A járvány alatt az időseket a magány is megbetegítheti

idősek,koronavírus,koronavírus-járvány,karantén,kijárási korlátozás,magány
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

R

Rettegünk, hogy idős szüleink, nagyszüleink el ne kapják a koronavírus fertőzést, miközben arra talán nem is gondolunk, hogy egy másik kór is megtámadhatja az egészségüket: a magányosság. Paradox helyzet, hogy ami egyik oldalról csökkenti a koronavírus terjedését, a másik oldalról ugyanúgy szedi az áldozatait.

A „social distancing” jó és rossz is egyszerre, a mi felelősségünk is, hogy segítsük a szüleinket, nagyszüleinket. Ez azonban nemcsak az ajtók elé letett bevásárlószatyrokat jelenti, hanem azt is, hogy enyhítsük a magány érzését. A tartós egyedüllét olyan egészségügyi kockázatokkal jár, mintha az ember napi 15 szál cigarettát szívna el. Krónikus stresszhelyzetté válhat, ami fizikai tüneteket is okozhat: növeli a magas vérnyomás és a szív- és érrendszeri problémák valószínűségét, és gyengíti az immunrendszert is, ami megint ahhoz az ellentmondáshoz vezet, hogy az időseket elkülönítjük, ezzel pedig pont a védekezőképességüket gyengítjük.

"Személyiségfüggő, hogy ki hogyan bírja a magányt – mondja Balog Melinda pszichológus. – Az egyedüllét ugyanis nem feltétlenül magány, ezt mindannyian tudjuk. A koronavírus-járvány kapcsán pedig még inkább megmutatkozik, hogy miképpen töltjük ki a ránk kényszerített elszeparálódást, mennyire esünk pánikba az adott szituációban. A szorongás a szervezetre folyamatos stresszként hat. A készenléti állapot pedig könnyen idézheti elő a fiziológiai tüneteket. Nagyon nehéz ez a mostani helyzet. Más időkben az unokák, a találkozások, barátok tartják jó karban az időseket, most azonban pont ez tilos. Akire eddig is alig nyitották rá az ajtót, azt most még ritkábban látogatják. Elmaradnak a boltba járások, holott sokuknak ez az egyetlen jelentette a szociális kapcsolatait, valójában nem is csoda, hogy sokan nem bírják ezt a bezártságot, és kimennek piacozni."

„A jó minőségű, szeretetteljes emberi kapcsolatok az egyén jólléte szempontjából minden életkorban fontosak” – olvasható Albert Fruzsina szociológus, az idősek kapcsolati hálóját feltérképező tanulmányában.

A kutatásból kiderül, hogy melyek ezek a fontos kapcsolatok: a 60–74 éves nők a legnagyobb, közel 40 százalékos arányban a gyermeküket említették legfőbb bizalmasukként, akikkel fontos dolgokról tudnak beszélni. Az időseknek azonban összességében kevesebb barátjuk és kevesebb bizalmas kapcsolatuk van másoknál.

A 75 év felettiek 13 százaléka azt mondja, senkivel sem beszélt az elmúlt hónapokban a fontosabb dolgairól, problémáiról.

Hogyan segíthetsz?

  • Adj nekik információt a koronavírusról, a járványról, a megelőzésről, védekezésről. Ne bízd az információszerzést csak rájuk, igenis mondd el nekik te magad is, hogy milyen veszélyekkel kell szembenézniük, mire figyeljenek.
  • Tudatosítsd a család minden tagjával, hogy közös felelősségetek az öregek lelki ápolása. Hívjátok fel őket minden nap, amíg lehetséges, beszélgessetek velük legalább a kerítésen keresztül.
  • Segítsd őket telefonelőfizetéssel, mobillal, számítógéppel, bármilyen informatikai eszközzel.
  • Legyen vészforgatókönyved, ha valamelyik idős rokonod lebetegszik.
  • Az egyedül élőkre, betegekre különösen oda kell figyelned. Ha nem találkoznak senkivel, lehet, hogy nem derülnek ki a még súlyosabb problémák (rosszul van, nem eszik stb.)
  • Amíg csak lehet, bátorítsd őket a szabad levegőn végzett mozgásra.A nevetés gyógyít.
  • Küldj nekik vicces mémeket, képeket, írásokat, könyveket. A praktikus segítség mellett most még fontosabb az érzelmi támogatás.
  • Segíts tudatosítani önmagukban, milyen erőforrásaik vannak, hiszen ők sok nehéz helyzeten vannak már túl, és mindegyik tapasztalatából meríthetnek erőt.
  • Beszélgess velük a hitükről, a spiritualitásukról.

Híres színészek, akik mind elmúltak kilencven évesek, van köztük, aki már a századik születésnapján is túl van – nézd meg a galériát!

Nézd meg a galériánkat>7 kép
A legidősebb filmszínészek
Tovább olvasok
Kép
5 szín az otthonodban, ami rossz hatással lehet az egészségedre

Otthonunk színeinek megválasztásakor a többségnek általában nem jut eszébe, hogy milyen hatásal tud lenni a szervezetünkre egy-egy szín.

Kép
Híres nők kedvenc szépségápolási szerei 7000 forint alatt

Gyakran irigykedünk a hírességeket elnézve, miközben azt mantrázzuk: oké, de nekik könnyű, van pénzük saját edzőre, plasztikai sebészre, fodrászra, sminkesre, na meg luxusmárkák szépségápolási termékeire. De vajon tényleg minden csak pénz kérdése?

Kép
A hét leggyakoribb hiba, amit egy szobanövény-tulajdonos elkövethet

Fonnyadt a növényed? Szívfacsaró látvány, főleg mostanában, amikor több időt töltünk otthon, mint valaha. Mondanom sem kell: nem érdemes feladni, van megoldás.

Kép
A férjem megmondja a tutit, pedig én csak egy ölelésre vágyom

Tegnap kiborultam egy apróság miatt. A férjem nem értette a reakciómat, és ezen még jobban kiborultam.

Kép
Nem menstruál és eredetileg legénybúcsúkra szánták – mennyi mindent nem tudtunk rólad, Barbie

Évtizedeken keresztül rengeteg vita és pereskedés tárgya volt, mégis közel 60 éve a játékpiac egyik legkelendőbb terméke. Barbie sokkal több annál, mint holmi csinos öntőformából kikerült műanyag. Elmondjuk, miért!

Kép
A férjem és én összejárunk az exférjemmel és a feleségével

Vasárnapi ebéd. „Ideadnád, kérlek, a salátát?” Idill. Tőlem balra a férjem, jobbra a volt férjem. Velem szemben a volt férjem új felesége.

Kép
A férfi, akibe Erzsébet királynő belezúgott Fülöp előtt

Nem Fülöp volt az egyetlen a királynő életében!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem