Kis zöld káposzták: a kelbimbó

Borítókép: Kis zöld káposzták: a kelbimbó
Ősztől tavaszig terem, és igazi áldás az év színekben, ízekben, vitaminokban szegény hónapjaiban. Mutatós, finom köret sültek mellé, pikáns saláták és levesek alapja vagy kiegészítője. Húspótlónak is használják, mert igen laktató, és tápanyagokban az állati fehérjéknél is gazdagabb.

A kelbimbó a káposzta, a karalábé, a brokkoli és a karfiol rokona. Hosszú szárán akár száz kis gömb is kifejlődhet. Feltehetőleg a mediterráneumból származik, de nemesíteni BRÜSSZEL környékén kezdték: több indoeurópai nyelvben is erre utal a neve („brüsszeli káposzta”). Egészen későn, a múlt században terjedt el Európában, a káposztafélék közt utoljára.


Vásárlásnál friss, egészséges kelbimbót válassz, ami TÖMÖR, élénk színű, erős, kemény levelű. Az ilyet könnyű megpucolni, és alig kell kidobnod belőle valamit. A hűtőszekrény zöldséges rekeszében tárold, nejlonzacskóban, mosatlanul, így pár napig eláll. Fagyasztani blansírozva (2-3 percre forró vízbe mártva, majd hideggel lehűtve) vagy nyersen lehet.

Vágd le a TORZSÁJÁT, fejtsd le róla a száraz külső leveleket, áztasd pár percig bő vízben, majd alaposan mosd le. A bimbók tetejét be szokták vágni kereszt alakban, hogy egyenletesen átfőjenek, de ezt el is lehet hagyni. Hogy könnyebb legyen emészteni, és élénk maradjon a színe, tehetsz hozzá késhegynyi szódabikarbónát.

Nagyon finom rántva. A sós vízben megfőzött bimbóskelt hintsd meg borssal és szerecsendióval, majd panírozd be, és süsd ki. Könnyű, tejfölös, édeskés vagy citromos mártás illik hozzá. Ha a prézlihez KÓKUSZRESZELÉKET is teszel (a zsemlemorzsa kétszeresét vedd), még finomabb lesz. Szúrj bele fogpiszkálót, add sült krumpli és majonéz mellé gyerekeknek.

Vannak, akik a sütőben sült változatára esküsznek. Próbáld ki: egy edényben oszlass el kevés olajat, s a borssal, sóval meghintett kelbimbót tepsiben süsd 200 fokon húsz percig. GYORSABBAN elkészül és egészségesebb, ha három perc blansírozás után teszed a sütőbe. Nagyon jóízű tejfölbe, vagy joghurtból, olaj nélkül készült „hamis tartárba” mártogatva.

Ha ÍNYENC vagy és időd engedi, piríts a sült kelbimbó mellé bacont. A zsírján futtass meg egy kávéskanál mustármagot, majd amikor pattogni kezd, tegyél hozzá egy felszeletelt almát és hagymát. Közepes lángon süsd. Öt perc után adj hozzá egy kevés barnacukrot, bort, balzsamecetet, főzd össze, végül a tűzről levéve ízesítsd mustárral, és keverd a baconnel együtt a kelbimbóhoz.

A legegyszerűbb rakottan elkészíteni. Főzd meg sós-borsos vízben, szórd meg pirított zsemlemorzsával és tejföllel, esetleg pirított szalonnakockával, és máris tálalhatod. Sajtszósszal vagy fokhagymával, olívaolajjal, citrommal és borssal ízesítve is finom, és tíz perc alatt kész.

Vegetáriánus vendégeidet lepd meg kelbimbós RÉTESSEL: keverj a főtt, negyedekre vágott, sóval, borssal, szegfűborssal ízesített bimbós kelhez zsemlemorzsát és habosra kevert tojássárgáját, töltsd réteslapba vagy nagyon vékonyra nyújtott mirelit vajastésztába, és süsd meg.

Majonézzel, tartármártással kevésbé karakteres az íze. ÜNNEPI köretnek is megteszi a tonhalas, majonézes, apróra vágott hagymával és borssal ízesített kelbimbósaláta. Ne hagyd ki a húslevesből, zöldséglevesből, gazdagítsd vele a sült vagy párolt zöldségköreteket!

Éva-tipp: Szép dísznövény, és szinte minden kertben megterem. Fény- és vízigényes. Magját május közepén cserépbe vagy ládába vesd, és a palántákat hathetesen ültesd ki a veteményesbe. A magok között hagyj legalább hetven centi helyet. A kerítés mellett nagyon jól mutat!