Borítókép: Utazz kevesebbel, hogy több maradjon Forrás: Földi Barbara

Utazz kevesebbel, hogy több maradjon

Belegondoltál, hogy mekkora terhelés a környezet számára egy-egy nyári kiruccanás? Minél messzebb megyünk, annál nagyobb. Olvasd el a cikket, hogy megtudd mivel tudod csökkenti az ökológiai lábnyomod utazás közben.

Az utazás a 21. század ajándéka. Sokak számára lett elérhető az utazás, a fapados járatok megjelenésével és az olcsóbb jegyekkel. Mint mindennek ennek is két oldala van: ami jó nekünk, az a Földünknek kevésbé.

Ma már nem kell külön említeni vagy magyarázkodásba bocsátkozni, hogy a repülés az egyik legkörnyezetszennyezőbb utazási forma. Szinte mindenki tudja. Erre rátesz még, az utazással járó egyéb hulladék termelése is. Évek óta személyes kihívásnak érzem, hogy ha már repülés kell válasszak, akkor legyen minél fenntarthatóbb.

  • Adományozz, amennyiben repülsz – csökkentsd így a szén-dioxid kibocsátást
  • Használj csak kézi poggyászt
  • Mindig legyen nálad kulacs, amit után tölthetsz a reptéren
  • Csomagolj az útra elegendő ételt

Amennyiben megteheted, utazz vonattal, busszal vagy autóval.

Amikor csomagolsz, figyelj arra, hogy amit tudsz szerezz be csomagolásmentesen! Ma már nagyon sokféle alternatíva van arra, hogy fenntarthatóbban és tudatosabban tudjunk felkészülni egy utazásra. Főleg a higiénés termékek körében találhatóak remek megoldások.

A mostani kedvencem a fogtabletta – ami külön szuper ha szeretnénk kikerülni repülős utazáskor a folyadék limitet. Olyan, mint egy cukorka, beveszed elrágod és már jöhet is a fogkefe, amivel szépen átmossuk a fogainkat. A fogkefe is lehet olyan ami tükrözi a tudatos választásod. Ami a legfontosabb számomra, hogy ha lehet olyan anyagból készüljön ami újrahasznosított vagy megújuló erőforrásból származik. Ez utóbbi esetben az is fontos, hogy lehetőleg minél közelebbről jöjjön.

A másik régi kedvencem a szappan. Ne aggódj, már régen nem érvényes a tévhit, miszerint a „szappan szárít”, hiszen ma már minden földi jóval elkészített szappanokat lehet kapni. Sőt ma már a boltok polcain találhatunk szappan alakú szilárd sampont és hajkondicionálót is. Ezeket évek óta használom, mert nagyon gazdaságos és igazán tápláló – nemcsak a hajam hanem a környezet is hálás érte.

Végül, de nem utolsó sorban érdemes lecserélni a dezodort is természetes verzióra, mert hagyományosak olyan adalékokat tartalmaznak (alumínium, parabén) amik sem a testednek, sem a Földnek nem jók. A dezodorból már kapható csomagolásmentesen is rengeteg féle, de akár készíthetsz Te magad is, ha vállalkozó kedvű vagy. Ezek általában nagyon sokáig elegendők. Amit meg kell szokni, hogy nem az a cél, hogy extra illatot csináljon. Nekem ezt sokáig nehéz volt megszokni, de ma már el se tudok képzelni mást.

Végül de nem utolsó sorban amit mindig viszek magammal - még ha csak egy kis darabot is - az a mosószappan. Bármi folt keletkezik a ruhán, akkor azt gyorsan tudom orvosolni. Nem foglal sok helyet és nagyon hasznos tud lenni, főleg ha a gyerekeimmel utazom, akik előszeretettel gyűjtenek szuvenírként fű és paradicsom foltokat a ruháikra.

A legfontosabb, hogy amennyiben elindulsz legyél vele tisztában, hogy az utazás ne csak érted legyen, hanem Te is tegyél másokért, a következő generációért is, hogy ők is megismerhessék ezt a varázslatos helyet ahol élünk.

Nézd meg a galériát, milyen csomagolásmentes termékeket pakolhatsz a táskádba!