy két százalékát teszi ki. Hatalmas mennyiségű szemét halmozódik fel a szemétlerakókban.

Forrás: pexels (Markus Spiske)

Mennyi ideig tart a különböző anyagok lebomlása?

Nagyon kíváncsiak voltunk arra, hogy az emberiség által leggyakrabban használt tárgyainak, anyagainak mennyi időre van szüksége ahhoz, hogy eltűnjenek a föld színéről.

A papír mint természetes anyag, melynek alapanyaga a fa, viszonylag hamar, 2-5 hónap alatt lebomlik. Ugyanennyi időre van szüksége egy 100%-ban pamutból készült pólónak is, azonban a nylonból készült ruhadarab 30-40 éven keresztül hullik darabjaira.

A pelenkázáshoz használatos nedves törlőkendőnek több mint 100 év kell az eltűnéshez, az egészségügyi betét és tampon viszont valamivel több mint 25 év alatt vész el.

A műanyag bevonatú papír tejesdobozoknak 5 év, a cigarettacsikkeknek 18 hónap és 10 év közötti időtartam, a gumiabroncsoknak 2000 év, az üveg palackoknak pedig 1 millió év a saccolt lebomlási ideje.

Hogyan mérik pontosan a biológiai lebonthatóságot?

A legáltalánosabb módszer annak becslésére, hogy mennyi ideig tart a különböző anyagok lebomlása, a respirometriás tesztek használata. Ezekben a vizsgálatokban a hulladékot egy edénybe helyezik a bomláshoz szükséges organizmusokkal és feltételekkel. Egy nap alatt a mikroorganizmusok elkezdik megemészteni a hulladékot. Emésztés közben lélegeznek, amely által szén-dioxidot termelnek. A kibocsátott CO2-t megmérik, ezt használják a bomlás sebességének mutatójaként.

Az eredmények legtöbbször kutatómunkán alapuló becsléseken nyugszanak.

Forrás 1., forrás 2., forrás 3.