Családi időkapszula készítés, amikor történelmi időket élünk a koronavírussal

időkapszula,karantén Forrás: Fotó: Szellő Margit
Nem könnyű elmagyarázni a gyerekeknek, hogy miért kell koronavírus idején otthon maradni, hogy miért nem mehetünk óvodába, a játszótérre vagy éppen a nagymamához. Legjobb, ha lekötjük minden energiájukat, és programokat szervezünk nekik, mintha csak táborban lennének! Például készítsünk időkapszulát!

A gyerekek azt mondják, hogy tudják milyen a vírus, hogy olyan, mint a fognyűvő manócska, csak mégis más, zselés, slime gyurmára emlékeztető baci… Ennél jobban nem is kell, hogy foglalkozzanak vele, személyesítsék meg, rendben van, de a kézmosáson kívül nem kell gyötörnünk őket tényekkel. Ha a kényszerszabadságot úgy fogjuk fel mint egy nyári tábort, aminek van bizonyos menetrendje, vannak programjai, akkor könnyebben elviselik a bezártságot. Az időkapszula készítése például megmozgatja a képzeletüket, a kreativitásukat. Először is, elmeséljük nekik, hogy időkapszulálákat helyeztek régen a szobrokba, a templomtornyok tetejébe, és hogy ezek már igazi kincsekké váltak, és hogy mi is most kincseket készítünk – nos, ez annyira felvillanyozza őket, hogy magára a rajzolásra is alig tudnak majd figyelni.

Mert lerajzolják a családot, a házat, hogy a későbbi korok emberei tudják majd milyen volt az élet itt, a házban. Közben nemcsak rajzolnak, hanem elgondolják azt is, hogy mit mutassanak meg a jövőnek a családi életükből. Mindenki megfogalmazhat egy-egy mondatot is, hogy mit szeretne, milyen legyen az élet mondjuk öt év múlva, tehát egyben a fogalmazást is gyakorolják. Kereshetünk a kapszulánkba kincseket is, olyan Kinder figurákat, vagy más műanyag mütyűröket, amelyeknek elvesztek bizonyos alkatrészei. Ha „régi pénzeket”, forgalomból kivont forintokat is rakunk a kincses időkapszulába, azok még titokzatosabbá teszik a dobozkánkat. Ehhez használhatunk légmentesen zárható kekszes fémdobozt, bármit, ami távolról is emlékeztet akár egy kincses ládikára, mert a gyerekek az időkapszuláról általában a "kalóz szigetek" kincseire asszociálnak.

Érdemes dokumentálni, fotózni, hogy hol ássuk el a fóliába alaposan betekert, légmentesen lezárt kapszulát, hogy majd meg is találjuk, amikor fel szeretnénk nyitni. Természetesen a gyerek ássa ki a kis gödröt, ő is rakja bele lezárt időkapszulát, mert csak akkor érzi igazán magáénak a játékot. A végén térképet is készíthetünk, hogy hová rejtettük a kincset, amit berakhatunk egy palackpostába, azaz egy lezárt üvegbe, amit nem dobunk vízbe, hanem felrakjuk a szekrény tetejére a világító földgömb és a hajómakettek közé, és amikor, mondjuk egy év múlva elindul a kincskeresés, térképünk is lesz a ládikához. Jó szórakozást!