Folyton "igent" mondasz, amikor legszívesebben nemet mondanál?

Borítókép: Folyton "igent" mondasz, amikor legszívesebben nemet mondanál?
Technikák, tippek, tanácsok "nemet mondáshoz".

Előfordult már veled, hogy egy ismerősöd megkért, hogy vigyázz a kutyájára, amíg elutazik, vagy egy munkatársad, hogy végezd el helyette a munkáját, és te legszívesebben nemet mondtál volna? Olyan is volt, amikor csak úgy nyüzsögtek a fejedben a nemek, és aztán végül mégis egy "igen" csusszant ki a szádon? Van úgy, hogy nemet kell mondani, mégis nehéz, mert ezzel kockáztatjuk, hogy


fotó: Freeimages.com

  • konfrontálódnunk kell valakivel, akár meglehetősen nyíltan
  • szeretnénk az illetőnek megfelelni, de most valamiért mégsem megy

A megfelelési kényszer és a konfliktuskerülés igen gyakori akadályai annak, hogy valóban csak arra mondjunk igent, amire szeretnénk. Nézzük, milyen érveket kell végiggondolnod ahhoz, hogy megtanulj valóban nemet mondani:

1. Azzal, hogy nemet mondasz, nem válsz feltétlenül rossz emberré.
Talán a neveltetésünk teszi, de nemet mondani kényelmetlen érzés. Gyerekként sokunkat arra neveltek, hogy nem szabad a felnőtteknek ellentmondani, mert az udvariatlanság. Egy ilyen beidegződéssel sokkal nehezebb képviselni az érdekeinket, saját életünk főszereplőjévé válni.

2. Az értékes ember sokszor mond nemet.
Mert nem akasztható le bármelyik pillanatban a fogasról. Hanem koncentráltan neveli például a gyerekeit, és nincs feltétlenül energiája a gyerekek barátaira is egy héten át felügyelni.

3. Biztos, hogy megérné igent mondani?
Egy olyan helyzetben, amikor sok érv szól az igen mellett és ellen is, érdemes megállni és időt kérni. Akár egy óra vagy tíz perc is elég lehet, hogy egymás mellé állítsuk a szempontokat. Ha mást nem, annyit már elértünk a főnökünknél vagy az anyósunknál, hogy látott minket nem kapásból igent mondani. (Megjegyzés: érdemes konkrét határidőt adni magunknak, mert a válasz halogatása sem túl előnyös.)

Oké, de akkor hogyan mondjunk nemet?

1. Legyünk keresetlenek: „Ez most nem fog menni." „Ez most nem fér bele."

2. Ne magyarázkodjunk és bocsánatot sem szükséges kérnünk.

3. Ne hazudjunk. A hazugság csak újabb bűntudatot eredményez (márpedig ezt próbáljuk elkerülni azzal, hogy nem mondunk mindenre igent), arról nem is beszélve, hogy könnyen lebukhatunk.

4. Ne halogassuk a „nemet" (vagyis a konfrontációt) a szükségesnél tovább. Ha már döntöttünk, lépjünk. Az ilyesmit tényleg jobb előbb, mint később letudni.

5. Attól, hogy nem kérünk bocsánatot, még nyugodtan lehetünk udvariasak. Megköszönhetjük a felkérést, és ha az megtisztelő, ezt is szóvá tehetjük.

6. Gyakoroljuk a „nem" szó használatát a tükör előtt. Tényleg. Meglepően hasznos trükk.

7. Ha már tudjuk, hogy a válasz „nem", ne mondjuk azt, hogy „még meggondolom". Ezzel egyszerre hazudunk és halogatunk fölöslegesen.

8. Ne felejtsük el, hogy a "nem" nem tesz bennünket kevésbé értékessé, sőt (lásd feljebb). Ráadásul ha sokat gyakoroljuk a nemet mondás erényét, erősebbek és felszabadultak leszünk!

Hogyan mondjunk nemet a főnökünknek?Kattints az 5 munkahelyi tippért.