Mit jelent nekem az otthon karantén idején? – A hygge boldogsága

hygge,karantén,otthon,család
Forrás: Getty

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Most, hogy a karantén miatt lakásunk lett az életünk alfája és omegája, érdemes megszívlelni, újragondolni mindazt, amit megtanulhatunk a dán hygge-érzéstől. Lehet, hogy eddig úgy tekintettél rá, mint valami jóléti hóbortra? Pedig pont azoknak segít, akiknek alkalmazkodniuk kell a megváltozott viszonyokhoz. Tehát 2020 tavaszán mindenkinek.

Bekuckózni és kifliben aludni – ezek azok a kifejezések, amelyeket hallva elmenekültél a rapid randi elől? Pedig maga a bekuckózás is része a hygge (ejtsd: hügge) világának, és még ha nem is tetszik a kifejezés, pont ezt csináljuk: bekuckózunk a kockás plédbe, és talán eszünkbe jut az is, hogy az északi népek miért szerepelnek mindig azokban az összeállításokban, melyek a legboldogabb országokat listázzák. Persze, lehet azt mondani, hogy most akkor a hygge az új feng shui, meg hogy a találj magadnak egy zugot a lakásban, ahová félre tudsz vonulni feltöltődni, ezt már Móra Ferenc is megírta érzelmes történeteiben, ez pedig a kuckó, a sut.

Persze, mert a hygge is ugyanúgy a népi tapasztalatokra épít, ahogy a magyar is, de míg nálunk a lakásnak nem abban az értelemben volt tisztelete, ahogy a dánok esetében, mert nálunk főleg a tiszta szobának volt szentsége, míg a dánok és a többi északi nép az egész lakást tartotta stratégiai fontosságúnak, hiszen a nagy hidegek miatt eleve többet tartózkodtak a benn, mint magyar őseink, akik már hajnalban kimentek a földekre kapálni. Mi az, amit koronavírus idején megtanulhatunk a hygge-től? Elsősorban a pozitív életszemléletet, azt, hogyan tudsz kiegyensúlyozott maradni a bezártság idején, akkor, amikor hirtelen megváltoznak a körülményeid?

hygge,karantén,otthon
forrás: Getty
Éld meg a pillanatot a karantén idején is a hygge-érzéssel

A hygge számára fontos a természetközeliség, mindaz a tapasztalat, amit a természetből megtanulhatunk. Például a küzdést magát, azt, hogyan kell legyőzni a zord időt, a mi esetünkben a karantént. De maga küzdés is érték, amit örömként is megélhetünk. Lehet-e örülni annak, hogy mondjuk takarékoskodunk? Felfogás kérdése, de igen. Miért kéne például túlzsúfolni a lakásunkat? A hygge megtanít arra, hogy a lakásod érted van, nem pedig azért, hogy jól mutasson az instán a gyümölcskosár a félmilliós étkezőasztalon. tegyük széppé és meghitté, ünnepivé minden egyes napunkat. Most, mikor nem tudjuk mikor jön el az ünnep ideje, mert minden egybefolyik, a napszakok, az évszakok, most különösen fontos, hogy kijelöljünk teret és időt annak, amikor ünnepelünk.

hygge,karantén,otthon
forrás: Getty
Meleg zokni, meleg otthon, hygge a karantén idején is

Ne is vesszünk bele az etimológiába, abba, hogy mit is jelent eredetileg a hygge, mert úgyis lefordíthatatlan a kifejezés, maradjunk annyiban, hogy maga a dán életvitel, a pillanat legteljesebb megélése. Ugyanakkor vannak kulcsszavak is, mint amilyen a már idézett hygge-sarok, ami a nyugalom szigete, ahol mondjuk olvashatunk, zenét hallgathatunk, miközben kinézünk a fákkal teli kertünkbe. Ahol nincs ilyen kilátás, ott viszont egy sor természetes dologgal vehetjük körül magunkat, megnyugtató cserepes virágokkal, vágott ágakkal, bármivel, amivel egyfajta télikert illúziót varázsolhatunk a nyugalom szigetére,a mi kis hygge-sarkunkba.

De használhatunk mécseseket, illatos gyertyákat, minden olyan dolgot, ami meghittséget, nyugalmat áraszt. Fontos tehát, hogy a mécseseket, levágott fenyőágakat nemcsak karácsonykor használhatjuk, hanem egész évben - válságos időszakokban különösen - hiszen „az élet mindig ünnepnap”. Kényeztessük magunkat puha párnákkal, horgolt takarókkal, ugyanakkor a hétköznapi ünnepekhez nem kell kiöltözni, pont az a lényeg, hogy érezzük magunkat a lehető legkényelmesebben, hiszen úgyis várunk, várunk, amíg elmúlik a bezártság érzése, a karantén, de aztán irány a természet, hozzunk be még több növényt, gyertyát és fényt az otthonunkba, az életünkbe!

Több hygge, több boldogság

Tovább olvasok
Kép
A szemem láttára pofozta fel a gyerekét – mit kéne tennem ilyenkor?

Menjek oda, avatkozzak be? Fogjam le a kezét és oktassam ki? Vagy inkább maradjak szép csendben, és álljak odébb? Ne tétlenkedj, cselekedj, ha megvédheted – bátorít az UNICEF, melynek szakemberei egy kisokost állítottak össze, hogy a gyermekbántalmazás kapcsán felmerülő, mindennapos kérdésekben segítsenek eligazodni. Azt is leírják, konkrétan mi mindent tehetsz, ha a környezetedben ilyesmit tapasztalsz.

Kép
5 ajándéktipp, amitől jövőre még ennél is szebbek lehetünk!

Virágot a virágnak, szépségápolási terméket a szép nőnek. Tökéletes karácsonyi ajándék lehet minden nő számára egy olyan dolog, amitől aztán a következő évben még szebbek lehetünk.

Kép
Pozitív lettem, aztán negatív, és végül megint pozitív – 100 százalék táppénz, na az nincs

Hogyan lettem pozitív, aztán negatív, aztán megint pozitív? Kacskaringós Covid-történet következik.

Kép
Egyhétvégés sorozatok, amik elviselhetőbbé teszik a karantént (is)

2020-ban a sorozatok rabjai lettünk. Összegyűjtöttünk néhányat közülük, melyeket semmiféleképpen nem érdemes kihagyni ebben az évben!

Kép
Álmomban már megint terhes voltam. Ez mégis mit jelent?

Veled is előfordult már, hogy azt álmodtad, babát vársz? Aggodalomra semmi ok, általában mindig pozitív dolgot jelez.

Kép
Adhatunk vért, ha már voltunk Covidosak?

Amennyiben felépültél a koronavírus fertőzésből, egyetlen tűszúrás árán segítheted más betegek gyógyulását.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem