Otthoni koronavírusteszt – van értelme? A gyógyszerész válaszol

koronavírus,gyorsteszt
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

S

Szeretnéd gyorsan megtudni, hogy koronavírusos vagy-e? Vagy hogy észrevétlenül átestél-e rajta? Igaz, hogy elég drágán, de egy-egy webshopban és magánintézményben megjelennek a koronavírus-gyorstesztek. Mire jók ezek, és mire nem? Dr. Dér Péter szakgyógyszerészt, gyógyszertárvezetőt kérdeztük.

A vírusfertőzés kimutatására létrejött tesztek alapvetően kétféle elven működnek.

Vagy a vírust magátami egyébként mikroszkóp alatt így néz ki –, pontosabban annak örökítő anyagát mutatják ki, vagy a védekező rendszerünknek a vírusra adott válaszát (pontosabban specifikus antitesteket).

Maga a vírus alapvetően a légutak vagy az emésztőrendszer sejtjeiben található meg, de az esetek legnagyobb hányadában a felső légútban vagy a szájon keresztül jutnak be. (Szemen keresztüli befertőződést is leírtak, ezért fontos, hogy ne nyúljunk a szemünkhöz sem kézmosás előtt.)


Nem csak légúti tünetek lehetnek gyanúsak
Nem csak légúti tünetek lehetnek gyanúsak Emésztési problémák is lehetnek a koronavírus korai jelei

Dr. Dér Péter szerint ez a videó jól összefoglalja mindazt, amit a koronavírusról tudni érdemes:


PCR-teszt

Ennél a tesztnél egy vattás pálcikával mintát vesznek az orrüreg végéből és a garatból, majd abból laboratóriumi körülmények között megpróbálják a vírus jelenlétét igazolni. Ez a teszt a vírus örökítő anyagának egy-egy darabját fogja kimutatni. A teszt azonban nem 100 százalékos, ezért szükséges két, különböző időpontban végzett vizsgálat negatív eredménye a negatív eredmény kijelentéséhez (vagyis, hogy nem fertőzött az illető).


Dr. Dér Péter melegen ajánlja Kemenesi Gábor virológus videóját a gyorstesztekről:

Ha nem jelenne meg a videó megfelelően, ide kattintva megnézheted.


Szerológiai vizsgálatok

Ilyenkor vért vesznek, majd abból a vírus ellen termelődő antitestek jelenlétét mutatják ki. Ezekből lehet gyorstesztet készíteni. Kezdetben az IgM, később az IgG típusú ellenanyag termelődik, ebből tud az orvos következtetéseket levonni. Az ilyen vizsgálatokon alapuló tesztek a betegség kialakulásához képest - ami lehet akár tünetmentes is - egy héttel később jeleznek, ezért a negatív eredményt fenntartással kell kezelni. A gyorstesztek másik tulajdonsága, hogy amíg egy vérvétel eredménye számszerűsíthető, addig a gyorstesztek igen/nem válasszal tudnak szolgálni (ha van a határértéknek megfelelő mennyiségű ellenanyag, akkor pozitív, ha nincs, akkor negatív).


Dr. Dér Péter megtekintésre ajánlja dr. Novák Hunor videóját is:


A széles körben tesztelés értelme

Mint dr. Dér Péter hangsúlyozza, a járványügyi intézkedések pontosan meghatározzák azokat az eseteket, amikor szükséges a teszt elvégzése és azt is, hogy milyen tesztet kell alkalmazni. Ő úgy gondolja, hogy nincs értelme a tesztek lakossági értékesítésének orvosi kiértékelés nélkül.Leginkább a webshopokban kínált tesztekről van szó, hiszen nem tudod ellenőrizni, a tesztnek megfelelő-e a minősége, megbízható-e. Más a helyzet a magánintézményekben kínált gyorstesztekkel, mert ott jobban eldöntheted, van-e bizalmad az adott intézményhez, illetve biztos lehetsz abban, hogy a teszted eredményét orvos fogja értékelni.

Ez azért is lényeges, mert a járvány során más érdekli a szakembert, mint a lakosságot.


Ez a kutatóbiológusnő mindent érthetően elmagyaráz a blogján:
Ez a kutatóbiológusnő mindent érthetően elmagyaráz a blogján: Hogyan tesztelik a koronavírust, és miért olyan drága és lassú?

A teszt a múltról vagy a jelenről tájékoztat, de ki mutatja meg a jövőt?

Márpedig az emberek erre kíváncsiak” – mondja a gyógyszerész.

Azt hiszem, az emberek a személyes szabadságukat szeretnék a teszt által visszanyerni.

"Ha nem vagyok fertőzött, akkor kimehetek, igaz? Pedig a helyzet az, hogy ha pillanatnyilag fel is lélegezhet valaki a negatív eredmény biztos tudatában, talán épp ez sodorja könnyelműségbe, és a szabadság jegyében fokozott kockázatnak teszi ki magát, például többször megy ki, vagy másokkal érintkezik. És egy hét múlva ismét retteghet, vajon nem fertőzött-e. Az én véleményem szerint tehát nincs olyan hozadéka a negatív tesztnek jelenleg, ami miatt megérné internetről gyorsan rendelni. Ha megfogalmazhatok valamiféle üzenetet, az az lenne, hogy várjuk meg, mit tanácsolnak a járványügyi szakemberek, és maradjunk otthon. Minden egyes kimozdulás rizikó!”

Van egy álmom

„Van egy elképzelésem arról, hogy ha ezt viszonylag jól megússzuk, akkor pár hét múlva egyesek majd a fejünkhöz vágják: »ezért kellett otthon maradnunk?«. Szeretném, hogy így legyen, mert az azt jelentené, hogy győztünk.”Tovább olvasok
Kép
Eszel te eleget? Íme 5 jel, hogy több kalóriára van szükséged

Már pedig borzasztóan fontos, hogy figyelj erre, máskülönben számíthatsz rá, hogy idővel hanyatlani fog az erőnléted futóként (is). A runnersworld.hu cikke.

Kép
Ha én lépek ki egy kapcsolatból, nehezebben viselem, mint amikor engem hagynak el

Apológia az Elhagyóért, akit közmegvetés sújt, pedig neki is van szíve. Adrienn története.

Kép
Immunrendszer erősítése? 3 mítosz, amit nem szabad elhinned ezzel kapcsolatban

Hogyan lehet az immunrendszert megerősíteni? Mindenekelőtt tudnod kell, mi az, amit nem szabad többé elhinned ezzel kapcsolatban!

Kép
11 dolog, amit anyák csinálnak, amikor senki nem látja őket

A WC-ben sírunk, dugicsokit eszünk és alvás helyett a gyerekeink fotóit nézegetjük. De ezzel még nincs vége a listának...

Kép
Most akkor tényleg fel akart szedni a 70 éves tanárom?

Felnőtt fejjel ültem be ismét az iskolapadba, coachingot tanulni. Imádtam minden percét. Imádtuk Frigyes tanár urat is, mert szellemes volt és elbűvölő. Később egy cukrászdában is megpróbált elbűvölni. Franci története

Kép
Így borozik Molnár Andi

Szeretjük, tiszteljük, használjuk és élvezzük. A bor mindennapjaink része. Ezerarcú nedű, melyben mindenki megtalálja a maga ízlésének leginkább tetszőt. De kinek mit is jelent igazán? Sorozatunkban ismert emberek mesélnek erről. Ezúttal Molnár Andrea táncost kérdeztük.

Kép
A férjem kedvéért sterilizáltattam magam, majd épp ezért hagyott el

Három lányunk született. Szerettünk volna fiút, persze, de azt mondtuk, hogy 3 gyerek azért elég. A férjem mondta ki a végszót: ne próbálkozzunk tovább. A harmadik császármetszés alkalmával éltem is a sterilizálás lehetőségével. Aztán két év múlva közölte: mégis szeretne egy fiút. „És ki fogja tovább vinni a családnevet?” – kérdezte. Majd bejelentette, hogy mivel nekem már nem lehet gyerekem, így elhagy.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem