A lúgos orvos áldozata is felszólalt a Néma Tanúk Felvonuláson

nők elleni erőszak,nane,16 akciónap
Forrás: Kati Fanni

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A 16 akciónap a nők elleni erőszak ellen című nemzetközi rendezvénysorozat idén is november 25-én, vasárnap vette kezdetét. Renner Erika beszéde alatt többen elsírták magukat. A helyszínen jártunk.

„Blanka. Élt 25 évet. Barátja megölte. Álmában fojtogatta, majd többször megütötte, ezzel a halálát okozva.”

„Vivien. Élt 21 évet. Volt partnere a kezében két éves gyerekével menekülő nőt fejbe lőtte.”

„Fanni. Élt 19 évet. Volt partnere leütötte, majd nyakon szúrta.”

„Ismeretlen nő. Élt 71 évet. Élettársa egy fahasábbal fejen ütötte, melynek követeztében elesett, beverte a fejét, és sérüléseibe belehalt.”

Csak néhány végzetes eset azok közül, melyet Markó-Valentyik Anna, színész, bábművész és Szabó Veronika, rendező, színész, drámapedagógus olvasott fel a Néma Tanúk életéről és haláláról. Ma Magyarországon minden ötödik nőt bántalmaz a partnere, és sokan belehalnak az elszenvedett sérülésekbe. A nők elleni erőszak felszámolásának világnapján, november 25-én az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán tartotta meg a Nane Egyesület és a 16 akciónap a nők elleni erőszak ellen Facebook-oldal a Néma Tanúk Felvonulása 2018 elnevezésű rendezvényét, melynek egyik legnagyobb tanulsága az volt, hogy nem szabad szemet behunyni, visszavonulni, túlélésre játszani. A Néma Tanúk – az áldozattá vált nők - egytől egyig kimászhattak volna személyes poklukból, ha akad, aki meghallja segélykiáltásukat. De nem figyelt rájuk senki.

Pedig sok intézmény tudott arról, hogy mi folyik, mégsem léptek közbe. Macsó mentalitáshoz hangolt világunkra a legnagyobb csapást talán Renner Erika ügye mérheti, aki személyesen jelent meg a rendezvényen, hogy elmesélje, hogyan árulták el és hagyták cserben a hatóságok sorozatosan, miután volt párja tönkretette az életét. A megrázó, a közönség soraiban sírást generáló vallomás más történetekkel és szakértői helyzetjelentésekkel kibővítve tette egyértelművé, hogy a társadalmi klímán bőven van megbeszélni- és javítanivaló, és hogy lassan mosnak csak partot a szexuális visszaélés vagy erőszak elleni tiltakozás hullámai.

A bántalmazás nagyon sok, akár teljesen kibeszéletlen területre terjedhet ki. Ide tartozhat a családi, párkapcsolati agresszión túl a munkahelyi zaklatás (ennek kapcsán a részt vevők külön kitértek a tavaly lezajlott kőszínházi botrányokra), sőt, a klinikákon nap mint nap elkövetett szülészeti erőszak, melynek megerőszakolásra emlékeztető hatására egy nő akár úgy is dönthet, hogy ilyen borzalmas körülmények között nem vállal másik gyereket.

néma tanúk felvonulás,nők elleni erőszak,nane
forrás: Kati Fanni

A szakértők összefoglalója mellett a rendezvény komoly hangsúlyt fektetett a traumatikus személyes történetekre. Csurika Mária, A Város Mindenkié aktivistája a saját bőrén tapasztalta a félelmet és a megalázottságot. Gyerekkorában alkoholista apja bántalmazta és molesztálta, fiatal felnőttként többen megerőszakolták, házasságba menekülése után a férjéről hamar kiderült, hogy szintén agresszív személyiség. Sem az anyja, sem a környezete, sem a hatóság nem segített rajta, még a gyerekét is el akarták venni tőle. A legfelzaklatóbb perceket azonban Renner Erika története szerezte a teremben (ő volt az, akinek nemi szervét 2013-ban Bene Krisztián egykori kórházigazgató lúggal öntötte le). Bár az elkövető azóta jogerősen 11 év börtönt kapott, Erika méltóságát semmi sem szerezheti vissza, amit a bűncselekmény borzalmas következményein túl a hatóságok viselkedése tovább rombolt. Csak néhány példa: az egyik tárgyaláson a bíró megkérdezte tőle, hogy ez a fajta sérülés a mindennapjaiban okoz-e bármiféle problémát, a női ülnökök pedig rezzenéstelen arccal, némán várták, hogy válaszoljon a kérdésre. A férfi ügyvédje mindvégig bagatellizálta a sebeit, Erika kábult állapotban tett vallomásait kiforgatta: a rendőrség 4 és fél órás pszichológiai vizsgálatra kötelezte, amit végigzokogott, a női szakértő azonban semmilyen empátiát nem tanúsított vele szemben, még egy pohár vízzel se kínálta meg. Renner találkozott olyan orvossal is, aki nyugodtan közölte vele, hogy a felesége jól ismeri Bene Krisztiánt, és nagyon rendes embernek tartja.

Ugyanakkor többen – bírók, orvosok, jogászok – támogatták, akár csak annyival, hogy leülhetett, vagy nem kellett háttal állnia a vádlottnak „folyamatosan hallgatva, ahogy mögöttem veszi a levegőt. Ők segítettek abban, hogy túlvészeljem.”

hangsúlyozta Erika, akinek a története megnyugtató módon zárult le 2018 nyarán: öt évvel az incidens után az elkövetőt jogerősen elítélték.

A beszélgetés után Balogh Zsófia, Bujdosó Flóra és Major Kata adta elő a Na Ne Már című dalt, a piros sziluettekben tragikus történeteket hirdető táblákkal felszerelkezett menet pedig a Kossuth térre sétált, hogy a szakadó esőben gyertyákat gyújtson az áldozatokért. Szinte baljós látványt nyújtott a részvéttelen, vasárnapi Parlament sötét ablakaival. Vajon ki segít?

Például a minekmentoda.hu gyűjtőportál, ahova bárki fordulhat segítségért, információért, tájékoztatásért. És a hit, hogy a következő generációban már tudatosul: az összefogás életet menthet, a nők és gyerekek ellen elkövetett erőszak pedig egyszerűen nem maradhat a mindennapjaink része.

Kihez fordulhatsz még segítségért?


A NaNe két segélyvonalat is üzemeltet bántalmazott nőknek és gyerekeknek, valamint szexuális erőszak túlélőinek: nane.hu/

A Patent Egyesület jogsegélyszolgálata: katt ide az elérhetőségekért.

Krízisambulanciák országszerte. Kormányzati, vállalati és civil összefogásnak köszönhetően országszerte hét városban nyitott krízisambulanciát – 2018 novemberében Budapesten is –, ahol a párkapcsolati erőszak megelőzésében nyújtanak segítséget: segelyszervezet.hu/aszeretetnemart


Nézegess még fotókat a Néma Tanúk Felvonulásról a galériánkban:

Nézd meg a galériánkat> 8 kép
Néma Tanúk Felvonulás a nők elleni erőszak ellen, 2018
Tovább olvasok
Hét felület az otthonodban, amit soha ne tisztíts ecettel

Dicséretes, hogy ma már egyre többen takarítanak olyan természetes szerekkel, mint az ecet. A baj csak az, hogy nem minden felületre használható.

Színészek, akik egy szerep emlékére tetováltattak

Egy tetoválás örökké tart. Nem lehet csak úgy letörölni vagy visszacsinálni. Így van ez bizonyos filmszerepekkel is. Van akit ez zavar, más színészek viszont mindent megtesznek, hogy soha ne felejtsenek el egy-egy szerepet. Akár tetováltatnak is magukra az emlékére.

Híres emberek, akiket egy rajongójuk ölt meg

A sztárok iránti rajongás egyeseknél beteges fanatizmushoz vezet, ami féltékenységet, haragot vagy épp tévképzeteket vált ki az adott személyből. Sajnos az sem ritka, hogy egy rajongó annyira kifordul magából, hogy végez imádott ikonjával.

Zöld városok, amelyek érdemben reagáltak a klímahelyzetre

Még csak nem is kell messzire menni a jó példákért, ha zöld városokat keresgélünk Európában.

Őszi trendek: öt szokatlan, mégis könnyen hordható motívum

Mint minden szezonnak, az idei ősznek is megvannak az uralkodó trendjei – ideje megismerkedned velük. Ne aggódj: ezek a darabok valószínűleg már mind-mind megtalálhatóak a gardróbodban. Lássuk!

Malála nővérei: nyolc világhírű aktivista gyereklány

A 2012-ben Nobel-díjjal jutalmazott Malála Júszafzait, akit a tálibok sem tudtak megállítani a lányok oktatásáért vívott küzdelmében, már mindenki ismeri. Az utóbbi időben a környezetvédő Greta Thunberg is – jól megérdemelten – egyre nagyobb népszerűségre tesz szert. De nincsenek egyedül a harcukban, sorra ismerhetünk meg gyereklányokat, akik azért kampányolnak, hogy a világunk jobb hely legyen.

És te jógaoktató vagy már?

Ha beírod az Instagram keresőjébe, hogy #yoga, 70 millió bejegyzést dob fel az oldal. A képek nagy részén csinos, trendi nőket látsz majd. Van ott minden: mérlegállás a sziklán, gyertya a vízesésnél. Nálunk rövid két évtized alatt zajlott a bumm, de manapság mintha mindenki jógázna, és egyre több ismerősödről derül ki, hogy maga is jógaoktató. Sokarcú, érdekes világ ez, mesélünk róla kicsit – a teljesség igénye nélkül.

Napi horoszkóp szeptember 16.: az Ikreknek semmi nem szegheti a jókedvét, a Szüzek a szeretteikre számíthatnak

A hét első napján is érdemes néhány percet a horoszkópodra szánnod, hisz ismét izgalmas üzeneteket olvashatsz, amelyek egyenesen a csillagoktól jöttek!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Nem kell választanod! Két kedvenc magazinodat most egy áráért kapod meg. Fél év (5 lapszám) Éva + ajándék fél év (5 lapszám) InStyle 7950 Ft helyett 3180 Ft

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem