JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Megvan az év gyógynövénye!

Borítókép: Megvan az év gyógynövénye! Forrás: Getty Images
Felhasználhatod például a vérkeringés javítására, bőrszépítésre, női panaszok vagy aranyér esetén: 2023-ban ez lett az év gyógynövénye.

Sokoldalúan alkalmazható, mégis méltatlanul kevés figyelmet kapott – egészen mostanáig. 2023-ban ugyanis az év gyógynövénye lett a vadgesztenye. A Magyar Gyógyszertudományi Társaság ezt a nálunk is őshonos, a népi gyógyászatban közkedvelt gyógynövény választotta idén győztesnek. Nem is csoda, hiszen tinktúrát, pépet és krémet is elő lehet belőle állítani, sőt, a gyógyszeriparban is fontos alapanyag lett: termésén túl levele, virága és kérge is segítheti a gyógyulást.

Hogy miért ilyen jótékony hatású a vadgesztenye? „Magjának fő hatóanyaga az eszcin, szaponin, de tartalmaz még allantoint, kumarint és flavonoidokat” – foglalja össze a hvg.hu.

Mi mindenre jó az év gyógynövénye?

A vadgesztenye évszázadok óta jelen van a gyógyításban. Régen a termését lereszelve, szárítva hasmenés ellen használták fel, a levélből készült teát pedig lázcsillapítóként, hurutoldóként vetették be. Akinek a végtagjai fájtak, az gyakran kapott a gyógyítójától gesztenyés bedörzsölőt.

A vadgesztenyét ma is számos porcikánkban jelentkező fájdalom esetén bevethetjük. Segíthet visszér- és hajszálérgyengeség esetén, javíthatja a nyirokáramlást és aranyér esetén is hatékony megoldást jelenthet ez a gyógynövény.

Keringési problémák, fáradt, dagadó, nehéz lábak esetén felkenhetsz egy vadgesztenyés krémet. Ez vénás eredetű folyadék-visszatartás (ödéma) esetén is hatásos lehet. Ízületi fájdalmak, köszvény kezelésére is használhatod a leveléből készült borogatást. De akár a női problémák esetén is jól jöhet a vadgesztenye: enyhítheti a fájdalmas menstruációt, de fertőzéseknél hüvelyöblítéshez, ülőfürdőhöz is használhatod.

Ha szebb, rugalmasabb arcbőrre vágysz, akkor is jó választás a Természet patikájából a vadgesztenye. Pattanások ellen a leveléből készített arclemosó jöhet jól, amit arcvízként vagy arctonikként is használhatsz. Rosacea esetén pedig, szintén lemosóként segíthet csökkenteni a hajszálerek átmérőjét, így a bőr pirosságát is.

Így használd borogatáshoz, fürdővízhez

A vadgesztenye magjából tinktúra, olajos kivonat vagy krém is készülhet. Ha teát készítenél belőle borogatáshoz vagy a fürdővizedhez, ahhoz a levelét tudod felhasználni. Szárított vadgesztenye levelekből 1-2 evőkanálnyit adj 2 dl vízhez. Főzd 1-2 percig, hagyd 15 percig állni, utána használatra kész.

Forrás: https://hvg.hu/elet/20230320_vadgesztenye_ev_gyogynovenye

https://gyogyfuveskertem.hu/vadgesztenye/