Hogyan tisztítsd meg a fugát?

Borítókép: Hogyan tisztítsd meg a fugát? Forrás: Éva magazin / Getty Images
Vízkő, kiömlött folyadék, zsiradék, papucsról, cipőről, vagy akár csak a talpunkról letapadó kosz – annyi a világos színű fugának. Hiába dörzsölöd a felmosófejjel, nem fér eléggé hozzá a kis bemélyedésekhez. Az elpiszkolódott fuga tisztítása külön fejezet, pepecs munka. Ezért aztán válaszd meg jól a szert, amivel nekiesel.

MIBŐL IS VAN A FUGA?

Készen kapható, esetenként színezett habarcsból, melyet a burkoló a csempék közötti hézagok kitöltésére használ. A leggyakrabban alkalmazott típus a cementhabarcs, ez vizet, cementet és (néha) homokot is tartalmaz.

TISZTÍTÁSÁHOZ A LEGTÖBB HÁZI RECEPT ECETSAV ÉS SZÓDABIKARBÓNA KEVERÉKÉT AJÁNLJA.

Pedig az ecet 2-es pH-értéke és maró hatása miatt nem a legideálisabb porózus felületek tisztítására. Ha a szódabikarbónára ecetet öntesz, a mix pezsegni kezd, ami nagyon meggyőzőnek tűnhet. Pedig valójában csak arról van szó, hogy a szódabikarbóna semlegesíti az ecetben található savat, ám ettől még a kapott keverék sajnos nem távolítja el hatékonyabban a koszt, mint a tiszta víz.

SOKAN ESKÜSZNEK A TEXTILFEHÉRÍTŐKRE IS.

A klór azonban nem kifejezetten környezetbarát szer és nem egészséges a lakáson belül párologtatni. A pH-ja 12 körüli, vagyis erősen lúgosnak minősül – szintén maró hatású. Rongálhatja a fugát, lassan, de biztosan tönkre is teszi, ráadásul a csempét, járólapot sem kíméli. Sőt, a porózus fugán átjutva a mélyebb rétegeket, például a burkolat rögzítésére szolgáló habarcsot is elkezdheti szétmarni. Helyettük mindjárt mutatok néhány kipróbáltan hatásos házi keveréket, de először nézzük…

Hogyan épül fel a nagy fugaművelet?

  • Első körben porszívózz fel, és mosd is fel (vagy le) a felületet. Bármilyen szert is spriccelsz a koszra, hagyd hatni legalább 10 percig, mielőtt súrolni kezdenéd.
  • A habarcs szabad szemmel nem látható lyukacskáin átszivároghatnak a folyadékok és velük a felmosás közben felhígított szennyeződések is. Használj egy kicsi, erős sörtéjű kefét a fugák sikálására, amivel jól hozzáférsz az árkocskákhoz.
  • Alaposan dörzsöld végig a vonalakat, majd egy tiszta, nedves ronggyal töröld át őket. Utolsó felvonásként jöhet a felmosás meleg vízzel, amibe pár csepp mosogatószert öntesz.

És a lényeg: mivel tisztítsd?

Egy adag szódabikarbónához adj fél adag hidrogén-peroxidot és löttyints bele egy kis mosogatószert. Keverd ki a hozzávalókat és kanalazd a fugára. Hagyd hatni 10 percig, dörzsöld át, és öblítsd le.

Miért működik ez a kombináció?

  • A szódabikarbóna enyhén súroló hatású, ezért segít eltávolítani a porózus habarcs felületén beragadt szennyeződéseket.
  • A hidrogén-peroxid a fehérítők természetes alternatívája, amely világosítja a felületeket és pusztítja a megtelepedett csírákat. Ráadásul nem mérgező, mert vízre és oxigénre bomlik.
  • A mosogatószer a zsíros szennyeződéseket oldja.

Egy másik verzióban…

…szórj a fugára szódabikarbónát, aztán spriccelj rá feloldott hidrogén-peroxidot, míg teljesen feláztatod vele a port. Hagyd hatni 10 percig, sikálj, moss fel.

Még egy egyszerű tipp:

Vegyél a drogériában gallér- vagy foltelőkezelő folyadékot, és egyszerűen csak kend a fugára – ez ugyan drágább megoldás, de szintén beválik. Én egyébként rendeltem a netről egy tisztítókefe készletet fúróhoz. Többféle fejjel érkezik, kb. 4500 forint, és parádésan felkapar a padlóról, csempéről, fugáról minden szennyeződést. Igaz, kicsit izmoznom kell rajta, hogy irányba tartsam a fúrót, amin őrülten pörög a dörzsikefe.

Ha a fuga kész, jöhetnek a növények! Mutatjuk, melyek szeretik majd a fürdőszobádat!