Miért nem baj, ha a nő többet keres?

Miért nem baj, ha a nő többet keres?
Forrás: Fotó: Pixabay

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

F

Férfitársam, hozzád szólok mostan, itt, ezen a platformon. Hátha te is itt vagy, és figyelsz a szavamra. Most elmondom neked öt pontban, hogy miért jó az (vagy legalábbis nem baj), ha a nőd/csajod/nejed többet keres, mint te.

Kezdetben vala a nemi leosztás: mármint hogy, a férfiak vadásznak, a nők meg gyereket nevelnek és bogyókat gyűjtögetnek. Este meg összefutnak a barlangban, és raknak egy marha nagy tüzet. Mi, a negyvenes generáció, hogy nőttünk fel? Hát úgy, hogy a férfi az a férfi: elmegy dolgozni, hordja haza a pénzt. A nő meg gyereket nevel, és biztosítja a nyugodt, kiegyensúlyozott családi hátteret. No meg főz. A helyzet viszont az, hogy ez már nem így van. És nem azért, mert közben lettek gender-szakok az egyetemen, hanem azért, mert, kapaszkodj meg: már a szüleink idejében sem volt így. A világ ráadásul évről évre bonyolultabb, kiszámíthatatlanabb, a változások úgy követik egymást, akár egy gyorsvonat. Egyszóval simán előfordulhat, hogy a nőd többet keres nálad. Én magam ezt a saját bőrömön is megtapasztaltam a tizenöt éves (ebből tizenegy házasság) párkapcsolatomban. Nem egyszer előfordult, hogy a feleségem pont annyit keresett, mint én, vagy, horribile dictu, többet. (És néha – ritkán – olyan is volt, hogy kevesebbet.) Okozott-e ez törést a lelkivilágomban? Nem. És vajon miért? Több oka is van.

Kép
forrás: Fotó: Pikist

Ha a nőd többet keres nálad, az azért jó, mert

1. Az azt feltételezi, hogy akkor te is keresel valamennyi pénzt. Manapság – főleg a vírus idején – iszonyatosan meg kell becsülni, ha van állásod, ha van hol dolgozni. Az Európai Unió felmérése szerint a magyarok 35 százaléka veszítette el a munkáját, vagy keres kevesebbet, mint a COVID-19 járvány előtt. És ahogy a dolgok állnak, elképzelhető, hogy ez még csak a tánc kezdete. Ilyen időszakokban simán félre kell tenni a büszkeséget, és annak örülni, ami van. Például, hogy senki nincs tétlenségre kárhoztatva. Hidd el, üresben pörögni nagyon frusztráló!

2. Egyenjogúság van. A klasszikus nemi szerepekhez való mindenáron ragaszkodás inkább csak hátráltat és szintén frusztrációt okozhat. Ha egyenjogúak vagyunk, az azt jelenti, hogy nem kell megfelelned a régmúlt idők által belénk plántált modelleknek. Ha egyenjogúak vagyunk, akkor teljesen mindegy, hogy ki keres többet: ez lehet akár a nejed is. Viszont ez azt is jelenti, hogy neked ugyanúgy be kell szállni a családi munkamegosztásba, a gyereknevelésbe és a háztartásba. Teregess, vásárolj, vedd át a harmadikos nyelvtant! Hidd el, ettől nem leszel kevésbé szexi.

3. Büszke lehetsz rá. Ahelyett, hogy azon vergődsz, hogy a nőd többet keres, ezáltal pedig csorba esik a férfiasságodon, lehetnél éppenséggel büszke is a csajodra. Tessék: olyan párt választottál, aki szuperül megállja a helyét az életben, talpraesett, tudja, mi a dörgés, jó és elismert a szakmájában. Zseni vagy, hogy őt választottad. (Már ha éppen nem ő választott téged.)

4. Inspirálhat. Ha tehát a párod többet keres, akkor lehet, hogy képzettebb, agilisebb, műveltebb, vagy jobb szektort célzott be a munkaerőpiacon, mint te. Mindez pedig, ha van eszed, nem kisebbrendűségi érzést generál benned – de nem is versenyszellemet. Hanem inkább arra ösztönöz, hogy lépj. Képezd magad, legyél bátrabb, válts munkahelyet, építs kapcsolatokat, vállalkozz! Ha a nőd támogat, támogasd te is, és fejlődj mellette, fejlődjetek együtt: határ a csillagos ég.

5. Jó minta a gyerekeknek. Ha a nejed többet keres, és ezen nem kattogsz, hanem mindezt harmóniában megélve el tudod fogadni, akkor a fiad és a lányod előtt szuper mintát mutattok arra, hogy ha ők felnőnek, ne bonyolítsa az életüket a retrográd szemlélet, ne akarjanak görcsösen megfelelni idejét múlt elvárásoknak. Egyszóval: megkönnyíted az életüket és a párkapcsolatukat. És akkor, a távoli jövőben, nem is kell majd több ilyen cikket írni.


Hogyan vetem rá a férjem, hogy több háimunkát végezzen: öt minitörtnet

Nézd meg a galériánkat>5 kép
Hogyan vettem rá a férjem, hogy több házimunkát végezzen: öt minitörténet
Tovább olvasok
Kép
Melyik a két legolcsóbb házi készítésű növényi tej?

Jó ideje nem iszom már tehéntejet, csak ha nincs más opció. Viszont a növényi alapú tej köztudott, hogy sokkal(-sokkal) drágább a tehéntejnél. Kivéve akkor, ha itthon készítem el és a két alábbi alapanyag egyikéből.

Kép
A történelem legkíméletlenebb gyászjelentése: „Szálljon vissza önökre a karma”

A koronavírusban elhunyt férfi családja kemény szavakkal sújtott le azokra, akik szerintük felelősek a texasi David Nagy haláláért.

Kép
Te hogy bírnád, ha lenne még egy karantén?

Mit tennének, ha újra a négy fal között rekednének? Karanténportrék, második rész.

Kép
Soha többet ne legyen ilyen! Augusztus 6. a hirosimai atomtámadás 75. évfordulója

1945. augusztus 6-a a világtörténelem egyik fordulópontja. De miért és hogyan is történt pontosan Hirosima bombázása? Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb részleteket.

Kép
Napi horoszkóp augusztus 5.: az Ikreknek fontos mások elismerése, a Rákok kapcsolata komolyabbra fordul

Ma is érdemes elolvasnod a horoszkópodat, hisz a csillagok ismét üzentek!

Kép
Nincs még vége a kertészkedésnek: növények, amiket augusztusban kell elültetned

Bár tény, hogy a legtöbb növényt tavasszal érdemes és kell is elültetni, arról sem szabad elfeledkezni, hogy bizonyos virágok és zöldségek esetében egészen augusztus közepéig nyugodtan lehet próbálkozni egy másodvetéssel.

Kép
Egy borozós kerti parti 5 kötelező eleme

A bor és a nyár tökéletes párosítás, melynek legjobb bizonyítéka egy borozós kerti parti. Hiszen kedvenc palackunk tartalma egy kellemesen hűvös nyárestén, a barátok társaságában, a grill illata mellett esik a legjobban.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem