Otthoni koronavírusteszt – van értelme? A gyógyszerész válaszol

koronavírus,gyorsteszt
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

S

Szeretnéd gyorsan megtudni, hogy koronavírusos vagy-e? Vagy hogy észrevétlenül átestél-e rajta? Igaz, hogy elég drágán, de egy-egy webshopban és magánintézményben megjelennek a koronavírus-gyorstesztek. Mire jók ezek, és mire nem? Dr. Dér Péter szakgyógyszerészt, gyógyszertárvezetőt kérdeztük.

A vírusfertőzés kimutatására létrejött tesztek alapvetően kétféle elven működnek.

Vagy a vírust magátami egyébként mikroszkóp alatt így néz ki –, pontosabban annak örökítő anyagát mutatják ki, vagy a védekező rendszerünknek a vírusra adott válaszát (pontosabban specifikus antitesteket).

Maga a vírus alapvetően a légutak vagy az emésztőrendszer sejtjeiben található meg, de az esetek legnagyobb hányadában a felső légútban vagy a szájon keresztül jutnak be. (Szemen keresztüli befertőződést is leírtak, ezért fontos, hogy ne nyúljunk a szemünkhöz sem kézmosás előtt.)


Nem csak légúti tünetek lehetnek gyanúsak
Nem csak légúti tünetek lehetnek gyanúsak Emésztési problémák is lehetnek a koronavírus korai jelei

Dr. Dér Péter szerint ez a videó jól összefoglalja mindazt, amit a koronavírusról tudni érdemes:


PCR-teszt

Ennél a tesztnél egy vattás pálcikával mintát vesznek az orrüreg végéből és a garatból, majd abból laboratóriumi körülmények között megpróbálják a vírus jelenlétét igazolni. Ez a teszt a vírus örökítő anyagának egy-egy darabját fogja kimutatni. A teszt azonban nem 100 százalékos, ezért szükséges két, különböző időpontban végzett vizsgálat negatív eredménye a negatív eredmény kijelentéséhez (vagyis, hogy nem fertőzött az illető).


Dr. Dér Péter melegen ajánlja Kemenesi Gábor virológus videóját a gyorstesztekről:

Ha nem jelenne meg a videó megfelelően, ide kattintva megnézheted.


Szerológiai vizsgálatok

Ilyenkor vért vesznek, majd abból a vírus ellen termelődő antitestek jelenlétét mutatják ki. Ezekből lehet gyorstesztet készíteni. Kezdetben az IgM, később az IgG típusú ellenanyag termelődik, ebből tud az orvos következtetéseket levonni. Az ilyen vizsgálatokon alapuló tesztek a betegség kialakulásához képest - ami lehet akár tünetmentes is - egy héttel később jeleznek, ezért a negatív eredményt fenntartással kell kezelni. A gyorstesztek másik tulajdonsága, hogy amíg egy vérvétel eredménye számszerűsíthető, addig a gyorstesztek igen/nem válasszal tudnak szolgálni (ha van a határértéknek megfelelő mennyiségű ellenanyag, akkor pozitív, ha nincs, akkor negatív).


Dr. Dér Péter megtekintésre ajánlja dr. Novák Hunor videóját is:


A széles körben tesztelés értelme

Mint dr. Dér Péter hangsúlyozza, a járványügyi intézkedések pontosan meghatározzák azokat az eseteket, amikor szükséges a teszt elvégzése és azt is, hogy milyen tesztet kell alkalmazni. Ő úgy gondolja, hogy nincs értelme a tesztek lakossági értékesítésének orvosi kiértékelés nélkül.Leginkább a webshopokban kínált tesztekről van szó, hiszen nem tudod ellenőrizni, a tesztnek megfelelő-e a minősége, megbízható-e. Más a helyzet a magánintézményekben kínált gyorstesztekkel, mert ott jobban eldöntheted, van-e bizalmad az adott intézményhez, illetve biztos lehetsz abban, hogy a teszted eredményét orvos fogja értékelni.

Ez azért is lényeges, mert a járvány során más érdekli a szakembert, mint a lakosságot.


Ez a kutatóbiológusnő mindent érthetően elmagyaráz a blogján:
Ez a kutatóbiológusnő mindent érthetően elmagyaráz a blogján: Hogyan tesztelik a koronavírust, és miért olyan drága és lassú?

A teszt a múltról vagy a jelenről tájékoztat, de ki mutatja meg a jövőt?

Márpedig az emberek erre kíváncsiak” – mondja a gyógyszerész.

Azt hiszem, az emberek a személyes szabadságukat szeretnék a teszt által visszanyerni.

"Ha nem vagyok fertőzött, akkor kimehetek, igaz? Pedig a helyzet az, hogy ha pillanatnyilag fel is lélegezhet valaki a negatív eredmény biztos tudatában, talán épp ez sodorja könnyelműségbe, és a szabadság jegyében fokozott kockázatnak teszi ki magát, például többször megy ki, vagy másokkal érintkezik. És egy hét múlva ismét retteghet, vajon nem fertőzött-e. Az én véleményem szerint tehát nincs olyan hozadéka a negatív tesztnek jelenleg, ami miatt megérné internetről gyorsan rendelni. Ha megfogalmazhatok valamiféle üzenetet, az az lenne, hogy várjuk meg, mit tanácsolnak a járványügyi szakemberek, és maradjunk otthon. Minden egyes kimozdulás rizikó!”

Van egy álmom

„Van egy elképzelésem arról, hogy ha ezt viszonylag jól megússzuk, akkor pár hét múlva egyesek majd a fejünkhöz vágják: »ezért kellett otthon maradnunk?«. Szeretném, hogy így legyen, mert az azt jelentené, hogy győztünk.”Tovább olvasok
Kép
7 dolog, amiért sosem szabadna bocsánatot kérned

Gyakran érzel obűntudatot? Hibásnak érzed magad olyasmi miatt, amit nem te rontottál el? Ha igen, akkor neked is le kell szoknod arról, hogy mindenért bocsánatot kérj!

Kép
Totál szívás – Öt dolog, amit a robotporszívómtól tanultam

A karanténban mindenféle technikai kütyübe ruháztunk be. Komplett irodává alakítottuk a konyhát, a gyereknek játszótérré a nappalit. De arra is rájöttünk, hogy minél többet tartózkodunk otthon, annál nagyobb lesz a dzsuva. Így jött végül a képbe a robotporszívó – ami kísérteties egy teremtmény. Mire megtanulta a lakást, én is tanultam tőle öt dolgot.

Kép
35 dolog, amit eddig nem tudtál Joe Bidenről

Joe Biden lesz Donald Trump kihívója a 2020-as amerikai elnökválasztáson. Vessünk egy közelebbi pillantást a politikusra, aki az egész életét a nyilvánosság előtt töltötte.

Kép
Napi horoszkóp július 3.: a Skorpiók ügyei jól alakulnak, a Bakokban túlteng az energia

A hét utolsó munkanapján is érdemes elolvasnod a horoszkópod, hisz ma is izgalmas üzeneteket rejtenek az egyes csillagjegyek!

Kép
Kicsúszik a kezükből az irányítás? Meghan és Harry az Instagram miatt aggódnak

A "királyi" felületeket már nem használhatják, új profiljuk pedig egyelőre nincs.

Kép
A természetes izzadásgátlás 6 alapelve

Egyszerű életmódbeli változtatások segítségével is megelőzhető, vagy csökkenthető a hónalj izzadása és a szagok intenzitása. Mutatjuk, mire figyelj oda!

Kép
Hogyan ismertem fel egy hajléktalanban egy régi ismerőst?

Franciska egy kis faluból jutott be a budapesti bölcsészkarra, és megrázó találkozás részese volt. Megírta, elmeséli.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem