Mekkora egy kutya ökológiai mancsnyoma?

Borítókép: Mekkora egy kutya ökológiai mancsnyoma?
8 tipp a zöld állattartásért:

Robert és Brenda Vale Time to Eat the Dog? című könyvükben azt írják, hogy a házi kedvencek környezeti hatása a táplálékuktól függ. Azt is kiszámították, hogy egy német juhász ökológai lábnyoma 1,1 hektár, egy macskáé 0,15, egy hörcsögé pedig 0,0014. „A legjobb megoldás ehető háziállat tartása lenne, de aki mégis ragaszkodik a kutyához, az etesse ételmaradékkal, a macskát pedig hagyja vadászni” – vélekedik Robert Vale.

Íme 8 fenntartható tipp a környezetbarátabb állattartás jegyében:

1. Fogadj örökbe!

A menhelyekről válassz magadnak kisállatot, ezzel megóvod attól, hogy egyike legyen az évente elaltatott több ezer macskának és kutyának. Egyben csökkented a menhelyek anyagi terheit és segítesz, hogy ők több állaton segíthessenek. A kutyák száma Magyarországon óvatos becslések szerint is megközelíti a kétmilliót, és évente sok ezer négylábú kerül az utcára. Ha ragaszkodsz egy bizonyos fajtához, akkor is szinte teljesen biztos, hogy némi keresgélés után találsz pont olyat.

2. Tartsd alacsonyan a létszámot!

Amikor ivartalaníttatod kedvencedet, a jövőnek takarítasz meg táplálékot, pénzt és energiát. A „nem kívánt szaporulat” – bármilyen bűbájos egy kölyökállat – csak gond a családnak, a kölyköknek pedig trauma, ha menhelyre, esetleg rossz körülmények közé kerülnek. És ha szabadon engedik őket, egyszerűen elpusztulnak. Magyarországon az ebrendészeti telepek és a civil állatvédelmi szervezetek mentőhelyei tűrőképességük határán működnek.

3. Kínálj nekik természetes kosztot!
Állatkáink zöme ragadozó, a legjobb állateledeleknek hús az alapja. Ezeknek feldolgozása, szállítása energiaigényes, csomagolása gyakran nem környezetbarát. Lehetőleg a közeledben (országunk kicsi területét figyelembe véve ez „hazait” jelent) tenyésztett állatok húsából, a saját kertedben, esetleg organikusan termesztett növényekből készíts ételt állataidnak.

Ezzel csökkented a csomagolás környezetre rótt terhét is. Csak arra vigyázz, hogy kisállatod a megfelelő arányban jusson hozzá a szükséges tápanyagokhoz (az állatorvos ebben segíthet).

Neked mekkora az ökológiai lábnyomod? Számold ki itt...

4. Kezeld jól állatkáid ürülékét!
Az állatürülék tipikusan városi probléma. Közterületeink, szeméttárolóink telítve vannak kutya- és
macskavégtermékkel, jobb esetben – többnyire biológiailag nem lebomló – tasakokba csomagolt kutyaürülékkel és használt macskaalommal. Az ürülékben lévő baktériumok, élősködők képesek megbetegíteni más állatokat, de akár az embert is (például a homokozóban a gyerekeinket) és szennyezik a talajvizet. Komposztálását sem javasolják a szakértők, ugyanezen okból.

Ma már itthon is egyre többen belátják, hogy a közterületen össze kell szedni a kutyapotyadékot, de arra még nem sokan fordítanak figyelmet, hogy mibe csomagolják. Válassz olyan biológiailag lebomló almot (a közönséges macskaalomból kiszálló por rákkeltő lehet), amely újrahasznosított anyagokból készül (a darált kukoricacsutkát például remekül lehet kezelni, akár a vécén is le lehet húzni), a kutyapiszok eltakarítására pedig használj szintén lebomló anyagokból készült (papír)tasakot.

5. Vásárolj bölcsen!
A környezetbarát állatfelszerelések egyre népszerűbbek, könnyen találhatsz organikus vagy újrahasznosított anyagból készült játékokat, pórázokat, fekhelyeket és egyebeket. Az otthonodban is adódnak jó megoldások: a cicák köztudottan szívesen játszanak fonalgombolyaggal vagy összegyűrt papírdarabokkal.

Ne vegyél műanyag holmit! Óvakodj az olyan termékektől, amelyekben biszfenol-a (BPA) vagy ftalátok (ftalát-észterek) vannak – mindkettő gyakori összetevője a PVC-ből készült csilivili játékoknak, élelmiszer-csomagoló fóliáknak, sőt, cumisüvegeknek is –: lassú párolgással szabadul ki a termékből és rendkívül ártalmas az emberi és az állati szervezetre.

6. Adakozz az állatmenhelyeknek!
Ne dobd ki az alig használt állatfelszerelést, játékot – egyeztess egy közeli menhellyel, hogy mit tudnak használni a kiselejtezett cuccokból. Sok menhelynek van élelmiszerbankja, ahol a bontatlan állateledelek, konzervek, tápok nemcsak a menhely lakóinak ellátásában segítenek, de azoknak az embereknek is, akiknek nincs miből etetniük kedvenceiket.

7. Gondozd környezetbarát módon állatkádat!

Keress kíméletes, vegyszermentes állatsampont és más ápolószert. Az ismert márkanevek általában biztonságosak, de azért jobb, ha szakembert kérdezel. Vigyázz, egy műanyag fésű vagy kefe is ártalmas lehet!

8. Csökkentsd a toxinok mennyiségét!
Állataink minden áldott nap érintkeznek olyan tárgyakkal és felületekkel, amelyek toxinokat tartalmaznak. Ezért célszerű az egész háztartásban csökkenteni a vegyszerek mennyiségét és olyan házilag készített vagy környezetbarát tisztítószereket használni, mint az ecet vagy a szódabikarbóna. A gyanús foltok és szagok ellen enzimtartalmú szerekkel harcolj.

A kijáró állatokat se erőteljes rovarirtókkal, hanem állatbarát spray-kkel és olajokkal védd az élősködők ellen. Különösen veszélyes lehet, ha rovarok vagy penész ellen erőteljes mérget használsz, mert a kisállatok felnyalhatják és akár bele is halhatnak. Kaphatók olyan lebomló háztartási rovarirtók, amelyek melegvérűekre veszélytelenek.

Az ökológiai lábnyom hektárban kifejezett mutatószámmal méri, hogy egy ember vagy egy adott terület népessége mekkora hatással van a természetre. Hat tényezőből tevődik össze:
1. a szén lábnyom az égetésekből és más vegyi folyamatokból keletkező CO2 elnyeléséhez szükséges erdőterület nagysága
2. a legelő lábnyom a hús- és tejtermékért, irháért és gyapjúért tartott állatállomány eltartásához szükséges terület
3. az erdő lábnyom a fa- és papírfelhasználás alapján becsült terület
4. a halászati lábnyom a halászati adatokból mért érték
5. a szántó lábnyom az emberi fogyasztásra és állati takarmányozásra termelt növények területe
6. végül vannak a beépített területek.

Szöveg:Simándi Júlia, fotó:Europress. Ez a cikk az evamagazin.hu egy régebbi számában jelent meg