Így tárold a kenyeret, hogy sokáig megőrizze frissességét: a hűtőt kerüld el!

Borítókép: Így tárold a kenyeret, hogy sokáig megőrizze frissességét: a hűtőt kerüld el! Forrás: Pexels/Marcel Fiedler
A napi étkezéseket kitalálni egyébként is macerás feladat, ha pedig az elkészítésükhöz nem áll rendelkezésünkre minden hozzávaló, amit szerettünk volna felhasználni, egyenesen borzasztó. A kenyér tipikusan ilyen, mert hányszor fordul elő velünk, hogy azt gondoljuk, az esti vacsorához jó lesz még a tegnapi vekni, mégis mire odajutunk, hogy elfogyasszuk, kiszárad vagy megpenészedik?

Az élelmiszerekkel és azok otthoni elraktározásával mindig okosan kell bánni, mert egy-egy apró hiba a tárolásban, és egyből azon kapjuk magunkat, hogy megromlanak, megszáradnak, és a helytelen csomagolásnak köszönhetően sajnos mennek a kuka mélyére.

A pékáruk érzékeny árucikkek, ugyanis sokszor szembesülünk vele, hogy hiába csomagoltuk el „megfelelően”, mégis másnap már teljesen használhatatlanok, és a közös étkezések alkalmával nem lehet már velük számolni, mert frissességüket és ízüket elveszítve étkezési célra már nem alkalmasak. Persze a legoptimálisabb, ha az ember minden nap friss kenyeret vesz, méghozzá annyit, amennyit pontosan megeszik, de valljuk be, erre nincs mindig idő és kapacitás. Éppen ezért nagyon fontos, hogy megfelelően tároljuk a pékárukat, hogy minél tovább megőrizzék eredeti frissességüket.

A bolti papírzacskó lenne a legjobb megoldás?

Manapság a környezettudatosság és a fenntarthatóság jegyében már minden pékárut szinte kivétel nélkül papírzacskóban csomagolnak el, de ha önkiszolgáló jelleggel vásárolunk, akkor is a papírtasakok a jellemzők, melyekben hazavihetjük a kenyeret. Ezek ideig-óráig tökéletes tárolási eszközei a kenyérnek, mert sokáig friss és ropogós marad bennük, de ha benne hagyjuk a papírtasakban, sajnos másnapra nagyon hamar megkeményedik, szinte „ölni lehet vele”. Ez pedig nem csak a levágott veknire vonatkozik, ugyanis akkor is irdatlan száraz lesz a kenyér, ha egyben – szinte még megvágatlanul – kerül ki másnap a papírból.

Forrás: Unsplash/Attila Lisinszky

A műanyag zacskó és a hűtő átka

Azt gondolhatnánk, hogy a legjobb megoldás, ha a kenyeret betesszük a hűtőbe, hiszen mi baja lesz a pékárunak, ha bedobjuk az oly sok terméknek biztonságot nyújtó hűtőszekrénybe? Való igaz, a hűtő kiváló eszköz a különböző tejtermékeknek és egyéb romlandó ételeknek, de a kenyérnek ez a megoldás sem megfelelő. A hidegre bepakolt árucikk ugyanis hamar nedvességet kaphat, és bepárásodhat. Ha pedig teljesen lezárt, műanyag zacskóba tesszük a kenyeret a hűtőbe, szinte biztos, hogy nagyon hamar bepenészedik, nem is beszélve a ropogósságáról, melyet a kapott páratartalomnak köszönhetően pillanatok alatt elveszít. Éppen ezért az ideális tárolási hőmérséklet a kenyérre a 20-23 fokos szobahőmérséklet.

Hasonló a helyzet a sima mezei műanyag zacskóval is. Ha ugyanis ebbe tesszük a pékárut, szintén légmentes közegbe kerül, és nagyon könnyedén megpenészedhet. A műanyag zacskóban a kenyér nem tud „fellélegezni”, nem beszélve a párás közeget kedvelő gombákról, melyek azonban kifejezetten szeretik ezt a klímát, így hamar rátelepedhetnek a friss pékárura.

Forrás: Pexels/Katalina Grabowska

De akkor mégis miben tároljuk a kenyeret?

Szakértők és pékek azt javasolják, a legjobb, ha erre a célra kialakított vászonkendőben vagy vászonzacskóban tároljuk a kenyeret, melyet aztán kenyértárolóba helyezünk. Ügyeljünk arra, hogy a vászonkendőt legalább hetente cseréljük egy másik tisztára. A vászonzacskóban nem lesz száraz, sem pedig párás, hiszen a vászon anyag csak minimális levegőt enged át – éppen annyit, amennyit kell. Ezután helyezzük a kenyeret egy fából készült kenyértartóba, melyet már rengeteg helyen beszerezhetünk.

Ha szeretnénk, hogy huzamosabb ideig elálljon a kenyér, szóba jöhet a fagyasztó is. Itt azonban külön ki kell hangsúlyozzuk, hogy nem a rendes hűtőszekrényre gondolunk, hanem kifejezetten a mélyhűtőre. Érdemes a kenyeret felszeletelni, és apró adagokban betenni a fagyasztóba, így mindig csak annyit veszünk majd elő belőle, amennyire éppen szükségünk van. A kenyeret ekkor tökéletesen záró zacskóba kell elhelyezni, hogy ne vegye át a mélyhűtőből a többi termék és alapanyag szagát. Az is nagyon fontos, hogy ne siettessük a kiolvadását, tehát ha már kivettük a mélyhűtőből, hagyjuk, hadd olvadjon ki a saját ütemében, semmiképpen se tegyük például a mikróba. Ha türelmesen várunk ugyanis, könnyedén a már korábban vásárolt ropogós kenyerünkkel találjuk szembe magunkat.

Galériánkban további élelmiszereket találsz, melyeket nem ajánlatos a hűtőben tárolnod!