Amit a legtöbb ember elront a grillezésnél: a 10 legfontosabb dolog, amitől tökéletes lesz az étel

Borítókép: Amit a legtöbb ember elront a grillezésnél: a 10 legfontosabb dolog, amitől tökéletes lesz az étel Forrás: Getty Images
Mi tehetne tökéletesebbé egy kellemes nyári estét a barátokkal vagy a családdal? A grillezés, amely bár elsőre pofonegyszerűnek tűnhet, mégis számos buktatót hordoz magában. Mi most összegyűjtöttük a 10 legfontosabb szabályt, amelyet betartva biztosan mindenkit lenyűgözöl majd a grillezési tudományoddal.

Tüzet raksz, felteszed a grillre az ételeket, amelyek pillanatok alatt megsülnek, majd ínycsiklandozó fogásokkal töltöd meg az asztalt, amelyeket a vendégek elégedetten elfogyasztanak. Ugye, milyen egyszerűnek tűnik? Persze csak a főzős műsorokban ennyire zökkenőmentes minden, a valóságban azért nem árt tisztában lenni a legfontosabb tudnivalókkal, így biztosan nem leszel zavarban, ha grillezésre kerül sor.

Az előkészületek

1. Mindig tartsd tisztán a grillsütőt!

A sütés előtti tisztítás fázisát csak úgy tudod kihagyni, ha minden grillezés után kivárod, hogy kihűljön a grillsütő, és megtisztítod a rácsot, majd kitakarítod a hamut. A grillezésnél viszont az sem gond, ha nem voltál ennyire alapos a legutóbbi sütögetésnél: elég, ha sütés előtt alaposan lesúrolod a rácsot, vagy az is jó megoldás lehet, ha begyújtás után szimplán megvárod, hogy a szennyeződések a magas hő hatására leégjenek.

2. Szerezd be a megfelelő alapanyagokat!

Akár a piacon, akár egy hipermarketben vásárolsz, az alapanyagok terén törekedj arra, hogy a legfrissebb hozzávalókból válogass. Lehet akár hús, akár zöldség, ne bízd a dolgot a véletlenre, és csak a legjobb minőségű alapanyagok kerüljenek a kosaradba.

Forrás: Pexels/Lukas

3. Készítsd elő az ételeket!

A grillezéssel kapcsolatban van, aki a pácolásra esküszik, és sokak szerint az sem mindegy, hogy mennyivel előbb pácolod be a húsokat. Az biztos, hogy egy jó páccal nem nagyon tudsz mellélőni, ha sertés vagy csirkehúst választottál. De ha steaket szeretnél sütni, semmilyen pácra nem lesz szükséged a sütéshez.

4. A köretekről se feledkezz meg!

Mit érnek a grill húsok a megfelelő köret nélkül? Persze bármilyen zöldséget, paradicsomot, cukkinit vagy padlizsánt megsüthetsz a grillen, amelyek még különösebb fűszerezést sem igényelnek, de nem árt, ha előre gondoskodsz egy kis kevert vagy majonézes salátáról, amelyeket akár már a grillezés előtti este készíts el és tedd be a hűtőbe, hogy jól összeérjenek az ízek.

Forrás: Unsplash / Evan Wise
A faszén elhelyezésével érdemes különböző hőzónákat kialakítanod a grillen.

Tűzrakás és sütés

5. Körültekintően rakj tüzet!

A faszén behelyezése a grillbe szintén könnyű feladat, de ha figyelsz a faszén pontos elhelyezésére, akár több hőzónát is kialakíthatsz benne. Ehhez mindössze arra van szükség, hogy a grillsütő egyik felébe kevesebb faszén kerüljön, mint a másikba. A faszén begyújtásához nincs szükség semmilyen vegyszerre vagy folyadékra. Elég egy elektromos grillgyújtó vagy gyufa, így könnyen elkerülheted, hogy a grillen sült ételbe bármilyen vegyszer kerüljön.

6. Ügyelj a megfelelő hőmérsékletre!

Talán ez a grillezés legfontosabb szabálya: ha begyújtottad a grillt, várd ki, amíg leég a faszén. Ezután indulhat maga a grillezés, és itt kapnak fontos szerepet a korábban említett hőzónák: először a magasabb hőmérsékletű (több faszénnel ellátott) részbe helyezzük a húsokat, ahol kérget kapnak, és ezután áthelyezhetjük az alacsonyabb hőmérsékletű részre a grillen, amíg el nem készül a hús. Ezzel biztosan elkerülheted, hogy megégjenek.

7. Hagyj elég időt a pihentetésre!

Aranyszabály az is, hogy a húsokat a sütés után mindenképpen pihentetni kell, hogy a rostok megpuhuljanak. Ezt a pihentetést már az alacsonyabb hőzónába helyezett húsokon elkezdhetjük. De fogyasztás előtt mindenképpen érdemes az elkészült húsokat egy tányérra pakolni, és alufóliával lefedni. Mielőtt viszont nekilátnánk az evésnek, még egyszer magas hőfokon pár másodperc alatt melegítsük fel a hússzeleteket, ezzel újabb kérget sütve rájuk, hogy tökéletesek legyenek.

Forrás: Unsplash / Lili Banse
A tálalással is sokat dobhatsz az elkészült fogásokon.

A végeredmény

8. Tálalj kreatívan!

Sokan nem tulajdonítanak akkora jelentőséget a tálalásnak, pedig hatalmas pluszt tud adni egy ételhez, ha esztétikusan van tálalva: a vendégeknek is sokkal nagyobb kedve lesz megkóstolni és elfogyasztani. Ha nem tányéronként, hanem tálakra porciózva tálalod a grillen sült húsokat, zöldségeket és salátákat, rendezd őket sorba az asztalon és ezzel garantált szín- és ízkavalkádot érsz el. Nem is beszélve az illatokról!

9. Élvezd az ízeket!

Elkészültél, úgyhogy most már tényleg nincs más hátra, mint élvezni a munkád gyümölcsét, és a látványt, hogy a vendégeknek ízlik az étel. Ha pedig végeztetek az evéssel, tölts egy pohár bort, dőlj hátra, légy büszke és érezd jól magad: megcsináltad!

10. Ne feledkezz meg a takarításról sem!

Egy dolog azonban még hátravan, a vendéglátás legkevésbé kedvelt része: a sütés és lakmározás utáni takarítás. Ahogy az elején is említettük, a grillrács esetében még az sem akkora probléma, ha nem végzed el minden sütés után a takarítást, hiszen a hő segít a lerakódott szennyeződések eltüntetésében. De a saját dolgodat egyszerűsíted meg azzal, ha grillezés után tisztán teszed el a sütőt, így legközelebb sokkal kevesebb időt kell az előkészületekkel töltened.

Galériánkban pedig mutatunk 5 tippet a környezetkímélő grillezéshez!