Hogyan mondjunk nemet a főnökünknek anélkül, hogy azt mondanánk, „nem"?

Hogyan mondjunk nemet a főnökünknek anélkül, hogy azt mondanánk, „nem"?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

Ö

Öt kényes helyzet, öt megoldás.

A főnököd új projektet akar rád bízni, miközben már hat másikon dolgozol. Elhúzza az értekezletet, miközben pontosan tudja, hogy rohannod kell a gyerekért az óvodába. Letagadtatja magát veled a telefonálók előtt. Ismerős a helyzet? Akárhogy is, még a legjobb főnök–beosztott viszonyban is előfordulhat, hogy konfrontálódnod kell azzal, aki élet-halál ura az irodában. Te mersz ilyenkor nyíltan nemet mondani?

Lehet, hogy simán mondasz nemet, az is lehet, hogy vagy olyan jóban a főnököddel, hogy tudd:a nyílt konfliktus nem hagyhat maradandó nyomot a munkakapcsolatotokon. Ám az, ahogy a főnökkel kommunikálsz, kihathat a karrierednek akár a következő éveire is. Még ha közeli barátok vagytok, akkor is alá-fölérendeltségi viszony van köztetek. Persze minden munkahely más, és senkinek a helyzetébe nem láthatunk bele. Úgyhogy most olyan kínos szituációkra adunk tanácsokat, amelyben bár nemet kellene mondanod a főnöködnek, mégsem teheted. Íme:

1. Nincs időd a plusz feladatra. Tényleg nincs.

Legszívesebben ezt mondanád: Na ez már tényleg nem fér bele, bocsi.
Mondd inkább ezt:Persze, de megtennéd, hogy segítesz átgondolni a prioritásaimat?
Miért? A nyílt „nem" egyszerűen rossz látszatot kelthet a főnökben – kivált akkor, ha nem először válaszolod ezt. Te látod a saját kameraszögedből, hogy mennyit dolgozol, de kívülről ez esetleg nem látszik olyan soknak. (Mert szuper munkaerő vagy és a kemény robot a te kezed alatt könnyű mulatságnak látszik csupán!) Ezért ha egyszerűen nemet mondasz, a főnök azt hiheti, hogy hárítasz, hogy kitérsz a kihívások elől. Ha viszont leülsz vele, végignézitek a feladataidat, akkor egyrészt szembesítheted őt azzal, hogy mennyi van már rajtad így is, másrészt ő adhat neked zöld utat arra, hogy a kevésbé fontosakat átadd másnak.

2. A főnököd arra kér, hogy hazudj.


Fotó: Éva magazin /Lábady István

Legszívesebben ezt mondanád: Tudod, mikor!
Mondd inkább ezt: Oké, de aztán majd tisztázod a helyzetet, ugye?

Miért?Valójában senki sem szeret hazudni. Rossz érzés, aláássa a hitelességünket és gyakrabban lebukunk, mint szeretnénk. Ezért ha tehetjük, igyekszünk kerülni az ilyen helyzeteket. De mit tegyünk, ha a főnökünk várja tőlünk, hogy tagadjuk le a telefonban?
A válaszlépés ilyen esetben két részből áll. Először is a telefonban adjunk kitérő választ. „Most nem elérhető", például. Valószínűleg nem számít a gyakorlatban, de nekünk jobb lesz a lelkiismeretünk tőle. Másodszor igyekezzünk a főnökünket, amennyire lehet, abba az irányba terelni, hogy maga oldja fel az ellentmondást.

3. Nem értesz egyet a stratégiával.

Legszívesebben ezt mondanád: Ez nem fog működni.
Mondd inkább ezt: Volna egy alternatív javaslatom, mondhatom?

Miért? Konstruktívnak lenni jó – ez nem csak munkahelyi szituációkra igaz. Akármennyire igazad van az adott helyzetben, ha csak simán kritizálod a stratégiát, azzal csak azt éred el, hogy negatívnak fognak tartani, olyan embernek, aki nem tud vagy akar együttműködni, aki egy kézlegyintéssel elintéz egy kidolgozott tervet, ami esetleg hónapok munkája volt. Szóval csak magadat hozod kellemetlen helyzetbe, miközben talán tényleg van egy jobb megoldás!

Mivel minden munkahelyen a lehető legjobb eredmény elérése a cél, ezért a főnök valószínűleg nyitott lesz arra, hogy legalább meghallgassa az ötletedet. Ha mégsem, akkor tudhatod, hogy elkötelezett a stratégiája mellett, aminek valószínűleg általad nem ismert okok is vannak a hátterében. Ha mindennek ellenére mégis úgy látod, hogy jéghegy felé haladtok, íme a mentőöv: „Tudom, hogy most nincs helye a brainstormingnak, ezért szeretném kiemelni a stratégiának azokat az elemeit, amik komolyan aggasztanak."

4. Egyszerűen nem vagy hajlandó arra, amivel megbíztak.

Legszívesebben ezt mondanád: Azt már nem.
Mondd inkább ezt: Persze.
Vagy:Biztos, hogy nincs más, aki meg tudná csinálni?

Miért? Elvárja tőled, hogy későig túlórázz? Olyan favágós munkával akar megbízni, amit a gyakornok is elvégezhetne? Mindenki tele van melóval, de valakinek még el kellene készítenie a prezentációt a másnapi mítingre? Nagyon kellemetlen, bosszantó helyzetek ezek, és első körben mégis érdemes végiggondolnod:nem tudnál-e igent mondani rájuk. Lehet, hogy a többiek a múlt héten is ráálltak valami hasonló nemszeretem feladatra, te pedig nem? Ha mindig kihúzod magad az ilyen munkák alól, azzal rossz benyomást keltesz magadról, márpedig a munkahelyen igenis nagyon fontos a látszat! Természetesen ha úgy látod, hogy rendszeresen te „nyered meg" a túlórákat vagy a plusz feladatokat, akkor próbálj meg kitérni előlük – elvégre nemecsekernő szerepét sem jó eljátszani.

5. A főnök szorosabbra akarja fűzni veled a szálakat, mint szeretnéd.

Legszívesebben ezt mondanád: Ki van zárva.
Mondd inkább ezt: Maradjunk inkább a szakmai határokon belül.
Vagy egyszerűen: Nem.

Miért?Nem feltétlenül szexuális zaklatásra gondolunk, inkább arra, amikor be akar ülni veled valahova munka után, miközben neked más terveid lennének. Vagy hetente kétszer eljárni squasholni. Esetleg megkér, hogy kísérd el a nőgyógyászához, nem beszélve arról a helyzetről, amikor közeli barátodként bánik veled és megpróbál beférkőzni a magánéletedbe. Az ilyen elvárások elől jogod van kitérni, ha nem tetszik a dolog. Ha elmész vele a nőgyógyászhoz pusztán azért, mert félsz nemet mondani, akkor egyszerűen hivatali visszaélés áldozatává válsz. Ha azonban konkrétan zaklat, akkor egész nyugodtan mondhatsz nyíltan nemet. Ez az a helyzet, amikor nem kell tekintettel lenned a főnök-beosztott viszonyra vagy a későbbi karrieredre: a zaklatás az övét vághatja el, ha jelented.

Forrás. Fotó: Éva magazin, Pinterest

Tovább olvasok
12 mém, amit érteni fogsz, ha te is alvásproblémákkal küzdesz

Lassan elmondhatjuk, hogy jó alvónak lenni kiváltság.

A 73 éves rúdtáncos, aki egy tehetségkutatón futott be

Fittebb 73 évesen, mint sokan a húszas éveikben. Látnod kell a rúdtáncos nagyit. A joy.hu híradása.

Legkülönlegesebb modellek

A hibátlannak tűnő modellarcok mellett felüdülés megismerni azokat, akik úgy hódítanak a címlapokon, hogy felvállalják a hiányosságaikat. Ők szintén sikeres modellek és gyakorlatilag történelemet írtak a divatvilágban az elmúlt pár évben.

Napi horoszkóp július 21.: a Kosok a tökéletes eredmény elérésére törekszenek, a Skorpióknak pihenésre van szükségük

A hét utolsó napján is érdemes elolvasnod a horoszkópod, hisz a csillagok izgalmas üzeneteket tartogatnak!

9 színész azelőtt és azután, hogy Marvel szereplő lett belőle

Úgy látszik, a szuperhősszerep elég motivációt jelentett számukra ahhoz, hogy elvonszolják magukat az edzőterembe.

7 tó európai nyaraláshoz, amik vetekszenek a tengerrel

Ha nem (csak) a tengerparti heverészést tudjátok elképzelni a nyaralás fő céljaként, válasszatok egy kristálytiszta vizű csodálatos tavat Európában. Általában kisebb a tömeg, és a legmelegebb hónapokban is elviselhető a hőség, a víz viszont elég kellemes egy kis úszáshoz.

Híres emberek egészen ritka testi hibákkal

A hírességekről hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy tökéletesek, boldogok és mindenük megvan. Ez majdnem igaz is, hiszen van, amiből több van egyesek sztároknak, például lábujjból vagy mellbimbóból.

Híres emberek, akik eltitkolták rákos diagnózisukat

Senki sem szereti mások orrára kötni, hogyha valamilyen problémája adódik az életben, főként, ha az ember egészségéről van szó. Ezért nem lepődünk meg, amikor egy-egy hírességről kiderül: eltitkolták, hogy rákkal diagnosztizálták őket.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Vesd bele magad a nyárba és fizess elő 40% kedvezménnyel 1185 Ft-ért!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem