Hogyan kell mikróban jófajta tojásételeket készíteni?

Borítókép: Hogyan kell mikróban jófajta tojásételeket készíteni? Forrás: Unsplash/Brett Jordan
A mikrohullámú sütő a barátunk. Nem kell tőle félni. Tojásételek elkészítéséhez is kiváló.

Csak a hatvanéves vasserpenyőben hiszel, amiben kizárólag rántottát készítesz az ősi recept alapján? Mondjak valamit? Igazad van. Ragaszkodni a tradíciókhoz és egy csökött vaslábashoz – ez teszi emberré az embert. De közben meg ott a mikró. Ne félj tőle, nem a halálsugarat ereszti ki magából. A mikrohullámú sugárzás a tárgyakban levő vízmolekulák rezgését gyorsítja fel. A magas frekvenciájú mocorgás meg hőt termel. Ennyi a mikró titka, nem több. (Macskát ne száríts benne, ez nagyon fontos.)

Kétperces mikrós rántotta

Végy két tojást, két evőkanál vajat, két evőkanál reszelt sajtot! Jöhet só, bors és welcome minden olyan fűszernövénynek, amit kedvelsz!

Öntsd bele egy nagyobb, kivajazott/kiolajozott mikró-álló bögrébe vagy egy edénybe. Állítsd a legmagasabb fokozatra a mikrót, és kapcsold be 45 másodpercig. Ha csenget, vedd ki a cuccot, és kevergesd meg! További 30-45 másodpercig mikrózzad! Ha kész, szórd rá a sajtot, sózd-borsozd-fűszerezd!

Buggyantott tojás a mikróból

A buggyantott tojás nagyon menő: már csak a látványától is ötcsillagos hotelben érezheted magad reggelente! Ha a mikród 700 wattos, elég 80 százalékon működtetni! Ha még nagyobb energiát képes leadni, akkor meg menjen „félgázon”!

Egy edényt tölts meg háromnegyedig vízzel. Forrald fel, majd vedd kisebbre a fokozatot, hogy csak éppen gyöngyözzön! Adj hozzá egy evőkanál ecetet! (Ez ahhoz kell, hogy a tojásfehérje gyorsan kicsapódjon, és ne diffundáljon szanaszét a vízben! Üsd bele a tojást egy bögrébe, majd lassan merítsd a vízbe. (Ha több tojást akarsz, mindegyikhez egy külön bögre kell!) A fehérje azonnal elkezd kicsapódni. Ezt azzal a réseket is tartalmazó kiszedővel, amivel majd később ki fogod halászni a tojásokat, kompaktabbá rendezgetheted. Állítsd 4 percre a mikrót, és ha csenget, szedd ki a tojásokat. A belsejük csodálatosan, krémesen folyékony lesz!

Zöldséges frittata

Végy egy vékonyra szeletelt, kis vöröshagymát, szeletelj fel 4 szál spárgát, 3 gombát, egy fél cukkínit! Ha gondolod, hogy kell még bele, vágj kockára egy kisebb kaliforniai paprikát! Verj fel hat tojást!

Egy mikrózható, nagyobb quiche-edényben vajon párold meg a hagymát, 1000 Watton, 3-4 percig! Add hozzá a spárgát, a gombát, a cukkínit! Ez is menjen 1000 Watton, 4 percig! Majd keverd meg, és add hozzá a tojást, a parikát, sót-borsot-fűszernövényeket! Fedd le, és főzd 400 Watton 5-7 percig!

És még egy csomó tojásétel!