Nem merem vállalni, hogy talán koronavírusom van – több okból sem

koronavírus,fertőzés,karantén,pandémia,járvány Forrás: Unsplash
Van egészségügyis a családban. Épp ő az egyik ok, ami miatt nagyon félek jelezni a betegségem.

A famiily.hu cikke.

Három nappal ezelőtt azt hittem, csak száraz a szoba levegője. Tegnap már erős torok kaparásra keltem, ami napközben enyhült, időnként visszatért. Ma reggel már az orrdugulás tünetei jelentkeztek. Lázam (kop-kop-kop) még nincs.

Hívjam a dokit? Kijönnek?

1. Nem merem. Egyrészt mi van akkor, ha kórházba visznek (vagy kell mennem) és
2. ott kapom el, ha eddig megúsztam és ez csak valami nátha
3. nem engednek haza, a gyerekeim meg itthon egyedül (8 és 15 évesek, pár órára már maradtak egyedül – ez hatalmas mázli), de különélő apjuk épp ügyel, nem tud rájuk ki vigyázni.
4. kórházban fognak hetekre, és nem tudok dolgozni. Nem is a kieső pénz a lényeg, hanem, ha ezalatt találnak mást a munkámra, félek, utána nem lesz mit csinálnom.

5. de a legrosszabb, hogy ha pozitív koronavírus tesztem lenne, és a családot is karantén alá vonnák, akkor ebbe bele esne az apjuk is, aki doki. Olyan területen, ahol alig vannak már most is, konkrétan ketten dolgoznak. Elvileg el vannak szeparálva a fertőző osztálytól, de nekem ez olyan mint a medencében a belepisilős és a nem belepisilős rész. Minden dokitól azt hallom (Svájcból és Angliából is), hogy “tuti el fogjuk kapni, csak éljük túl”.
Persze ő viccesen azt mondja, hogy a legjobb lenne rajta mihamarabb túlesni, és utána dolgozni nyugodtan. Nem tudok rajta nevetni…

Pedig egyre gyanúsabb a COVID-19, mert a kolléganőm sincs jól.
Kolléganőm tünetei azonosak az enyémmel, de négy nappal “előrébb jár”, ő három napja lázas, sőt más kollégáról is tudok aki már lázas. Fiatal, láza mindig este és éjjel van, 38,5 körül, és találkozott külföldiekkel. De hiába kérte, nem tesztelik koronavírusra, mert állítólag nem 100%-osak a tünetei.

Otthon kell maradjon (naná, pozitív teszt esetén is ez történne, csak hatósági karantén alatt) és kész. Nincs elég teszt – azaz sejtem, hogy még van, de közelgő “robbanásra” tekintettel, nem pazarolnak.
Őszintén szólva, meg is értem, de nem kell nagy matekosnak lenni, várhatóan nálunk magas halálozási százalék lesz, nem azért mert arányaiban többen halnak majd meg mint máshol, hanem mert kevesebb tesztet csinálnak.

A cikk további részét a linkre kattintva olvashatod.

Mit fertőtleníts koronavírus-járvány idején minden nap az otthonodban?