Hogy lehetsz jobb apa?

Borítókép: Hogy lehetsz jobb apa? Forrás: www.gettyimages.com
Attól, mert két férfi (némi összebeszélés után) felteszi magának a fenti kérdést, aztán kiötlenek rá ezt-azt, még nem remeg meg a sztereotip apauniverzum. Csakhogy a leosztás nem ennyire egyszerű: az egyik hat-, a másik kétgyerekes apa. Előbbi a University of California pszichológiaprofesszora, utóbbi újságíró, vegytiszta apasági profillal, kvázi szakértő, ráadásul elég jó helyekre ír – Time, Newsweek, The New York Times, Washington Post vagy a Men’s Health.

Ross D. Parke (ő a pszicho) és Armin A. Brott 1999-es munkája, a „Throwaway Dads” (Eldobható apák) a televíziós sorozatokban és a médiában meglévő negatív apaképet ízekre szedte, és átfogó képet adott arról, mennyit profitálhat a komplett társadalom (a család, a munkaadók, az egészségügyi rendszer és a politika is) az aktív apaságból.

Íme, Parke és Brott ma is érvényes tíz pontja.

1. Légy aktívabb!

Ha az apa nem kezdeményez, nem lesz képes magára vállalni a gyermekneveléssel járó felelősséget. Ha a partnered kivenné a karjaidból a síró vagy érezhetően pelenkázásra szoruló bébit, a „Meg tudom oldani” és az „Azt hiszem, rám fér némi gyakorlás” válasz is tökéletes. Tanácsot kérni szintén ér.

2. Gyakorolj!

Ne hidd, hogy a partnered mindentudóként született – ő is tanulta (tapasztalta, olvasta, látta, hallotta), amit a gyereknevelésről tud. Kérdezz, tanulj!

3. Légy büszke az apás vonalra!

Ez annyit jelent, hogy a hagyományosan pasis aktivitásnak tartott óvatos birkózást vagy a levegőbe dobálást ne engedd, hogy bárki lebecsülje. A gyerek számára a fizikai kontaktus az apával ugyanolyan fontos, mint az anya becéző szavai és szociális viszonyulása.

4. És az érzelem?

A fizikai interakciók mellett légy emocionálisan is elérhető a gyereked számára. Mutasd ki az érzéseidet, tudatában kell lenned az érzéseinek, így az együttérzésre is képes leszel.

5. Partner légy, ne kisegítő!

A tradicionális modell „apa csak segít, a nevelés anya dolga” lejárt lemez. Ahhoz, hogy valóban aktív szereplője legyél a folyamatoknak, osztoznod kell a partnereddel a felelősségen és a feladatokon – legyen szó házimunkáról vagy nevelésről.

6. Légy jelen!

Leginkább is légy napi szinten elérhető és kézzelfogható, vegyél részt a napi szintű döntések meghozatalában, amelyek hatással vannak a gyerekre. Ha mindent a partneredre hagysz, a gyereked életét befolyásoló apróságoknak nem leszel tanúja, és kimaradsz a napi rutinból, elvész a kapcsolatotok egyfajta intimitása.

7. Tiszteld a partnered!

Ha benne vagy a „bizniszben”, pontosan látod majd és értékeled a partnered munkáját – és elfogadod azokat a döntéseit, amiket a távollétedben kellett meghoznia.

8. Kommunikálj hatékonyan!

Ne csak mondd, hogy kíváncsi, motivált és kompetens vagy, és a világ legjobb apja szeretnél lenni! Mondd sokszor! És cselekedj aszerint.

9. Ismerd a jogaidat!

Tudod, hogy van apaszabadság?

10. És ha beüt a krach…

Ha a kapcsolat nem működik, és a partnereddel szétköltöztök, maradj kapcsolatban a gyerekeddel. Ez a legkritikusabb pontja, ugyanakkor az alapja is annak, hogy aktív apa maradj.