Jót tesz-e a Földnek a Covid?

Borítókép: Jót tesz-e a Földnek a Covid? Forrás: Unsplash / Brian Yurasits
Amit eleinte mindenki jónak gondolt, úgy tűnik hosszútávon mégse szolgálja a Földünket. De hogyan tudjuk újra fontossá tenni a jelenlegi helyzetben a bolygónk sorsát?

Egy évvel ezelőtt, ahogy bezárkóztunk otthonainkba a koronavírus okozta első hullám miatt, az otthonunk kényelméből nézhettük a légi-, vízi- és szárazföldi felvételeket, hogyan lélegzik fel a Föld.

Még kicsit örültünk is neki, hogy „legalább ennyi”. Elcsendesültek a kikötők, láthatóan tisztábbak lettek a vizeink, a légi közlekedés megszűnésével minden elcsendesült.

Sok környezetvédő örvendezve fogadta ezeket a változásokat, de sokan már akkor intettek, hogy ez csak egy látszólagos javulás lehet és a hosszútávú hozadéka nem kecsegtet sok jóval.

Ha visszaemlékszünk, akkor a 2019-es év a klímatudatosságról szólt – azaz egyre több emberhez jutott el a klímaválság fogalma. Greta Thunberg neve olyannyira lett ismert, mint egy popsztáré és mozgalma (Fridays for Future), a világ megannyi országában (itthon is) milliós követő táborra talált. A média hangos volt klíma egyezségektől, vitáktól, párbeszédektől, a cégek igyekeztek minél „zöldebb” színben feltűnni.

Íme pár Thungerg idézet, amit érdemes elolvasni és jól a fejünkbe vésni:

A 2020-as évben ennek viszont a leghalványabb jeleit se láttuk. A média a koronavírussal volt tele, gyülekezni nem lehet még most se és mindenki sokkal jobban fókuszál az egyéni túlélésre és a Földünk ismét háttérbe szorul. A cégek is az összes fenntarthatóságra félretett összegeiket felélték, átszervezték más, a túléléshez szükséges területekre, így a környezetvédelme újra háttérbe szorul.

Ahogy egyre nagyobb teret nyer a világban a vírus, és egyre nagyobb az elmagányosodás a társadalomban a pandémia miatt – úgy lesz úrrá rajtunk egyre inkább a klímaszorongás is.

Sokan nem is tudják ennyire pontosan nevén nevezni, de valami megmagyarázhatatlan szorongás lesz úrrá sokakon. Tudjuk jól, hogy a vírus megjelenése, a már „bolondosnak” nem éppen nevezhető április mind-mind a klímaváltozás hozadéka.

A Földnek ez csak egy pillanatnyi fellélegzés lehet.

Ez még azon pillanatok egyike, mikor már érezzük, hogy klímavészhelyzet van és még tudunk tenni ellene.

Most lenne a legnagyobb szükség, hogy megegyezések, vállalások születhessenek – nem csak egyéni szinten! Országoknak közösen kell(ene) fellépni és támogatni egymást, szervezeteket, cégeket, oktatásba fektetni. Jogosan (vagy nem) mindenki mással van jelenleg elfoglalva – pedig a klímaváltozás itt van, most van klímavészhelyzet és most lehet(ne) tenni ellene. Sőt, a most már késő!

Ez egy olyan terület, amivel ha nem foglalkozunk sokkal erősebben fog arcul csapni később. Nem miattam kell valakinek fenntarthatóbb módon élni. Azt hiszem talán Én még kihúzom, de a gyerekeink nem biztos és az unokáink és az Ő unokáik? Nincsenek utópisztikus gondolataim, ismerem a realitást de tudom, hogy lehetne sokkal többet tenni mind egyéni, mind az országok vezetésének a szintjén.

Az ígéretek már nem elegek, tenni akarásra és cselekvésre van szükség. Minél több emberre, akik tökéletlenül gyakorolják, hogyan kell ebben a világban fenntarthatóbban létezni.

Nézzétek meg a galériában, kik azok akik tesznek is a Földünkért!