A lúgos orvos áldozata is felszólalt a Néma Tanúk Felvonuláson

nők elleni erőszak,nane,16 akciónap
Forrás: Kati Fanni

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A 16 akciónap a nők elleni erőszak ellen című nemzetközi rendezvénysorozat idén is november 25-én, vasárnap vette kezdetét. Renner Erika beszéde alatt többen elsírták magukat. A helyszínen jártunk.

„Blanka. Élt 25 évet. Barátja megölte. Álmában fojtogatta, majd többször megütötte, ezzel a halálát okozva.”

„Vivien. Élt 21 évet. Volt partnere a kezében két éves gyerekével menekülő nőt fejbe lőtte.”

„Fanni. Élt 19 évet. Volt partnere leütötte, majd nyakon szúrta.”

„Ismeretlen nő. Élt 71 évet. Élettársa egy fahasábbal fejen ütötte, melynek követeztében elesett, beverte a fejét, és sérüléseibe belehalt.”

Csak néhány végzetes eset azok közül, melyet Markó-Valentyik Anna, színész, bábművész és Szabó Veronika, rendező, színész, drámapedagógus olvasott fel a Néma Tanúk életéről és haláláról. Ma Magyarországon minden ötödik nőt bántalmaz a partnere, és sokan belehalnak az elszenvedett sérülésekbe. A nők elleni erőszak felszámolásának világnapján, november 25-én az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán tartotta meg a Nane Egyesület és a 16 akciónap a nők elleni erőszak ellen Facebook-oldal a Néma Tanúk Felvonulása 2018 elnevezésű rendezvényét, melynek egyik legnagyobb tanulsága az volt, hogy nem szabad szemet behunyni, visszavonulni, túlélésre játszani. A Néma Tanúk – az áldozattá vált nők - egytől egyig kimászhattak volna személyes poklukból, ha akad, aki meghallja segélykiáltásukat. De nem figyelt rájuk senki.

Pedig sok intézmény tudott arról, hogy mi folyik, mégsem léptek közbe. Macsó mentalitáshoz hangolt világunkra a legnagyobb csapást talán Renner Erika ügye mérheti, aki személyesen jelent meg a rendezvényen, hogy elmesélje, hogyan árulták el és hagyták cserben a hatóságok sorozatosan, miután volt párja tönkretette az életét. A megrázó, a közönség soraiban sírást generáló vallomás más történetekkel és szakértői helyzetjelentésekkel kibővítve tette egyértelművé, hogy a társadalmi klímán bőven van megbeszélni- és javítanivaló, és hogy lassan mosnak csak partot a szexuális visszaélés vagy erőszak elleni tiltakozás hullámai.

A bántalmazás nagyon sok, akár teljesen kibeszéletlen területre terjedhet ki. Ide tartozhat a családi, párkapcsolati agresszión túl a munkahelyi zaklatás (ennek kapcsán a részt vevők külön kitértek a tavaly lezajlott kőszínházi botrányokra), sőt, a klinikákon nap mint nap elkövetett szülészeti erőszak, melynek megerőszakolásra emlékeztető hatására egy nő akár úgy is dönthet, hogy ilyen borzalmas körülmények között nem vállal másik gyereket.

néma tanúk felvonulás,nők elleni erőszak,nane
forrás: Kati Fanni

A szakértők összefoglalója mellett a rendezvény komoly hangsúlyt fektetett a traumatikus személyes történetekre. Csurika Mária, A Város Mindenkié aktivistája a saját bőrén tapasztalta a félelmet és a megalázottságot. Gyerekkorában alkoholista apja bántalmazta és molesztálta, fiatal felnőttként többen megerőszakolták, házasságba menekülése után a férjéről hamar kiderült, hogy szintén agresszív személyiség. Sem az anyja, sem a környezete, sem a hatóság nem segített rajta, még a gyerekét is el akarták venni tőle. A legfelzaklatóbb perceket azonban Renner Erika története szerezte a teremben (ő volt az, akinek nemi szervét 2013-ban Bene Krisztián egykori kórházigazgató lúggal öntötte le). Bár az elkövető azóta jogerősen 11 év börtönt kapott, Erika méltóságát semmi sem szerezheti vissza, amit a bűncselekmény borzalmas következményein túl a hatóságok viselkedése tovább rombolt. Csak néhány példa: az egyik tárgyaláson a bíró megkérdezte tőle, hogy ez a fajta sérülés a mindennapjaiban okoz-e bármiféle problémát, a női ülnökök pedig rezzenéstelen arccal, némán várták, hogy válaszoljon a kérdésre. A férfi ügyvédje mindvégig bagatellizálta a sebeit, Erika kábult állapotban tett vallomásait kiforgatta: a rendőrség 4 és fél órás pszichológiai vizsgálatra kötelezte, amit végigzokogott, a női szakértő azonban semmilyen empátiát nem tanúsított vele szemben, még egy pohár vízzel se kínálta meg. Renner találkozott olyan orvossal is, aki nyugodtan közölte vele, hogy a felesége jól ismeri Bene Krisztiánt, és nagyon rendes embernek tartja.

Ugyanakkor többen – bírók, orvosok, jogászok – támogatták, akár csak annyival, hogy leülhetett, vagy nem kellett háttal állnia a vádlottnak „folyamatosan hallgatva, ahogy mögöttem veszi a levegőt. Ők segítettek abban, hogy túlvészeljem.”

hangsúlyozta Erika, akinek a története megnyugtató módon zárult le 2018 nyarán: öt évvel az incidens után az elkövetőt jogerősen elítélték.

A beszélgetés után Balogh Zsófia, Bujdosó Flóra és Major Kata adta elő a Na Ne Már című dalt, a piros sziluettekben tragikus történeteket hirdető táblákkal felszerelkezett menet pedig a Kossuth térre sétált, hogy a szakadó esőben gyertyákat gyújtson az áldozatokért. Szinte baljós látványt nyújtott a részvéttelen, vasárnapi Parlament sötét ablakaival. Vajon ki segít?

Például a minekmentoda.hu gyűjtőportál, ahova bárki fordulhat segítségért, információért, tájékoztatásért. És a hit, hogy a következő generációban már tudatosul: az összefogás életet menthet, a nők és gyerekek ellen elkövetett erőszak pedig egyszerűen nem maradhat a mindennapjaink része.

Kihez fordulhatsz még segítségért?


A NaNe két segélyvonalat is üzemeltet bántalmazott nőknek és gyerekeknek, valamint szexuális erőszak túlélőinek: nane.hu/

A Patent Egyesület jogsegélyszolgálata: katt ide az elérhetőségekért.

Krízisambulanciák országszerte. Kormányzati, vállalati és civil összefogásnak köszönhetően országszerte hét városban nyitott krízisambulanciát – 2018 novemberében Budapesten is –, ahol a párkapcsolati erőszak megelőzésében nyújtanak segítséget: segelyszervezet.hu/aszeretetnemart


Nézegess még fotókat a Néma Tanúk Felvonulásról a galériánkban:

Nézd meg a galériánkat> 8 kép
Néma Tanúk Felvonulás a nők elleni erőszak ellen, 2018
Tovább olvasok
Szex válás után: milyen lesz visszaszállni a lóra?

„Néhány hónapja váltam el, és nem érzem úgy, hogy vesztegetnem kellene az időt: különböző internetes oldalakon már belevágtam a társkeresésbe. De néha inamba száll a bátorságom: ennyi év után kicsit félek attól, milyen lesz a szex egy idegennel, ha arra kerül a sor” – vallotta be egy olvasónk.

14 kapós dublőr, aki híres színészek beugrója

Egy filmes csapat számtalan emberből áll. A színészeket mindenki ismeri, általában a rendező nevét is hallottuk már, de a háttérmunkát végző emberekről szinte semmit nem tudunk. Még akkor sem, ha éppenséggel ők is előttünk vannak a képernyőn. De kik azok a dublőrök és milyen jeleneteket játszanak el?

Batmannek öltözve menti az altatásra ítélt állatokat ez a zseniális fiatalember

Szuperhősök márpedig vannak, a szó összes értelmében!

Valóságtól elrugaszkodott divatkreációk a párizsi Coutre Weekről

A nemrég befejeződött párizsi couture hétről válogattam jónéhány eltúlzott kreációt. Ezeknek a kollekcióknak mindig is az aprólékos munka és a túlzás volt a védjegye. Ám bárki bármit mond, ez művészet a javából!

Napi horoszkóp július 22.: a Kosok számára megcsillan a siker lehetősége, a Rákokra különleges nap vár

A hét első napján is érdemes elolvasnod a horoszkópod, mert mára is izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok!

A "pont olyan mint lenni kell" palacsinta alapreceptje

A palacsintatészta akkor jó, ha nem nyúlós, gumiszerű, de nem is száraz és nem túl vastag. Az arányok fontosak, hát még az alapanyagok. Ha nem találtál még rá a tökéletes alapreceptre, mutatjuk!

Pásztory Dóra: Innen tudtam, hogy a gyerekemnek nem lesznek táplálkozási zavarai

Azt hiszem, a gyerekem ételek és ízek iránti rajongása nagyjából akkor dőlt el, amikor 6 hónapos magzati korában beváltottuk a nászajándékba kapott ajándékutalványunkat az egyik budapesti Michelin-csillagos étteremben. Állítólag az ízlésünk már az anyaméhben alakul, amit egy szem gyermekemmel szerzett nem túl reprezentatív tapasztalataim alapján meg tudok erősíteni.

12 mém, amit érteni fogsz, ha te is alvásproblémákkal küzdesz

Lassan elmondhatjuk, hogy jó alvónak lenni kiváltság.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Vesd bele magad a nyárba és fizess elő 40% kedvezménnyel 1185 Ft-ért!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem