JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Mit jelent nekem az otthon karantén idején? – A hygge boldogsága

hygge,karantén,otthon,család Forrás: Getty
Most, hogy a karantén miatt lakásunk lett az életünk alfája és omegája, érdemes megszívlelni, újragondolni mindazt, amit megtanulhatunk a dán hygge-érzéstől. Lehet, hogy eddig úgy tekintettél rá, mint valami jóléti hóbortra? Pedig pont azoknak segít, akiknek alkalmazkodniuk kell a megváltozott viszonyokhoz. Tehát 2020 tavaszán mindenkinek.

Bekuckózni és kifliben aludni – ezek azok a kifejezések, amelyeket hallva elmenekültél a rapid randi elől? Pedig maga a bekuckózás is része a hygge (ejtsd: hügge) világának, és még ha nem is tetszik a kifejezés, pont ezt csináljuk: bekuckózunk a kockás plédbe, és talán eszünkbe jut az is, hogy az északi népek miért szerepelnek mindig azokban az összeállításokban, melyek a legboldogabb országokat listázzák. Persze, lehet azt mondani, hogy most akkor a hygge az új feng shui, meg hogy a találj magadnak egy zugot a lakásban, ahová félre tudsz vonulni feltöltődni, ezt már Móra Ferenc is megírta érzelmes történeteiben, ez pedig a kuckó, a sut.

Persze, mert a hygge is ugyanúgy a népi tapasztalatokra épít, ahogy a magyar is, de míg nálunk a lakásnak nem abban az értelemben volt tisztelete, ahogy a dánok esetében, mert nálunk főleg a tiszta szobának volt szentsége, míg a dánok és a többi északi nép az egész lakást tartotta stratégiai fontosságúnak, hiszen a nagy hidegek miatt eleve többet tartózkodtak a benn, mint magyar őseink, akik már hajnalban kimentek a földekre kapálni. Mi az, amit koronavírus idején megtanulhatunk a hygge-től? Elsősorban a pozitív életszemléletet, azt, hogyan tudsz kiegyensúlyozott maradni a bezártság idején, akkor, amikor hirtelen megváltoznak a körülményeid?

hygge,karantén,otthon
Forrás: Getty
Éld meg a pillanatot a karantén idején is a hygge-érzéssel

A hygge számára fontos a természetközeliség, mindaz a tapasztalat, amit a természetből megtanulhatunk. Például a küzdést magát, azt, hogyan kell legyőzni a zord időt, a mi esetünkben a karantént. De maga küzdés is érték, amit örömként is megélhetünk. Lehet-e örülni annak, hogy mondjuk takarékoskodunk? Felfogás kérdése, de igen. Miért kéne például túlzsúfolni a lakásunkat? A hygge megtanít arra, hogy a lakásod érted van, nem pedig azért, hogy jól mutasson az instán a gyümölcskosár a félmilliós étkezőasztalon. tegyük széppé és meghitté, ünnepivé minden egyes napunkat. Most, mikor nem tudjuk mikor jön el az ünnep ideje, mert minden egybefolyik, a napszakok, az évszakok, most különösen fontos, hogy kijelöljünk teret és időt annak, amikor ünnepelünk.

hygge,karantén,otthon
Forrás: Getty
Meleg zokni, meleg otthon, hygge a karantén idején is

Ne is vesszünk bele az etimológiába, abba, hogy mit is jelent eredetileg a hygge, mert úgyis lefordíthatatlan a kifejezés, maradjunk annyiban, hogy maga a dán életvitel, a pillanat legteljesebb megélése. Ugyanakkor vannak kulcsszavak is, mint amilyen a már idézett hygge-sarok, ami a nyugalom szigete, ahol mondjuk olvashatunk, zenét hallgathatunk, miközben kinézünk a fákkal teli kertünkbe. Ahol nincs ilyen kilátás, ott viszont egy sor természetes dologgal vehetjük körül magunkat, megnyugtató cserepes virágokkal, vágott ágakkal, bármivel, amivel egyfajta télikert illúziót varázsolhatunk a nyugalom szigetére,a mi kis hygge-sarkunkba.

De használhatunk mécseseket, illatos gyertyákat, minden olyan dolgot, ami meghittséget, nyugalmat áraszt. Fontos tehát, hogy a mécseseket, levágott fenyőágakat nemcsak karácsonykor használhatjuk, hanem egész évben - válságos időszakokban különösen - hiszen „az élet mindig ünnepnap”. Kényeztessük magunkat puha párnákkal, horgolt takarókkal, ugyanakkor a hétköznapi ünnepekhez nem kell kiöltözni, pont az a lényeg, hogy érezzük magunkat a lehető legkényelmesebben, hiszen úgyis várunk, várunk, amíg elmúlik a bezártság érzése, a karantén, de aztán irány a természet, hozzunk be még több növényt, gyertyát és fényt az otthonunkba, az életünkbe!

Több hygge, több boldogság