Hogyan alakulnak át az otthonaink a Covid-19 után? Pater nosterek, kincset érő előszobák és dühöngők

otthon,építészet,dudics krisztián,covid-19,világom,társadalom
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

V

Vírusfertőzéstől tartani, heteket-hónapokat tölteni önkéntes karanténban, nonstop összezárva lenni a szeretteinkkel – ezek a tapasztalások átírhatják mindazt, amit az ideális lakókörnyezetről gondolunk. Megváltoznak majd az otthonaink? Lift helyett inkább lépcsőt használunk majd?

Sokat beszélgettünk a bátyámmal, Dudics Krisztián építészmérnökkel arról, hogy vajon a mostani helyzetnek lesz-e bármilyen hatása az építészetre. Úgy döntöttem, veletek is megosztom, mire jutottunk. Mint Krisztián - akinek az ökologikus építészet a szakterülete - mondja, az építészet lassú műfaj, tehát nem várható, hogy egy-két éven belül jelentősen megváltoznak az építészeti trendek. Lehet, hogy később sem. Érdekes például, hogy egyes szakértők a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadások után a felhőkarcolók halálát jósolták, de végül nem lett igazuk. Ezzel együtt a covid-19 minden bizonnyal befolyásolja az elképzeléseinket arról, hogy milyen otthonokban szeretnénk élni.

Skandináv feeling

Krisztián szerint az életünk az elmúlt hetekben kicsit hasonlított ahhoz, ahogyan a skandinávok élnek a hosszú őszi-téli hónapok alatt: sokat voltunk otthon. Nem véletlen, hogy a skandináv belsőépítészet az élen jár, és érdemes az ő megoldásaikat ellesni, ha az otthonos és közben praktikus lakókörnyezet kialakítása a tét.

Bezsilipelés

Skandináv otthonokba látogatva gyakran tapasztalhatjuk, hogy a családtagok már a bejárati ajtó előtt leveszik a cipőjüket. Az biztos, hogy ennek a bezsilipelésnek a járvány után még nagyobb szerepe lesz, és talán sokunk otthonában felértékelődik az előszoba szerepe. A magunk részéről egyébként mi is bevezettük azt a szabályt, hogy már a bejárat előtt levesszük a cipőnket (állítólag a cipőtalpunkon simán behozhatjuk a lakásba a vírust!), erre a célra külön szőnyeget és kis sámlit is rendszeresítettem a bejárati ajtónk elé – én szeretném ezt a járvány után is megtartani.

otthon,építészet,előszoba,covid-19,világom,társadalom
forrás: Getty Images
Olvasd el ezt is:

Balkon

Mostantól valószínűleg bármilyen kicsi erkély értékesnek számít a friss levegő, a természetben levés illúziója és a növénytermesztés lehetősége miatt, legyen szó fűszernövényekről vagy szemet gyönyörködtető virágokról.

erkély,balkon,otthon,építészet,covid-19
forrás: Pixabay

Sokféle tér

Most sokat vagyunk otthon, és elképzelhető, hogy ez a jövőben is így lesz. Vagy azért, mert mostantól hasonló veszélyekre számíthatunk, vagy azért, mert a cégek felismerik a home office működőképességét (de még inkább hatékonyságnövelő és költségcsökkentő szerepét). Nagyobb lakásokra lenne szükségünk? Talán inkább jobban differenciáltakra, olyanokra, ahol a többféle funkciójú terek jobban elkülönülnek egymástól. Ezt persze nem olyan egyszerű megoldani, de ha például gipszkarton falakban gondolkodunk, vagy az emeletes ágyak alá játszósarkot vagy munkaállomást álmodunk, a lépcső alatti területre pedig mini kamrát tervezünk, máris nagyot léptünk előre.

otthon,építészet,covid-19,világom
forrás: Getty Images

Jár a csend

Ezt nem gondolja tejesen komolyan, de azért megemlíti Krisztián, aki maga is kétgyerekes apa: milyen jó lenne, ha minden lakás rendelkezne egy süket szobával vagy dühöngővel, ahová nem szűrődnek be a zajok, ahová bármelyik családtag elvonulhatna, ha egy kicsit egyedül szeretne lenni, ha csendre vágyik...

otthon,építészet,covid-19,csend
forrás: Getty Images

Több generáció?

Ez egy nagyon összetett kérdés, ami külön cikket is megérne, de most csak röviden érintjük: együtt vagy külön kellene-e élniük a különböző generációknak? A covid-19 szempontjából jelenleg az idősebb korosztály a veszélyeztetett. (De más esetben lehet, hogy más lesz a rizikócsoport.) Most akkor ők különüljenek el? Jó-e nekik egymással összezárva, illetve egyedül? És ha segítségre van szükségük? Mi a jó megoldás? Krisztián elképzelése szerint talán az lenne ideális, ha a családok különböző generációi egymás mellett, félig-meddig elszeparált lakóegységekben élhetnének együtt.

otthon,építészet,generációk,covid-19,világom
forrás: Getty Images
otthon,építészet,lift,pater noster,covid-19
forrás: Getty Images

Liftek

Bármily vicces, lehet, hogy visszatérnek a pater nosterek, amelyekben nem kell gombokat nyomogatni. Vagy teret hódítanak a hipermodern szerelvények, amelyeket arc- vagy hangfelismerés, mobiltelefonos programozás és ki tudja, még mi minden alapján lehet majd irányítani. Esetleg: a lépcsőt választjuk majd.

otthon,építészet,lift,covid-19,star trek
forrás: YouTube
Liftes jelenet a Star Trekből

Irodák

Ami az irodákat illeti (ha mégis bejárunk majd dolgozni), a nagy, egy légterű szobák népszerűségét valószínűleg visszaszorítják majd a kisebb terek. Krisztián hangsúlyozza: nagyon fontos, hogy a közös terek levegőjének tisztulását, frissülését hogyan oldják majd meg, bár ez már inkább légtechnikai, épületgépészeti kérdés. Mint mondja, olvasott már olyan tanulmányt, amely kimutatta, hogy egy étteremben hogyan terjednek a kórokozók attól függően, hogy hogyan vannak elhelyezve az asztalok, illetve a szellőzőberendezések.

otthon,építészet,iroda,covid-19,világom,társadalom
forrás: Getty Images

Ez a pár praktika a jövőben talán még fontosabb szerepet fog játszani az éltünkben:

Nézd meg a galériánkat>8 kép
8 trükk, amivel sokáig tisztán tarthatod az otthonod
Tovább olvasok
Kép
Rejtett mintázatok – Barabási Albert-László hálózatkutató

Barabási Albert-László, a Bostonban kutató fizikus és hálózatkutató népszerű könyvekben megírta már a nagyközönség számára a kutatásai történetét – és az abból levonható tanulságokat. Most azonban újabb szintet lépünk: a Ludwig Múzeum Rejtett Mintázatok című kiállításán az adatokból kép, szobor, installáció és multimédia jön létre. Tudomány és művészet fonódik egybe a tágas terekben.

Kép
A 10 legfeleslegesebb konyhai eszköz, ami mégis sok háztartásban megtalálható

Na, neked megvan valamelyik ezek közül? Esetleg több is... A joy.hu összeállítása.

Kép
Napi horoszkóp október 24.: a Bikák versenyhelyzetben bizonyíthatnak, a Szüzek átadhatják magukat a pihenésnek

Ma sem érdemes kihagynod a horoszkópod, mert a csillagok ismét izgalmas üzeneteket tartogatnak!

Kép
Drogok és médiumok – egykori CIA-kísérletek az agyunk manipulálására

Megvan a filmekből ismert jelenet, amikor a kém vagy bérgyilkos nem is tudja magáról, hogy az, de kap egy bizonyos jelet – mondjuk egy jelszót –, amitől hirtelen tudatossá válik számára a feladata? Szürreálisnak tűnik, ugye? A CIA szerint korántsem.

Kép
A maszk és a távolságtartás hatására ezerszer kisebb lesz a vírusterhelés

Egy friss olasz tanulmány jelentkezett ezzel a radikális állítással és az is olvasható benne, hogy a tünetek is kevésbé súlyosak, ha mindenki betartja a Covid elleni védekezés alapvető szabályait.

Kép
Újra együtt a Doktor Szöszi színészgárdája: Selma Blair is csatlakozott a nosztalgiázáshoz

A 2000-es évek egyik nagy kedvence minden kétséget kizáróan a Doktor Szöszi című film volt.

Kép
35 éve halt meg rejtélyes módon Bódy Gábor

A magyar filmművészet legrejtélyesebb sorsú rendezője korszakos műveket készített, s miközben igazi fenegyerekként tartották számon, szorgalmasan jelentett társairól a hatalomnak. Öngyilkos lett vagy megölték? 35 éve halt meg Bódy Gábor.

Kép
„Előttem van, ahogy szülés után guggolgatok a János Kórház folyosóján, mert annyira hiányzott a mozgás”

Kulcsár Vajda Enikő mozgást addict. Ezt nem én mondom róla, ezt ő mondja magáról. Naponta ugyanis több órát is mozog és mozgott, még a várandósságai utolsó napjaiban is. De teljesen normális és természetes módon az, hogy két gyermeket kihordott, az ő testét is megváltoztatta. A különbség közte és mondjuk (khm…) köztem viszont az, hogy ő ebbe nem törődött bele. Beleásta magát a témába, hogy is lehet a szülés utáni testet regenerálni, formálni és ma két gyermeke mellett már hivatásaként segít személyesen és online kurzusaival is nők százainak – ha nem ezreinek –, hogy mindenki boldog lehessen anyaként is a testével. Ez az ő projektje: az Anyatest Projekt.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem