Meglepő, mi tűnik a legjobb helynek a kenyér tárolására: így nem lesz penészes!

Borítókép: Meglepő, mi tűnik a legjobb helynek a kenyér tárolására: így nem lesz penészes! Forrás: Pexels/Pixabay
A kenyér könnyen megpenészedhet a pulton vagy a hűtőszekrényben tárolva. Ehelyett mutatunk neki egy jobb helyet!

A kenyeret gyorsan utolérheti a penész és az állottság, de a megfelelő tárolással ezek a problémák nagyrészt megelőzhetők. Persze megoldás lehet a kenyértároló fadoboz, szigorúan konyharuhába és nem műanyag zacskóba csomagolt kenyérrel (!), de sokaknál probléma, hogy a kevés hely miatt nem fér el még egy ekkora tároló a pulton. Akkor mi a teendő?

Szerencsére sok étel jól eltartható a fagyasztóban. De mivel a kenyér sok apró, szépen elrendezett légzsebből áll, könnyen összeesik formája. Ha az amúgy is általában jól megtömött fagyasztóba passzírozzuk, az összetört formában szilárdra fagy, és kiolvasztás után úgy is marad. Ezért érdemes egy külön helyet elkülöníteni a fagyasztóban, valamint, ha friss pékáruról van szó, meg kell várni, amíg teljesen kihűl és csak azután tegyük be a mélyhűtőbe.

Forrás: Unsplash/ Vicky Ng
A kenyér fagyasztóban való tárolása jelentősen meghosszabbítja fogyaszthatóságának időtartamát!

A kenyér lefagyasztása

Az első és egyik legfontosabb lépés, hogy légmentesen zárjuk le a fagyasztandó kenyeret vagy egyéb pékárut, erre ideális egy fagyasztózacskó használata. Érdemes felcímkézni, ráírni, mikor tettük be a mélyhűtőbe. Akár hónapokig is eláll így a pékáru!

A kenyér kiolvasztása

Ha elfogyasztanád a lefagyasztott kenyeret, nincs más dolgod, mint kivenni a fagyasztóból, és hagyni 1-3 órán át kiolvadni. A lassabb olvadás érdekében tedd egy éjszakára a hűtőszekrénybe. Érdemes felolvasztás után néhány percre betenni a sütőbe, hogy felmelegedjen, de ha pirítósnak szánod, rögtön mehet a kenyérpirítóba!

Galériánkban mutatjuk, hogyan tisztítsd a kenyérpirítót 4 egyszerű lépésben!