Emésztési problémák is lehetnek a koronavírus korai jelei

koronavírus,emésztési problémák Forrás: Getty Images
Egy friss tanulmány szerint a láz, köhögés és légszomj mellett akár émelygés vagy hasmenés is jelezheti a COVID-19 megbetegedést.

Ahogy a Huffpost összefoglalójában is olvasható, egy, az új típusú koronavírusos fertőzések megfigyelésére szakosodott vuhani kutatócsoport a 2020. január 18. és február 18. közötti időszakban összesen 204 beteg elemzése alapján mutatta ki a legújabb lehetséges tüneteket.

A tanulmány szerint a vizsgált páciensek felénél jelentkeztek a betegség kialakulásának korai szakaszában olyan emésztési panaszok, mint étvágytalanság, hasmenés, hányás és alhasi fájdalom. A megfigyelések alapján azok a betegek, akik ezeket emésztőrendszeri tüneteket tapasztaltak, nem fordultak orvoshoz olyan gyorsan, mint akiknél légzőszervi rendellenesség, láz vagy egyéb gyakori szimptómák miatt felmerült a koronavírus gyanúja.

Mit jelent ez pontosan?

Roberto Viau Colindres fertőző betegségekre szakosodott orvos szerint az adatok alapján még túl korai lenne klinikai szakvéleményt mondani. Az azonban biztos, hogy nem szabad könnyelműen kezelni a következő időszakban jelentkező emésztési panaszokat. Mint már bizonyított, cseppferőzésen kívül széklettel is terjedhet a vírus, ami miatt még jobban oda kell figyelnünk az amúgy is kulcsfontosságú kézmosásra.

Mit kell tenned, ha hasmenést, hányást vagy egyéb tünetet észlelsz?

A legfontosabb, hogy ne ess kétségbe, hiszen a járványhelyzet ellenére, emésztőrendszeri panaszokat számos más betegség, de akár az elharapódzó stressz is okozhat. Arra figyelj, hogy folyamatosan pótold a vesztett folyadékot és fokozottan figyelj a szociális távolságtartás szabályaira, kérdés esetén pedig telefonon lépj kapcsolatba a háziorvosoddal.

Ezekre a tünetekre érdemes még figyelni: