Miért nem baj, ha a nő többet keres?

Miért nem baj, ha a nő többet keres?
Forrás: Fotó: Pixabay

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

F

Férfitársam, hozzád szólok mostan, itt, ezen a platformon. Hátha te is itt vagy, és figyelsz a szavamra. Most elmondom neked öt pontban, hogy miért jó az (vagy legalábbis nem baj), ha a nőd/csajod/nejed többet keres, mint te.

Kezdetben vala a nemi leosztás: mármint hogy, a férfiak vadásznak, a nők meg gyereket nevelnek és bogyókat gyűjtögetnek. Este meg összefutnak a barlangban, és raknak egy marha nagy tüzet. Mi, a negyvenes generáció, hogy nőttünk fel? Hát úgy, hogy a férfi az a férfi: elmegy dolgozni, hordja haza a pénzt. A nő meg gyereket nevel, és biztosítja a nyugodt, kiegyensúlyozott családi hátteret. No meg főz. A helyzet viszont az, hogy ez már nem így van. És nem azért, mert közben lettek gender-szakok az egyetemen, hanem azért, mert, kapaszkodj meg: már a szüleink idejében sem volt így. A világ ráadásul évről évre bonyolultabb, kiszámíthatatlanabb, a változások úgy követik egymást, akár egy gyorsvonat. Egyszóval simán előfordulhat, hogy a nőd többet keres nálad. Én magam ezt a saját bőrömön is megtapasztaltam a tizenöt éves (ebből tizenegy házasság) párkapcsolatomban. Nem egyszer előfordult, hogy a feleségem pont annyit keresett, mint én, vagy, horribile dictu, többet. (És néha – ritkán – olyan is volt, hogy kevesebbet.) Okozott-e ez törést a lelkivilágomban? Nem. És vajon miért? Több oka is van.

Kép
forrás: Fotó: Pikist

Ha a nőd többet keres nálad, az azért jó, mert

1. Az azt feltételezi, hogy akkor te is keresel valamennyi pénzt. Manapság – főleg a vírus idején – iszonyatosan meg kell becsülni, ha van állásod, ha van hol dolgozni. Az Európai Unió felmérése szerint a magyarok 35 százaléka veszítette el a munkáját, vagy keres kevesebbet, mint a COVID-19 járvány előtt. És ahogy a dolgok állnak, elképzelhető, hogy ez még csak a tánc kezdete. Ilyen időszakokban simán félre kell tenni a büszkeséget, és annak örülni, ami van. Például, hogy senki nincs tétlenségre kárhoztatva. Hidd el, üresben pörögni nagyon frusztráló!

2. Egyenjogúság van. A klasszikus nemi szerepekhez való mindenáron ragaszkodás inkább csak hátráltat és szintén frusztrációt okozhat. Ha egyenjogúak vagyunk, az azt jelenti, hogy nem kell megfelelned a régmúlt idők által belénk plántált modelleknek. Ha egyenjogúak vagyunk, akkor teljesen mindegy, hogy ki keres többet: ez lehet akár a nejed is. Viszont ez azt is jelenti, hogy neked ugyanúgy be kell szállni a családi munkamegosztásba, a gyereknevelésbe és a háztartásba. Teregess, vásárolj, vedd át a harmadikos nyelvtant! Hidd el, ettől nem leszel kevésbé szexi.

3. Büszke lehetsz rá. Ahelyett, hogy azon vergődsz, hogy a nőd többet keres, ezáltal pedig csorba esik a férfiasságodon, lehetnél éppenséggel büszke is a csajodra. Tessék: olyan párt választottál, aki szuperül megállja a helyét az életben, talpraesett, tudja, mi a dörgés, jó és elismert a szakmájában. Zseni vagy, hogy őt választottad. (Már ha éppen nem ő választott téged.)

4. Inspirálhat. Ha tehát a párod többet keres, akkor lehet, hogy képzettebb, agilisebb, műveltebb, vagy jobb szektort célzott be a munkaerőpiacon, mint te. Mindez pedig, ha van eszed, nem kisebbrendűségi érzést generál benned – de nem is versenyszellemet. Hanem inkább arra ösztönöz, hogy lépj. Képezd magad, legyél bátrabb, válts munkahelyet, építs kapcsolatokat, vállalkozz! Ha a nőd támogat, támogasd te is, és fejlődj mellette, fejlődjetek együtt: határ a csillagos ég.

5. Jó minta a gyerekeknek. Ha a nejed többet keres, és ezen nem kattogsz, hanem mindezt harmóniában megélve el tudod fogadni, akkor a fiad és a lányod előtt szuper mintát mutattok arra, hogy ha ők felnőnek, ne bonyolítsa az életüket a retrográd szemlélet, ne akarjanak görcsösen megfelelni idejét múlt elvárásoknak. Egyszóval: megkönnyíted az életüket és a párkapcsolatukat. És akkor, a távoli jövőben, nem is kell majd több ilyen cikket írni.


Hogyan vetem rá a férjem, hogy több háimunkát végezzen: öt minitörtnet

Nézd meg a galériánkat>5 kép
Hogyan vettem rá a férjem, hogy több házimunkát végezzen: öt minitörténet
Tovább olvasok
Kép
Nyilván téged sem érdekel: az édeshármas kultúrtörténete

A hármas szex az egyik leggyakoribb erotikus fantázia: tízből kilenc felnőtt el-eljátszik a gondolattal. A megvalósításig sokkal kevesebben jutnak el. Mi olyan izgató és nehezen kivitelezhető a hármasban?

Kép
Palya Bea: „Netni vagy nem netni – ez itt a kérdés"

Megzabolázlak, betörlek, mint egy vadlovat – fenyegeti az internetet Palya Bea énekesnő, majd elmeséli, hogy miért nem olyan egyszerű ez.

Kép
Még most is csak 64 éves lenne Carrie Fisher

Mindenki Leia hercegnőként ismerte, pedig Carrie Fisher intelligens és sokoldalú személyiség volt.

Kép
Huzella Júlia: Miért kezdtem el hanyagolni az okostelefont

Huzella Júlia színésznőnek elege lett abból, hogy a telefonja szinte hozzánőtt a kezéhez. Úgy döntött, „lejön a szerről”, vagyis megpróbál okostelefon nélkül is létezni. Elmeséli, hogy sikerült.

Kép
Napi horoszkóp október 20.: a Mérlegek különös élethelyzetbe kerülnek, a Bakok a célegyenesbe fordulnak

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket tartogatnak!

Kép
A gyereklélek sötét oldala, avagy miért lesz bántalmazó egy gyerek?

Miért bánt az, aki bánt? Mi hajtja mások megfélemlítése felé, miért nyer erőt abból, ha visszaél a gyengeséggel? Az iskolai zaklatások kapcsán általában az áldozatok szemszögéből pillantunk rá a témára, most azonban azt nézzük meg, hogyan érzi magát az elkövető.

Kép
Gyomorszorítóan hiteles novella a nők elleni erőszakról

A gyönyörűen megterített asztal mellett ültek és csendben kanalazták a fácánlevest. Pillantása az ezüst gyertyatartóra esett. Nászajándékba kapták. Benne egy szál fehér gyertya. Ahogy a férje szereti. Nézte a pislákoló lángot. Szinte megbűvölte. Bucsi Mariann író novellájából pontosan kiderül a nők elleni erőszak természetrajza.

Kép
Nem akartam anya lenni. De ennél jobb nem történhetett velem!

A legújabb Mesélj, Anyukám! podcast adásunkban egy olyan anyuka lesz a vendégünk, aki nem készült édesanyának. Nagyon nem. Az anyaság aztán mégis megváltoztatta az életét.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem