Szuper nyár gyerekkel és a Szélforgóval!

Borítókép: Szuper nyár gyerekkel és a Szélforgóval! Forrás: Getty Images
Erre a hétre is színes felhozatallal készülünk azoknak, akik a fővárosban és környékén keresnek családi programot az elkövetkező napokra. Az ajánlóban nem csak kedvenc eseményünk szerepel a Múzeumok Éjszakája rendezvényről, de egy klassz több napos budapesti fesztiválról, sőt különleges esti családi programokról is szó esik.

Kedvenc programunk a Múzeumok Éjszakáján

Szombaton öltöznek ünneplőbe országszerte a múzeumok, hiszen ez a nap a Múzeumok Éjszakája. Évről évre egyre több egyéb helyszín csatlakozik, és szerencsére egyre több a gyerekprogram is. A számos olyan helyszín közül, ahol a gyerekekre is gondoltak, nehéz kiválasztani egyet, de talán az egyik kedvencünk az új Közlekedési Múzeum, ahol délután a gyerekeké és a családoké lesz a főszerep. Az Északi Járműjavító Dízelcsarnoka teljesen megújult tartalommal nyitja meg újra a kapuit, melynek idén is a szemléletformálás, tudomány és a technikatörténet vívmányainak élményközpontú bemutatása a célja. Az október 23-áig látható „Bringára váltva” című kiállítás egyedi megközelítésben mutatja be a kerékpározás történetét, fejlődését és társadalmi vonatkozásait. A látogatók bepillantást nyerhetnek a kerékpáros kultúra kialakulásába, a korai kerékpárok tervezésébe. A kiállítás interaktív elemek, animációk és szimulációk segítségével kalauzolja végig az érdeklődőket a két keréken gördülő drótszamarak fejlődésén. A Múzeumok Éjszakáján a Neumann János emlékév kapcsán rendhagyó programokon vehetnek részt a látogatók, ahol interaktív módon mutatják be a hétköznapi matematika világát. A látogatók különleges utazáson vehetnek részt, amely Neumann János világába kalauzolja az érdeklődőket. A Dízelcsarnokba egy különleges F1A típusú nosztalgiavillamossal is érkezhetnek a látogatók, amely egész éjjel a Festetics utca és az Északi Járműjavító között menetrend szerint közlekedik a BKK jóvoltából.

Szent László Napok Kőbányán

Idén június 23. és 26. között rendezik meg a hagyományos Szent László Napokat Kőbányán. A háromnapos rendezvénysorozat keretében a szombati családi napon színházi előadás, gyerekprogramok, helytörténeti séták és fantasztikus koncertek várják a látogatókat. Szombaton és vasárnap az előzetes regisztrációval rendelkező érdeklődők az egyedülálló kőbányai pincerendszerben tehetnek látogatást. A gyerekeket többek között varázslatos zenevonat, kézműves foglalkozás, népi játszópark várja. Nekik koncertezik a MintaPinty zenekar, és élvezhetik a Jammal családi beatbox színház előadását is.

Különleges június esti családi programok

Mivel elég nagy meleg ígérkezik az előttünk álló hétre, összegyűjtöttünk pár olyan programot is, amelyek este kezdődnek. Így talán inkább lesz kedvetek kimozdulni otthonról, ha már egy kicsit hűvösebb van. Június 24-én a Budakeszi Vadasparkba várják az érdeklődőket Szent Iván-éji programokkal 18:45-től. Figyeljetek arra, hogy az eseményen csak akkor tudtok részt venni, ha megváltjátok a jegyeket elővételben. Előző nap, június 23-án a Fővárosi Állat- és Növénykertben szerveznek hasonló programot, majd június 24-én egy kis naplementei vonatozásra várnak mindenkit a Gyermekvasútra. Ez utóbbi pedig az az esemény, amelyre nem tudtok előzetesen jegyet váltani, csak a vonat indulása előtt a hűvösvölgyi végállomáson.

Idén is Gyermekbúcsú

A Klebelsberg Kulturkúria idén is megrendezni szokásos szezonzáró kerti Gyermekbúcsúját. A június 25-i ingyenes rendezvényen vándormutatványosokkal köszöntik a gyerekeket és nyitják a kapujukat kisebb és nagyobb látogatóik számára. A porondon fellép a Kereplő Színház Ludas Matyi című előadásával, majd Szajlai Szabolcs varázslatait nézhetitek meg, a délutánt pedig egy fergeteges koncert zárja Kolompos zenekarral. A színpadi műsorok mellett Bogárháton - bogaras játszóház, Háry dramatikus játéktér, Tekergőtér - az izgalmas játékok tere, kézműves terasz, arcfestés, hempergő, logikai és ügyességi játékok várják a gyerekeket. A belépés ingyenes.

Ingyenes gyerekelőadások a Margitszigeten

Szombatonként – az utóbbi évekhez hasonlóan – a Margitszigeti Szabadtéri Színpaddal szembeni területen várják a kisebbeket az interaktív meseszínpad előadásaira. A műsor fél 11-kor kezdődik az árnyat adó platánok alatt. A nyár folyamán műsorra kerül az aranyhajú királylány története, megismerhetitek a kelekótya haramiákat és koncertet ad Bíró Eszter is, hogy csak néhányat említsünk a gazdag kínálatból. Vasárnaponként a kicsit nagyobb korosztályt várják szintén a Margitszigetre, de ezen a napon a kolostorromokhoz, a Reneszánsz délelőttök programsorozatra. Itt a régebbi korokhoz kapcsolódó történetek, mesék, dalok kapják majd a főszerepet.