Jól csinálom? Mit rontok el? 7 könyv neveléshez, tanuláshoz

Borítókép: Jól csinálom? Mit rontok el? 7 könyv neveléshez, tanuláshoz
Ezek a nemrég kiadott könyvek támaszul szolgálhatnak a legnehezebben nevelhető vagy akár tanulásban kis segítségre szoruló gyerekeknek is. A „könnyű esetekről" nem is beszélve!

1. Nevelési kérdezz-felelek. 111 kérdés és válasz
Mikortól tartják végre rendben a szobájukat a gyerekek? Szabad előttük vitatkozni? Mit csináljak, ha a fiam részegen jön haza? 111 létfontosságú kérdést vet fel ez a könyv és választ is nyújt rájuk. Persze, beszélni könnyebb, mint meg is valósítani… de az biztos, hogy kapunk 111 fogódzót, és ennyivel azért már lehet valamit kezdeni.
Írta: Jan-Uwe Rogge, fordította: Fodor Zsuzsa. Park Könyvkiadó, Budapest, 2012. 2500 Ft

2. Tanítsd meg, hogyan csináljam! Montessori szemléletű gyakorlatok szülőknek és gyerekeknek
Gyakran az olyan közkeletű ismereteket a legnehezebb elsajátítani, mint a fogmosás, a fésülködés, az ollóval vágás, vagy akár az időjárás megállapítása vagy az ismerkedés a földgömbbel. Ez a Montessori-szemléletű könyv éppen ezeket a legegyszerűbb tevékenységeket magyarázza el lépésről lépésre, egy pillanatra sem hagyva segítség nélkül a világgal barátkozó gyereket (és szüleit).
Írta: Maja Pitamic, fordította: Szamay Ilona. Tudatos Lépés Kft., 2011. 3990 Ft

3. Iskolás leszek!
Ha segédanyagra – méghozzá díszesen illusztrált segédanyagra – van szükséged ahhoz, hogy elmagyarázd a gyerekednek: mi vár rá majd jövő szeptembertől az iskolában, akkor ebben a könyvben megtalálhatod a számításodat. Ki mehet iskolába, hogy néz ki egy tanóra, mi ötrténik a szünetben… a gazdag információmennyiséget apró feladatok és a kartonlapokon lenyitható ablakok egészítik ki.
Írta: Birgit Bondarenko, fordította: Rónaszegi Éva, illusztrálta: Ursula Harper, László Zsuzsi. Tessloff-Babilon Kiadó, Budapest, 2013. 2950 Ft

4. A kisgyerekkor nagy kérdései
A Szuperdada szerzője, Jo Frost az Egyesült Királyság egyik legismertebb gyereknevelési szakértője. Legutóbb kiadott könyvében a 14 hónap és 5 év közötti gyerekekre koncentrál. Hogyan őrizzük meg a hidegvérünket? Hogyan szoktassuk szobatisztaságra egy hét alatt? Hol lehetnek balesetveszély-források a lakásban? Ebben a 370 oldalas összeállításban egyszerűen minden benne van.
Írta: Jo Frost, fordította: Dudik Annamária Éva, illusztrálta: Barka Ferenc. Park Kiadó, Budapest, 2013. 4900 Ft

5. Mire nevelitek a gyerekeiteket?
Az biztos, hogy az életünk egyik legösszetettebb feladata elérni, hogy a gyerekből intelligens, kreatív, művelt, nyitott és szeretetteli felnőtt váljon. Sokszor a legnagyobb igyekezetünk ellenére is „nehéz” gyerekünk lesz. A Mire nevelitek a gyerekeiteket? segít abban, hogy ne veszítsük el az iránytűt. A könyv tele van gondolatébresztő állításokkal, akár maradéktalanul egyetértünk velük, akár nem.
Írta: Deákné B. Katalin. Tudatos Lépés Kft., 2012. 3200 Ft.

20 helyzet a legijesztőbbek közül, amelyekkel egy szülő találkozhat – kattints!

fotó: Éva magazin

6. Mindenki másmilyen
Ez az activity füzet gyönyörű rajzokat tartalmaz – a kölyköknek már csak ki kell egészíteni és kiszínezni azokat. És hogy miben különbözik a Mindenki másmilyen az átlag színezőkönyvtől? Hát abban, hogy ennek története van. Hőse Buborék, aki elindul, hogy felderítse, léteznek-e más labirintusszörnyek rajta kívül. Palya Bea utószava a hátlapon!
Írta: Barabás Zsófi, Moizer Zsuzsa. Scolar Kiadó, 2013. 1995 Ft

7. Betűs könyv
Hibrid műfajú összeállítás: kicsit tankönyv, kicsit mesekönyv. Vannak benne szótagolós példamondatok és mesék, rajzok és fényképek, feladatok kézíráshoz és – kezdetlegesen bár, de – gépeléshez is. Szóval rengeteg minden megtalálható a Betűs könyvben, ami az olvasással barátkozó nagycsoportosnak, elsősnek szüksége lehet.
Szerkesztette: Kozák Erzsébet, illusztrálta: Király Gabriella. Magánkiadás, 2014. 2700 Ft