Miért nem fáradnak el az egész nap rohangáló gyerekek?

Borítókép: Miért nem fáradnak el az egész nap rohangáló gyerekek? Forrás: Pexels.com
Miért van az, hogy a gyerekek olyan strapabírók, mint az atléták?

Ez a Gyereklékek magazin cikke.

Kerékpáros feladatok során amerikai sportorvosok az energialeadás mértékét és a mozgást követő regenerációt vizsgálták. A 8–12 éves fiúk izmainak „újratöltődése”, összehasonlítva edzetlen felnőttekével, illetve bajnok atlétákéval – triatlonistákéval és hosszútávfutókéval – még a sportolókénál is gyorsabbnak bizonyult.

A gyerekek keringési rendszere ugyan kevésbé teherbíró, a mozgáskoordinációjuk sem a leghatékonyabb, ráadásul több lépéssel teszik meg ugyanazt a távolságot, mint a felnőttek, mindezen hátrányokat azonban kompenzálják izmaik hihetetlenül nagy fáradtságtűrő képességével, aerob anyagcseréjük csúcsrajáratásával.

A szülők számára ez azzal a tanulsággal szolgál, hogy a korai években nem az állóképességet kell fokozni, mivel az igen jó színvonalú a gyermekeknél, sokkal inkább a technikai fejlesztésre, a mozgás kivitelezésének tökéletesítésére érdemes helyezni a hangsúlyt. Ez a kulcsa annak, hogy valaki felnőttként is szinten tarthassa a teherbírását, enélkül viszont izmainak szívóssága törvényszerűen csökkeni fog.

Galériánkban olyan, kevésbé ismert sportágakat találsz, amik tökéletesek lehetnek a gyerekednek