JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Citromot a mikróba? Vegyszermentes, pofon egyszerű takarítási trükkök, amik hatékonyak is

takarítás, konyha, háztartás, vegyszermentes, mikrohullámú sütő Forrás: Getty Images
Elég egy kevéske túlmelegített paradicsomleves, vagy egy tasak odaégetett pattogatott kukorica a három napja melegített hússzelet szétreppent, száraz darabkáival keveredve; és máris olyan a mikród, mint egy színes, szagos csatatér. A jó hír viszont az, hogy minden háztartásban fellelhető, vegyszermentes, környezetbarát hozzávalókkal is könnyedén rendbe tudod szedni. Megmutatjuk, hogyan.

Nem tudom, te hogy vagy vele, nálunk általában napi gyakorisággal üzemel a mikró; ha csak arra gondolok, a kávémat hányszor szoktam/kell újra és újra melegítenem. És akkor a „kérek egy kis levest” meg a „de én inkább a rántott husi maradékát enném” és társairól még szó sem esett. Egy-egy ilyen csúcsra járatott nap pedig ott hagyja a lenyomatát szegény kis készüléken, amit bizonyos időközönként nem árt alaposan kitakarítanod.

Szerencsére nem fog kelleni semmiféle extra tisztítószerből betáraznod; elég, ha van otthon egy kis citrom, szódabikarbóna, ecet, és mosogatószer. De lássuk, hogyan használd fel ezeket a mikród újjávarázsolásához.

Forrás: pixabay.com/Monfocus

Citrom

Egy bögre vízbe facsarj ki egy fél citrom levét, az elegyet pedig öntsd át egy mikrózható tálkába. Tedd a forgótányérra, és pörgesd át néhány percig magas fokozaton, amíg a víz nem forr és gőzölög a tálkából. Mielőtt azonban kinyitnád a mikró ajtaját, hagyd hűlni egy kicsit. Miután a tálkát kivetted, egy szivaccsal töröld át a készülék belsejét.

Ecet

A mikród ajtaját se felejtsd ki a takarításból; ehhez pedig ideális szer az ecet, ami a zsírosabb szennyeződésekkel is elbánik. Fele-fele arányban keverd össze vízzel, törölgesd át vele a felületet. Majd egy vizes és egy száraz áttörlés, és rá se lehet ismerni az ajtóra. A citromhoz hasonlóan az ecetet is ugyanúgy használhatod a készülék belsejének kipucolására; az arány ez esetben 2 csészényi vízhez 2 evőkanál ecet. Ha pedig azt szeretnéd, hogy kellemes illata is legyen, adhatsz hozzá pár cseppet a kedvenc illóolajodból.

Szódabikarbóna

A makacsabb zsírok, és egyéb szennyeződések eltávolításában pedig a szódabikarbóna lesz a segítségedre; ami szinte mindent leszed, ami a mikrohullámú sütőd belsejébe tapad. Nedvesíts be egy szivacsot, mártsd bele a szódabikarbónába és súrolgasd meg a kívánt felületeket. Ha megvagy vele, jöhet egy vizes áttörlés, és kész is a piszkos munka.

Ha pedig újra tiszta és illatos, lássuk, milyen konyhai praktikákhoz vetheted be a mikródat!