Mégis mekkora gazdasági válságra számítsunk ezután?

világom,társadalom,gazdaság,válság
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

C

Csernok Miklós pénzügyi szakember felvázolja a lehetséges opciókat. Ő nem túl optimista: szerinte a világgazdaság a koronavírus-járvány előtt is sérülékeny volt.

Mint Csernok Miklós, a Kiszámoló blog szerzője mondja, félő, hogy a koronavírus-járvány nyomán a 2008-ashoz hasonló mértékű gazdasági recesszió köszönt be. Ő úgy fogalmaz, hogy a járvány nem az oka, hanem az elindítója ennek, hiszen a világgazdaság eleve nem volt túl jó állapotban. „Most csak kidurran a lufi” – mondja.Mégis mekkora lesz a válság?

Alapvetően három elképzelés körvonalazódik a szakemberekben:

  • V alak: leesik a gazdaság, majd hamarosan (talán már őszre) vissza is áll az eredeti szintre.
  • U alak: leesik, kicsit hosszabb ideig lent marad, majd visszaáll, bár lehetséges, hogy nem ugyanarra a szintre, hanem lejjebb.
  • L alak: leesik és ott is marad. Akár 3-4 évig is elhúzódó, az 1929-es világválságra emlékeztető válságra is számíthatunk, 20 százalékos munkanélküliséggel.

Ami Csernok Miklóst illeti, ő inkább pesszimista, mint optimista ezen a téren.

Mint mondja, az emberek hajlamosak a túlköltésre, például arra, hogy hitelből vásároljanak. Ettől persze pörög a gazdaság. „Válság akkor van, amikor az emberek rájönnek, hogy nem olyan gazdagok, mint gondolták.” Visszafogják a költéseket, ettől visszaesik a termelés, kevesebb munkaerőre lesz szükség stb. Ha van bármi pozitív hozadéka a válságnak, akkor talán az, hogy az emberek rájönnek, hogy nem érdemes tovább nyújtózkodni, mint ameddig a takarónk ér. „De azért ez a felismerés most fájni fog.”

Egy későbbi cikkünkben összefoglaljuk, hogyan készülj fel a válságra.


Ez a cikkünk 2011-ből való, de még mindig elgondolkodtató
Ez a cikkünk 2011-ből való, de még mindig elgondolkodtató Zöld hasú bankók

Zöld szokások, amikkel pénzt is megtakaríthatsz:

Nézd meg a galériánkat>5 kép
21 zöld szokásom, amikkel az elmúlt időszakban egy csomó pénzt is spóroltam
Tovább olvasok
Kép
Miért olyan különlegesek az októberi gyerekek?

A tudománynak erre is megvan a válasza. Egészen pontosan 5 válasza.

Kép
Napi horoszkóp október 21.: a Skorpiók kilépnek a komfortzónájukból, a Vízöntők komoly kihívás előtt állnak

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz izgalmas üzeneteket küldtek ismét a csillagok!

Kép
Sipos Pál tettei nem évülnek el: Visszatérés Epipóba

Kávéztunk tanár barátnőmmel, fecsegtünk mindenféléről, és akkor egyszer csak nekem szegezte a kérdést: Olvastad azt a cikket? Milyen cikket, kérdeztem. Nézett. Nem is tudsz róla? Mindenki erről beszél. Én akkor hallottam életemben először Sipos Pálról.

Kép
Legyen buli a szüret! – Íme, 5 biztos tipp hozzá

A bor összehoz – ezt régóta tudjuk. De az talán sokaknak új információ, hogy magának a borkészítésnek is megvan ez a varázsereje, kezdve rögtön a szürettel. Ahogy egy disznótor vagy egy paintball csata, úgy a szőlő betakarítása is lehet igazi társasági esemény – annyi különbséggel, hogy ez utóbbi biztos nem ér véget naplementével.

Kép
Nyilván téged sem érdekel: az édeshármas kultúrtörténete

A hármas szex az egyik leggyakoribb erotikus fantázia: tízből kilenc felnőtt el-eljátszik a gondolattal. A megvalósításig sokkal kevesebben jutnak el. Mi olyan izgató és nehezen kivitelezhető a hármasban?

Kép
Palya Bea: „Netni vagy nem netni – ez itt a kérdés"

Megzabolázlak, betörlek, mint egy vadlovat – fenyegeti az internetet Palya Bea énekesnő, majd elmeséli, hogy miért nem olyan egyszerű ez.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem