Rock and roll a villamosmegállóban

Borítókép: Rock and roll a villamosmegállóban
Alig értik egymás szavát, még csak nem is hasonlít az értékrendjük, máshogy élik mindennapjaikat. Szülők, nagyszülők, unokák. Külön világok, gyakran közöttük tátongó generációs szakadékkal. Azért akad ellenpélda is. Olykor sikerül a szakadék fölé biztonságos függőhidat vonni, és a családtagok rendszeresen, örömmel járnak át rajta.

Generációk

Szóródás húsz és nyolcvan között
Van, amit az anyatejjel szív magába az ember, de nálunk még annál is korábban eldőlt, hogy a játékok szerelmese leszek. Már javában a mamám hasában voltam, amikor a szüleim még mindig hajnalig tartó – és természetesen vérre menő – kártyacsatákat vívtak a barátokkal – meséli mosolyogva a harmincnyolc éves Csörgő Gábor. – Egyke gyerekként aztán később is nagyon élveztem, hogy nálunk az előre elkészített, boltban vásárolt játékokkal szemben mindig is előnyt élveznek a magunk kitalálta programok. Amikor idősebb lettem, fordult a kocka, én vettem a kezembe a szervezést. Huszonhárom éves korom tájt rendeztük meg az első családi vetélkedőt. A szüleimen kívül beneveztek a nagybátyámék, de még az ő legjobb barátaik is, így a résztvevők életkora (pont úgy, ahogy a társasjátékokon írják) húsz és nyolcvan között szóródott. – A versenynek akkora sikere lett, hogy azóta minden évben hagyományosan meghirdetik.
Az indulók listája közben módosult, hiszen Gábor saját családot alapított. – Azért továbbra is az enyém a leghálásabb és persze a legkevésbé rizikós szerepkör: én vagyok a mókamester játékvezető. Ha lehet, a vetélkedőt összekötjük valamilyen eseménnyel, például farsangkor azzal adjuk meg az alaphangulatot, hogy mindenki jelmezben jön. Húzással döntjük el, hogy a tíz–tizenkét fős társaság hogyan oszoljon két csapatra, és máris indulhat a verseny. Hetekkel előre kitalálom a feladatokat, amik között a műveltségi kérdésektől az ügyességi próbákon át mindenféle akad. A szómagyarázós feladatot közkívánatra sosem lehet kihagyni. Hatalmas marhaságok pattannak ki a társaság fejéből, amikor az idegen szavak szótárából kijelölt kifejezésekre kell szinonimát, magyarázatot írni. Az is a cél, hogy az este akkora nevetésben teljen, amibe belefájdul a hasunk. A vesztes csapatnak nincs kímélet. Mókás volt látni, amikor pár éve az éjszaka közepén lekullogtak az utcára szélvédőmosással pénzt gyűjteni, vagy amikor hetvenöt éves nagybátyám büntetőfeladatként rock and rollt járt a villamosmegállóban.
Az utóbbi évben Csörgőék ideiglenes szünetet rendeltek el. – Tavaly született
a fiam, nem tudtuk volna kire hagyni estére, de hamarosan folytatjuk a hagyományt. Szeretném, ha ő is úgy nőne fel, hogy érzi: a játék megszínesíti a mindennapokat, ráadásul megtanít arra, hogyan nevessünk jóízűen önmagunkon is.

Mi az a hatvan év?
Hatvan év a korkülönbség Dénes Barbara és Mici nagyi között, ami – állítják – mit sem számít. A két „fiatal” rendszeresen jár együtt kiállításra, színházba. Barbara azt mondja, a lényeg, hogy egy hullámhosszon vannak, hogy elfogadják és még mindig jóízűen tudják ugratni egymást a 89 éves nagymamával.
– Kiskorom óta Mici nagyi a bizalmasom, de az is sokat számít, hogy mindketten imádjuk a kulturális rendezvényeket – mesél a jelenleg egy virágdekorációs céget működtető, 28 éves Barbara. – Sokfelé járunk együtt, de a legjobban a kiállítás-megnyitókat szeretjük. Legutóbb a Vasarely-tárlaton Mici majdnem leesett a pincehelyiségbe vezető csigalépcsőn, de letornászta magát. Persze hozzá kell tenni, hogy az én vagány nagymamám egyedül is bárhova elmegy. Így lógott be a múltkor egy színházi előadásra és egy mozifilmre is. Előbbire egyszerűen besétált – mert ugye ki ne hinné el egy öreg néninek, hogy a barátnője már előre bement a terembe a jegyekkel –, utóbbinál pedig, mint kiderült, kemény száz forinttal lefizette Kálmánt, a portást. Többnyire persze marad a hagyományos módszereknél, Mici nem csaló, inkább csalfa típus. Ha együtt megyünk, egy szimplának ígérkező program is jópofára alakul.
Barbara azt meséli, amikor nincs idő és mód a közös csatangolásra, otthon megy a pletyka. – Nincs tabutéma. Férfiak, szerelem, munka, mindent kitárgyalunk. Nagyon jó érzés, hogy mikor eljövök tőle, mindig marad legalább egy olyan gondolat a fejemben, ami hasznos és értékes a saját életem szempontjából. Ez annak köszönhető, hogy a nagymamám modern, rendkívül nyitott ember, csupa-csupa szeretet, és isteni a humora. Szóval a program általában az, hogy én kiöntöm a szívem, ő pedig elmeséli, hogy milyen termékbemutató keretében járt valamelyik vidéki vagy külföldi városban. Pár éve ugyanis ezt találták ki a barátnőivel, mert így tudnak utazni. Ha érdeklődöm a legutóbbi turnéról, csak vigyorogva feláll és keresi a prospektusát. „Jaj, kislányom, 89 éves vagyok, hogy emlékeznék már rá, hogy merre voltunk!” Persze jót nevetünk – mindenre emlékszik. És van egy hagyományunk is. Amikor eljövök, az élményen és a gondolatokon túl mindig ad valami kézzelfoghatót is. Kétéves pletykalapot, valami gyümölcsöt, egy könyvet vagy pár szem teasüteményt, szalvétába csomagolva, celluxszal átragasztva. Mert mégiscsak ő a nagymama és én vagyok az unokája.

Akiket csillag vezérel
A Rieth családot először a televízióban láttam. Összeszokott hármasnak tűntek – József, a nagyapa, Hozé, a papa és Panka, az unoka –, amint éppen egy tudományos verseny útvesztőiben igyekeznek előrébb.
– Nálunk családi örökség a tudományos érdeklődés – kezd mesélni Hozé, aki eredetileg a Zeneakadémián végzett, de programozóként dolgozik. – A kíváncsiságot az édesapám oltotta belém. Gyerekkoromban mindig alkottunk valamit, hol kezdetleges planetáriumot, hol elektronikai kísérletező rendszert. Egyszer még egy elektromos orgonát is építeni kezdtünk, ami a technika akkori állásához és a lehetőségeinkhez képest nagy dolognak számított. A papámtól ered a csillagok iránti vonzalmam is, amit később a középső lányom, Panka örökölt. Vele annak idején bütyköltünk egy távcsövet, és azt használtuk, amíg nem engedhettünk meg magunknak egy igazit. Panka most tizennyolc éves, de már elkötelezett tagja a Magyar Csillagászati Egyesületnek. A családi csapat – az édesapám, Panka lányom és én – gyakran ül össze hármasban egy-egy közös gondolkodásra a bolygók keletkezéséről, az élet fejlődéséről, a világegyetem működéséről.
Riethék azonban nem érték be az otthoni agytágítással, idén tavasszal beneveztek az m1 televízió Delta című műsorának tudományos családi vetélkedőjére. – A feladatok sokszínűségét látva visszarettentünk, de aztán az édesapámban győzött a „csak azért is megcsináljuk” szellem. Végül persze mind a hárman nagyon élveztük a versenyt, különösen a rövidfilmes feladatot, ahol hangalámondást kellett csinálni. Nem is azt volt nehéz kitalálni, hogy mit mondjunk abban a másfél percben, hanem a tömör, mégis pontos fogalmazás adta föl a leckét.
A Rieth család oroszlánként küzdött és végül el is hozta a fődíjat a versenyről. – Még hazafelé a kocsiban is alig mertük elhinni, hogy nyertünk. Egy hatalmas tévét kaptunk, ami a nappalinkban áll. Őszintén szólva elég nyomasztóan hat a kis lakásban, ráadásul az édesapám, aki nem él velünk, csak akkor tudja élvezni a nyereményt, ha átjön hozzánk beszélgetni. Na de akkor is, mi nyertünk!
Még gyorsan megkérdezem, mit jelent a Niscias név, amelyet a Rieth família
a műsorban használt. – Eszperantóul van, annyit tesz: „mi tudjuk”. A családban ennek a nyelvnek is hagyománya van, az édesapám kiskorunkban kizárólag eszperantóul beszélt hozzánk. Mára sajnos már alig értek valamit ebből a szép, spanyolos hangzású nyelvből.

Szerző: Szöllősi-Tóth Eszter, fotó: Batár Zsolt, családi archívum
Megjelent: 2010. január, Psziché rovat. Minden jog fenntartva.