Mihez kezdjünk a gyerekkel esős délutánokon?

Borítókép: Mihez kezdjünk a gyerekkel esős délutánokon?
10 tipp a gyerekek otthoni szórakoztatására esőnapon.

"Anyu, nézhetem a tévét?" - ez a gyerekek leggyakoribb kérdése, ha a rossz idő miatt beszorulnak a négy fal közé. És sajnos a kérdésre az "elgyötört" szülők gyakran bizony igenlő választ adnak. Íme hát 10 tipp az apróságok lefoglalására, szórakoztatására, ha kénytelenek vagyunk otthon maradni velük.

1. Rendezzetek színházasdit!
Válasszátok ki a lurkók kedvenc meséjét, osszátok ki egymás közt a szerepeket, rögtönözzetek díszletet, jelmezeket (a gyerekek amúgy is szeretnek beöltözni ennek-annak), és adjátok elő a darabot a plüssállat-közönségnek!

2. Építsetek sátor-várat!
Ez a tevékenység viszonylag nagy felfordulással jár, cserébe viszont garantált a szórakozás. Sőt, még a felnőttek is élvezni fogják, hiszen a jó sátorhoz miden találékonyságra és lelményességre szükség van. Lepedők, pokrócok, székek, néhány biztosítótű - a végeredmény pedig valóságos csodapalota lehet.

3. Készítsetek gyurmát házilag!
Liszt, só, víz és egy kis olaj összedolgozásával készítsetek házi gyurmát. Ez biztosan nem fog mérgező anyagokat tartalmazni, és maga az elészítése is izgalmas program lesz a gyerekek számára. Ételszínezék segítségével ugyanolyan színesek lehetnek az egyes adagokat, mint a bolti verziók.

4. Végezzetek közösen házimunkát!
Ha a kicsik nem rajonganak túlságosan azért, hogy segítsenek neked a mindennapi háztartási teendőidben, esős hétvégéken válasszatok valami különleges feladatot. Például rakjatok rendet a komód számtalan fiókjában: ezt nagy valószínűséggel a gyerkőcök is élvezni fogják, hiszen ők amúgy is szeretnek pakolni, rendezkedni, és ki tudja, milyen nemvárt kincsekre bukkanhatnak a fiókok legmélyén?

5. Bulizzatok egy nagyot!
Hallgassátok kedvenc számaitokat, és ropjátok rájuk a gyerekkel együtt. Tartasatok táncversenyt vagy táncbemutatót! Ezzel nem csupán kalóriákat égetsz, de a stresszt is levezeted és a kölykök is jól elfáradnak tőle.

--pagebreak--

6. Játszatok boltosat, vendéglőset!
Rendezzetek be könyvüzletet, ruhaboltot, játéküzletet, vagy pakoljátok ki a kamrát egy jó piacozáshoz. Gyártsatok papírpénzt vagy használjátok a Monopoly játékpénzeit. Írjatok menüt egy nagy papírlapra, adjatok a lurkókra kötényt, kezükbe pedig egy tálcát, és máris kész a vendéglő!

7. Tartsatok kincsvadászatot!
Ez a játék remek alternatívája lehet a bújócskának. Rejts el néhány apróságot a lakás legkülönbözőbb pontjain, majd írd le a kincskeresőknek, mi az, amit meg kell találniuk (ha még nem tudnak olvasni, készíts rajzokat). Ha meglelték a kincseket, megfordulnak a szerepek, és te indulsz keresgélni.

8. Írjatok leveleket!
Ez nem csak gyakorlásnak jó, de szórakoztató is. Írjatok levelet egy messze élő nagynéninek, a nagymamának, unkoatestvéreknek. Éreztesd a gyerekkel a feladat fontosságát és komolyságát: mondd, hogy neked is halaszthatatlan levélírási feladatait vannak. A gyerekek szeretik, ha fontosnak érzik magukat, és ez bizony egy fontos feladat lehet!

9. Rendezzetek kiállítást a gyerekek műalkotásaiból!
Nézzétek át, szelektáljátok le a már kész gyerekrajzokat, feszítsetek ki egy spárgát és csiptessétek rá a képeket ruhacsipeszekkel. Ha úgy érzitek, szegényes a kiállítási anyag, gyártsunk még hozzá képeket. Hívjátok át a rokonokat a kiállításmegnyitóra.

10. Ne csináljatok semmit!
A kölykök gyakran panaszkodnak arra, hogy unatkoznak, ám valójában ez a nagy unalom nem tart tovább néhány pillanatnál. Képzlőerejüknek köszönhetően előbb-utóbb úgyis kitalálnak maguknak valami elfoglaltságot. Nem kell folyton szórakoztatni őket: jó, ha mielőbb megértik, hogy az élet nem csupa szórakozás és hogy nem lehetnek mindig a figyelem középpontjában. Hidd el, egyedül is pikk-pakk felatlálják majd magukat.

Fotó: photl.com