Folteltávolítás-kisokos: hogyan szedjük ki a ruhákból a makacs foltokat?

Borítókép: Folteltávolítás-kisokos: hogyan szedjük ki a ruhákból a makacs foltokat? Forrás: Canva (Brand X Pictures)
Ismerős az érzés, mikor a kedvenc ingedre borul a pohár bor vagy éppen főzés közben ráfröccsen a bolognai szósz? A gyerekek - ki tudja milyen - foltos ruháit ne is említsük... Olvasd el, mik azok a szerek, amik valóban segítik megmenteni a ruhadarabokat az ollótól!

Mióta zöld háztartást vezetek - azaz nem használok olyan tisztító és mosószereket, amik kemikáliákat tartalmaznak - a leggyakoribb kérdések között mindig ott van, hogy oké, de: mivel szedem ki a makacs foltokat?

Először is tisztázzuk: mik számítanak makacs foltnak?

Zsíros eredetű szennyeződések, vörös bor, gyümölcs foltok, tea, kávé, beszáradt – régi piszok. Amivel fontos tisztába lennünk, hogy milyen típusú anyagról beszélünk.

Minél természetesebb az anyag annál nagyobb sikerrel fogjuk tudni kiszedni a foltot a ruhából, textilből.

1. ECET

A vízben oldódó szennyeződésekre a megoldás sok esetben az ecet. Az ecet alapjáraton is sok helyen használható takarítás során. Ha mosás előtt közvetlen tiszta ecetbe (hígítatlan) belemártunk egy rongyot és azt a foltos területre dörzsöljük, akkor mosáskor nagy eséllyel szabadulunk meg a makacs folttól. Fontos, hogy csak tiszta (desztillált) ecetet használjunk (az almaecet nem megfelelő).

2. MARHAEPE SZAPPAN

Aki még nem ismeri, elsőre furcsán cseng ennek a szappannak a neve, esetleg tartanak is tőle, hogy „szaga” van. Ellenben aki próbálta, az esküszik rá. Ez egy abszolút illatmentes mosószappan, mely kifejezetten durva foltok eltávolítására alkalmas. Előszeretettel használják azok a szülők, akik mosható pelenkát használnak, mert minden foltot kiszed és szagtalanít, továbbá alkalmas gyümölcsfoltok kiszedésére is.

3. NÁTRIUM-PERKARBONÁT – azaz oxigénes fehérítő

Ma már a nagyobb drogáriák polcain is elérhető ez a por, ami kiválóan alkalmas fehérítésre. Érdemes minden fehér mosáshoz adni egy adaggal, mert segít megőrizni a ruhák fehérségét és nem bántja az anyag minőségét közben.

Izzadság foltok ellen a legjobb keverék 1 evőkanál szódabikarbóna és 1 evőkanál nátrium perkarbonát pici vízzel kikeverve és a folton hagyni pár órát. Utána mosni és teljesen kiszedi a foltot.

A zsírfoltokra is tökéletes, ha pedig lehetőség van rá – amint zsíros lesz a ruha egy adag mosószerrel kell jól bedörzsölni, majd vízzel kimosni és szinte már mosás előtt is eltűnik a folt.

4. CITROM

A citromot gyakran használjuk teánk ízesítésére, de azt kevesen tudják, hogy a makacs tea foltok egyik leghatásosabb ellenszere maga a citrom. A foltos területet kell átdörzsölni vele és utána mosni. Ezzel együtt nem csak tisztító, hanem fertőtlenítő hatása is van.

5. GLICERIN

A glicerin a kozmetikumok egyik legfőbb összetevője. Azt már kevesebben tudják, hogy a legtöbb patikában be is lehet szerezni. Miért jó, ha van otthon glicerin? Kiszedi a fű, csokoládé, rúzs foltokat egyaránt. Kis mennyiségben kell felvinni az bepiszkolódott anyagra és utána langyos vízzel kell átöblíteni az anyagot, nagyjából negyed óra múlva. Érdemes a végén még tiszta alkohollal áttörölni a ruhát.

5+1. NAPFÉNY

Nyári lány vagyok, de nemcsak ezért szeretem a meleget és a napot. Kevesen tudják, de a legjobb folteltávolító a napfény. Ha teheted és az időjárás engedi, akkor mindig kintre teregess, nincs a napfénynél ugyanis természetesebb és gyorsabb módja a folteltávolításnak. Ráadásul fertőtlenít is.

Ki várja a tavaszt még rajtam kívül?

Így szedd ki az olajfoltot a ruhából: