Még éhesen is önzetlenebb egy baba, mint egy felnőtt

Borítókép: Még éhesen is önzetlenebb egy baba, mint egy felnőtt Forrás: Unsplash/ Danielle MacInnes
2020 februárjában pontosan száz, 19 hónapos babán végeztek el egy kutatást, amelyből kiderül, hogy ők akkor is megkínálnak mást az ételükből, ha éppen ők maguk már farkas éhesek is.

„Joey nem ad a kajájából!” És nem csak Joey, de sok felnőtt ember esetében előfordul, hogy nem szívesen osztja meg mással az ételét. Pláne nem egy vadidegennel. És pláne nem éhesen. Más a helyzet azonban a babákkal. A Washingtoni Egyetemen végzett kutatás szerint ugyanis a gyerekek még teljesen önzetlen módon kínálnak meg bárkit, ajánlják fel az ételüket más számára – még akkor is, ha ők maguk már nagyon éhesek.

Rodolfo Cortes Barragan, a kutatás egyik vezetője azt nyilatkozta, azért fontos az önzetlenséget tanulmányozni, mert ez az emberi létezés egyik legfontosabb vonása, amely megkülönböztet minket más fajoktól.

Mi, felnőttek segítünk egymásnak, amikor látunk valakit, aki erre rászorul, és ezt még akkor is megtesszük, ha ennek ára van. Tehát ennek a gyökereit vizsgáltuk a babáknál.

A kutatás során száz 19 hónap körüli gyermek önzetlenségét tanulmányozták. Két módon tették mindezt. Az egyik tesztnél a kutatást végzők leejtettek a gyerekek előtt egy kis gyümölcsöt, majd úgy csináltak, mintha nem érnék el, és kérték a gyermek segítségét, hogy az vegye fel neki. Ilyenkor a gyerekek közel 60 százaléka segített elérni és odaadni a gyümölcsöt. Amikor viszont a kutatók nem próbálták meg elérni a leejtett gyümölcsöt, a gyerekeknek csupán a 4 százaléka vette fel, majd adta nekik oda.

A másik tesztnél mindezt éhesen is megcsinálták a gyermekekkel, mert kíváncsiak voltak, hogy az önzetlenség, a segítségnyújtási ösztönök ilyenkor is működnek-e. Bár kisebb arányban, de a gyerekek 37 százaléka segített éhesen is, vette fel és adta vissza a gyümölcsöt a számukra vadidegen kutatók számára. Amikor viszont nem kértek a kutatók segítséget, egy gyerek sem vette fel és adta vissza az ételt. (De!!! meg sem ették...)

Az alábbi videóban az látszódik, ahogy az egyik kutató tesztel egy gyermeket:

A kutatók szerint az önzetlenség szempontjából (is) nagyon sokat számít a családi környezet, a családi háttér. Például sokkal segítőkészebbek azokkal, akiknek szükségük van rá azok, akiknek van testvérük.

Válogatós a gyerek? Íme pár trükk, hogyan legyen játékosan étvágygerjesztőbb pár falat a gyermeked számára!