JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Erkélynövények: a 7 legjobb választás, ha zöldítenéd az erkélyt

Borítókép: Erkélynövények: a 7 legjobb választás, ha zöldítenéd az erkélyt Forrás: Getty Images (Westend61)
Ezek a legjobb erkély növények, amelyek minimális gondozás mellett is segíthetnek megteremteni a saját kis városi oázisodat.

Ha van erkélyed, legyen az bármilyen picike is, nagyon szerencsés vagy, hiszen akár a nagyváros kellős közepén is lehetőséged van közelebb érezni magad a természethez. Ehhez nem is kell más, csak a megfelelő erkélynövények beszerzése, amelyekből szerencsére ma már nincs hiány. Sőt, az alábbiak épp csak annyi gondoskodást – minimális öntözést és egy kis természetes fényt – igényelnek, amit biztosan meg tudsz adni nekik. Cserébe pedig tavasztól késő őszig segíthetnek megteremteni és élvezni a saját mini városi oázisodat.

Erkélynövények: 7 szuper növény, ha zöldebb környezetre vágysz

1. Fűszernövények: A legtöbbjük mindenféle pátyolgatás nélkül is köszöni szépen, remekül fogja érezni magát az erkélyeden. Mivel nem nőnek túl nagyra, a legkisebb balkonokon vagy akár balkonládákban is elférnek.

Napfényes vagy árnyékos erkély? Ilyen fűszernövényt válassz

A napsütötte erkélyeken jól érzi magát a kakukkfű, a zsálya, a rozmaring és a metélőhagyma, míg a koriander és a petrezselyem az árnyékot is jól tűri.

2. Paradicsom: Kedveli a meleg, napos erkélyt. Egyes fajtáknak az sem baj, ha egész nap süti őket a nap. Nagy előnye, hogy szinte bármilyen edényben termesztheted, amit be tudsz fogni erre a célra. És persze, nem mellékesen isteni finom saját terméssel is büszkélkedhetsz, ha úgy döntesz, hogy az erkély növények közül a paradicsomot választod.

3. Árvácska: Ha virágzó növényt szeretnél az erkélyedre, tegyél egy próbát néhány tő árvácskával. Nemcsak cuki kis növény, de jól viseli az árnyékos helyeket, és kibírja azt is, ha néha elfelejted meglocsolni.

4. Muskátli: Nagyanyáink kedvence sosem megy ki a divatból, aminek egyik oka valószínű az, hogy a muskátli mindent IS kibír. Elvan árnyékban, hűvösben, de a napfény és a szárazság is elviselhető számára. Az igénytelen erkély növények királynőjének is megválaszthatnánk? Naná. És azt sem mondhatjuk rá, hogy unalmas, ugyanis ma már több mint 250 fajtája létezik, szóval van miből válogatni.

5. Aloe vera: Egy kis természetes fény és néha, ha a földje már száraz, egy kis víz – ennyi kell az aloe verának, hogy megmaradjon az erkélyeden. „Cserébe” igazi szupernövényként segíthet még szebbé tenni a bőröd, a hajad, és a kisebb sebek kezelésénél is hasznát veszed a növény nedvének.

6. Zöldike: Kezdő erkélyzöldítőknek is bátran ajánljuk a zöldikét, aminek csak annyi a titka, hogy nyáron nedvesen kell tartani a talajt alatta, télen viszont csak akkor szabad locsolni, ha a földje már száraz. Akár cserépbe ülteted, akár felakasztod egy kis kaspóban, a zöldike mindenképp segíthet fokozni a dzsungelhangulatot az erkélyeden.

7. Szobafikusz: Bár a nevében benne van, hogy „szoba”, nyugodtan kiteheted az erkélyre. Feltéve, hogy meleg és világos helyet tudsz neki biztosítani, nem éri közvetlen napfény, és néha nem felejted el meglocsolni egy kicsit.

Emésztési problémára milyen növények valók? Galériánkból kiderül!