Olyan, mintha zsírban sült volna, mégsem kell hozzá: 5 egészséges trükk, hogy finom legyen az étel

Borítókép: Olyan, mintha zsírban sült volna, mégsem kell hozzá: 5 egészséges trükk, hogy finom legyen az étel Forrás: Canva (Anton Estrada)
Elsőre talán furcsán hangzik, de igenis lehet főzni zsiradékok nélkül is. Ráadásul egyáltalán nem nehéz, és ha a mindennapokban rutinná válik, több száz kalóriát faraghatsz le hipp-hopp az étkezéseidből.

Az a cikk az ÉVA KONYHA 2020. nyári lapszámában jelent meg először „Hogyan kerüld el a zsírban sütést? " címmel.

Tudtad, hogy a korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!

NEM MINDEGY, MILYEN EDÉNYT HASZNÁLSZ!

A tapadásmentes edények, serpenyők használatával az étel zsiradék nélkül sem fog leragadni. A legjobb választás erre a rozsdamentes acél, de a zománc- vagy titánbevonatú, valamint az öntöttvas és a kerámiaeszközök is jó szolgálatot tehetnek. A sütőben sütéshez szintén tapadásmentes vagy szilikontepsiket, -tálakat érdemes használnod, de persze egyszerűen sütőpapírral is kibélelheted a régi tepsidet.

Forrás: Canva (wing-wing)
Nincs többé olajban tocsogás!

NINCS TÖBBÉ OLAJBAN TOCSOGÁS!

A rántott zöldségeket és húsokat is könnyedén megsütheted olajmentesen a sütőben. Használj tapadásmentes, szilikon- vagy sütőpapírral bélelt tepsit, és sütés közben fordítsd meg egyszer az ételt, hogy mindkét oldala megpiruljon. Bizonyos ételeknél kezdetben fedd le a sütőtálat fóliával, hogy megpuhuljon, majd a végén piríts rá fólia nélkül.

A PIRÍTÁS IS MENNI FOG!

Olaj helyett egyszerűen dinszteld vízen a hagymát – nem csak egyszerűbb, olcsóbb is. Szeleteld fel a hagymát minél apróbbra és akkor add a serpenyőbe, amikor a víz már forró, majd párold magas hőfokon! Talán picit tovább tart majd, viszont ízben semmi különbséget nem fogsz érezni. Sőt, valójában bármilyen más olajmentes folyadékot is használhatsz, például sört, bort, ecetet vagy a főzésből kimaradt zöldséglét.

HA SÜTEMÉNYT SÜTNÉL:

Használj gyümölcspürét az olaj, vaj és egyéb zsiradékok egészséges – és rendkívül finom – helyettesítőjeként. De az almaszósz, a banán- és datolyapüré is kiváló alternatíva lehet, egyes esetekben pedig a maglisztek is jól tudnak működni.

KÍSÉRLETEZZ OLAJMENTES DRESSZINGEKKEL!

A finom, mégis olajmentes salátaöntetekhez keverj össze egy kis ecetet, fűszereket és gyümölcslevet.