És akkor a nádas összezárt és elvesztünk a természetben

Borítókép: És akkor a nádas összezárt és elvesztünk a természetben Forrás: hnp.hu/Fenyves Barbara
Nem, nem, ez nem egy horrorfilmet bemutató cikk lesz. Sokkal inkább nyugalomról és másfél-két órás csöndességről fog szólni. A Tisza-tónál jártunk, a Vízi sétányon, ahol a nyüzsgő világ véget ér és a természet ritmusára dobban a szív.

Két gyerekkel nyáron, adja magát, hogy valamelyik tó felé veszi az ember az irányt. Víz, vízpart, tehát minimum strand vagy egy tó, ami szóba jöhet. Egy korábbi cikkünkben márt írtunk arról, hogy a Balatonon túl, van máshol is lehetőség vízparti élményekre, de hogy a Tisza-tó még ennél is többet tartogat egy látogató számára, azt nem gondoltam volt.

A tó közepén gémeskút

A Tisza-tóval kapcsolatban az első felfedezés számomra igen meglepő volt. Mivel korábban sosem bújtam a természetkönyveket a Tisza-tóval kapcsolatban, így új információ volt számomra, hogy a tó bizony mesterséges tó. Emberi közbenjárás eredménye. A hivatalosan Kiskörei-víztározónak nevezett Tisza-tó megvalósításának ötlete, még az 1960-as években merült fel. Több érv is szólt amellett, hogy ez létrejöjjön:

1. A Tisza folyón érkező árhullámok által hozott víztöbblet tárolása hasznosnak tűnt, hisz ezáltal a térséget árvízmentesíthették.

2. A térség mezőgazdasági területeinek vízellátásának javítása megvalósulhatott, tekintve, hogy Magyarország egyik legszárazabb térsége a Közép-Tisza vidék.

3. A térség energiaellátásának elősegítése megvalósulhatott a Kiskörei Tisza-szakasznál megépített vízerőművel.

A víztározó területén eredetileg szántók, kaszálók, gyümölcsösök álltak, gazdag élővilággal, melyet a tereprendezés során sajnos fel kellett számolni. Így eshet meg az, hogy a tóban, a nádas szélén egy gémeskút áll, vagy épp tuskók meredeznek ki a vízből, melyek egy korábbi erdős terület létezésére utalnak. A tározó medrének kialakítása után, 1973-ban, majd 1978-ban történt meg az elárasztás, mely létrehozta a 127 km2-nyi Tisza-tavat.

A tó legnagyobb szélessége: 6.6 km

Átlagos vízmélysége: 1.3 m, mely a 0.8 m és a 3 méter mélység közötti átlag szint

Vízszintjét a Kiskörei-vízerőmű szabályozza.

Forrás: A szerző fotója - Seufert-Szántó Orsolya/BorsaBox

Világörökségünk része

A tó kialakulását követően, a korábbi élővilághoz hasonlóan egy új, ám vízi életre szabott élővilág kezdte benépesíteni a tavat és környékét. Az öt medencéből álló tó Tiszavalki-medencéjében található a Madárrezervátum, mely terület számos madárfaj otthonát adja. A Poroszlói-medence, melyen a Vízi sétány is megtalálható, a természetjárók kedvenc terepe. Szinte észrevehetetlen a víz felszínén, helyenként akár nagy szőnyegként elterülő fehér tündérrózsa, de a gyilkos csomorika és ebszőlő csucsor jelenlétével, még halálosan mérgező növényt is találhatunk, így csak óvatosan.

Forrás: hnp.hu

A partot fűz-nyár ligeterdők szegélyezik, zöld juharokkal, amerikai kőrisekkel. 1999-ben, a Hortobágyi Nemzeti Park egész területe kultúrtájként került fel a világörökségi listára.

A vízi sétány

Na de vissza a vízi sétányhoz, amit stílusosan, kishajóval, motorcsónakkal lehet megközelíteni a Fűzfa Pihenőparkból. Nemhogy gyereknek, de még felnőttnek is nagy élmény egy meleg nyári napon, a motorcsónakból élvezni a menetszél és a kecsesen ringó nádas látványát. A nem túl hosszú, de nem is túl rövid út után érkezik meg a látogató a sétány kezdő és egyben befejező pontjára. A pallóút 1500 méter hosszú, mely nagy ívben jár körbe egy nádasokkal, tiszta vízfelülettel, szárazföldi részekkel tarkított nagy terepet. A sétányon elindulva kirándulás tehető gyékényesek, nádasok, ártéri erdők, hínármezők mentén és a tó korábban megközelíthetetlen vadregényes területére is.

Forrás: A szerző fotója - Seufert-Szántó Orsolya

Az élővilág megismerését madármegfigyelő betekintők, megfigyelőtorony, képes információs és interaktív táblák segítik. A növény- és állatvilág egy karnyújtásnyira van valóban. Ám mint minden természeti területen, így itt, ebben a nemzeti parkban is él a szabály: mindent a szemnek, semmit a kéznek. A pallón túli élet színes és hangos és ha nem vennénk észre jelenlétüket, a cölöpökön álló házak interaktív táblái gondoskodnak arról, hogy biztosan megismerjük a helyi élővilágot. A tóközepi kirándulásról könnyű hajóúttal lehet visszajutni a partra, ahol strandolással lehet teljesebbé tenni a Tisza-tavi napot.

Információk és egyes képek forrása: Hortobágyi Nemzeti Park/hnp.hu

Galériánkban a Tisza-tó Vízi sétányának látnivalóit nézhetitek meg: