Jé, ezt nem is tudtam: egészen pontosan ezért korog a gyomrunk, amikor éhesek vagyunk

Jé, ezt nem is tudtam: egészen pontosan ezért korog a gyomrunk, amikor éhesek vagyunk
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Már órák óta nem ettél és a gyomrod jól hallható jelekkel adja tudtodra, hogy ez tarthatatlan állapot? Most kiderül, mi okozza a furcsa és néha kellemetlen zörejeket.

A célod a gyomorkorgás megszüntetése? Túl hangosan korog a gyomrod?

A gyomorkorgás nem kizárólag a gyomrunkból jön, hanem a beleinkből is, és valójában szüntelenül zajlik, hiszen az emésztésünk, az anyagcserénk folyamatos. Ha éppen nincs étel vagy ital a gyomrunkban, amely eltompítaná a zajt, akkor jobban hallható a zörej.

Akárhogyan is, a testünkben állandóan szorgos munka folyik. Egy étkezés után a szervezet elkezdi feldolgozni és megemészteni a bevitt táplálékot, és a gyomorban, valamint a belekben található izmok összehúzódásokkal igyekeznek keresztüllökni a szilárd és a folyékony táplálékot az emésztőrendszeren. Ez az intenzív művelet természetesen zajjal is jár, mondhatjuk ezek az emésztés tünetei. Evidens, hogy reggeli, ebéd, vacsora után már nem korog olyan erősen, azaz nem hallod.

Tippek gyomorkorgás ellen:

Amikor a testünk éppen felkészül a következő étkezésre, az agyunk jeleket küld az emésztőrendszerünknek, hogy ideje újabb adag táplálékot magunkhoz venni. Ez általában óhatatlanul megtörténik néhány órával a legutóbbi étkezés után, és mindössze 10-20 percig tart – viszont óránként visszatér, amíg be nem kapsz egy szendvicset.

Normális-e a gyomorkorgás?

Igen, amíg minden más rendben van az emésztéseddel. Ha szokatlan zajt hallasz a bensődből, esetleg olyat, ami püffedéssel vagy hasmenéssel jár, akkor elképzelhető, hogy ételallergia, esetleg intolerancia, netán ulcerative colitis (vastagbélgyulladás) vagy más gyulladásos bélbetegség áll a háttérben. Ilyenkor érdemes orvoshoz fordulni és kizárni ezeket a lehetőségeket.

Olvasd el ezt is!

Oké, de olyan kínos, amikor egy míting közepén megkordul a gyomrom – mit csináljak?

Kép

Először is egyél lassan. Ezt bármely dietetikus megmondhatja – ha szép komótosan rágod meg a falatot, a tested lazább, kiegyensúlyozottabb üzemmódba kapcsol át, és így az emésztés is gördülékenyebbé válik, vagyis kevesebb zörejjel jár. Az is segíthet, ha kevesebb levegő kerül a bélrendszeredbe, miközben eszel, ezért érdemes mellőzni a rágózást és kevesebbet inni szívószállal.

Amúgy pedig minden élő embernek korog a gyomra, miért aggódnál emiatt?


Ez a galéria is hasznos lehet:

Nézd meg a galériánkat> 12 kép
12 étel, ami megszüntetheti a puffadást

popsugar.com

Tovább olvasok
Fizetőeszköz, radír és szerelmi kötés – 19 érdekesség a kenyérről

Augusztus 20-a az Új Kenyér ünnepe, ennek apropójából összegyűjtöttünk egy halom izgalmas információt róla, amit eddig valószínűleg te sem ismertél.

A nagyobb áruházláncok iskolakezdési katalógusai egyben (hogy idén se kelljen keresgélned)

Nyomtatott reklámújságok helyett bőven elég egy helyen csekkolni (és összehasonlítani) az árakat.

Napi horoszkóp augusztus 17.: a Bikákat komoly elismerés teszi boldoggá, a Rákok fontos döntést hoznak meg

A hosszú hétvége első napján is érdemes elolvasnod a csillagok üzenetét, hisz ismét izgalmas dolgokat tudhatsz meg!

Melyik a legjobb kardioedzés, ha hasból szeretnék fogyni?

Egyáltalán nem mindenki van oda a kardióért, de ha zsírt szeretnél égetni, akkor muszáj beiktatni az edzéstervedbe. Szerencsére sokféle kardioedzés létezik.

Híres emberek, akiket gyerekkori barátság fűz össze

Hollywood tele van ikonikus barátságokkal. Sztárok, akik együtt dolgoznak, esznek, edzenek, sőt még a vörös szőnyegre is együtt sétálnak fel. És vannak olyan hírességek, akik már gyerekkoruk óta ismerik egymást.

Neked mi a szupererőd? Teszteld magad!

Töltsd ki a tesztet és írd meg nekünk, hogy eltaláltuk-e a szupererődet.

Voilà! 5 híres francia mártás, amivel bárkit lenyűgözhetsz

A klasszikus francia konyhának köszönhető a legtöbb hideg és meleg alapmártás vagy más néven anyamártás. A hollandi, a spanyol, a velouté, a besamel, a marinara és persze a majonéz is. Ezek mind-mind nélkülözhetetlenek a francia konyhában és ma már a miénkben is.

Bölcsebbé és talpraesettebbé tesz az utazás – használd ki!

Persze mindenki úgy utazik, ahogy akar. De miért ne utaznál úgy, hogy az a szellemi fittségedre is jó hatással legyen?

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Vesd bele magad a nyárba és fizess elő 40% kedvezménnyel 1185 Ft-ért!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem