A leggyakoribb nyári gyerekbalesetek: ez az 5 dolog mindig legyen nálad

Borítókép: A leggyakoribb nyári gyerekbalesetek: ez az 5 dolog mindig legyen nálad Forrás: Pixabay
A törlőkendőn és a zsebkendőn túl ezek is jók, ha nálad vannak.

Biztos vagyok benne, hogy ha megkérdezzük a szülőket, mi az egyik legfontosabb érték számukra, akkor az első három dobogós hely egyikén az egészség lesz. Gyerekeink és saját egészségünk az egész családnak nagyon fontos!

Nyáron megnő a kültéri balesetek száma, hiszen a kint töltött órák száma is növekszik a jó időnek hála. Szerencsémre – vagy épp szerencsétlenségemre – van egy mentős ismerősöm, aki egy időben mesélt nekem a mentős sztorijairól – de még idejében kiszálltam a beszélgetésből, mielőtt elment volna a kedvem attól, hogy felneveljek egy vagy több gyereket.

A leggyakoribb nyári balesetek között első helyezett a napszúrás vagy napégés. Utána jönnek a csípések. Az esetleges kiszáradás, amit a folyadékhiány okozhat (főleg kisebbeknél, akik még nem tudják jelezni, hogy szomjasak), csípések, kiütések. Utána az összes horzsolásos baleset. Törések, ficamok, repedések. A sor végét a vízi balesetek zárják.

Amikor megszületett az első gyermekem, felkerestem az ismerősömet, és kértem egy listát tőle, hogy mi legyen nálam (majdnem mindig), amikor gyerekkel kerekedek fel valahova. Ilyenkor, nyáron rövidebbek a nadrágok, szoknyák, megy a sarazás és vizezés, esnek – kelnek a gyerekek, van hogy elcsúsznak. Ezeket a kisebb sérüléseket mi, szülők is szakszerűen el tudjuk látni, ha kéznél vannak a megfelelő eszközök.

Forrás: Myles Tan - Unsplash
Nyáron jellemzően több a gyerekbalesetek száma.

A legfontosabb, hogy ezeket az eszközöket egy különálló, steril kis szatyorba tartsuk, hogy amikor szükség van rájuk, akkor használatra készen legyenek. Az első és legfontosabb, hogy legyen nálunk valamennyi tiszta víz. Általában ma már a legtöbb játszótéren van folyó víz – de ha esetleg idegen helyen vagyunk, akkor legyen nálunk egy kis kulacsban víz, amivel az esetleges kisebb sérüléseket le tudjuk mosni.

Fontos megjegyezni, hogy a játszótéri elsődleges balesti készlet arra alkalmas, hogy kisebb sérüléseket, horzsolásokat tudjunk kezelni elsőre. Amennyiben olyan a seb, hogy a vérzés nem csillapodik, nagy vágás, duzzanat látható, akkor szakember segítségét kell kérni. Ezek a mindennapi eszközök arra is jók, hogy elsőre ellássunk bármilyen felületi sérülést.

A készlet alapja a fertőtlenítő. Ezekből a patikákban már lehet kapni alkoholmentes változatot (gyerekeknek nem fogja csípni a sebét), amit teljesen steril módon tudunk használni és nem hagy foltot sem, mint a régebbi sárgás Betadine folyadék. Ezzel mindenféle kisebb-nagyobb horzsolást, sebet tudunk első körben fertőtleníteni. A másik, ami ehhez kell, az a tiszta, steril géz. Ilyenkor ez a legjobb, ha nincs, megteszi a tiszta papírzsebkendő, nálam a fenntarthatóság miatt steril textil korongok szoktak lenni.

A másik fontos eleme ennek az alapkészletnek a ragtapasz. Ebből is nagyon sokféle létezik – érdemes a minőségre fókuszálni a minta helyett, és itt is nagyon fontos figyelembe venni a fenntarthatósági szempontokat, és inkább textil /pamut alapú ragtapaszt választani.

Utána következik az eggyel komolyabb sérülések ellátására szolgáló sebösszehúzó tapasz. Sajnos már voltam szemtanúja olyan biciklis balesetnek, ahol a kisgyerek az állával szántotta fel a betont. Ilyenkor nagyon jól az előbb említett fertőtlenítő és a sebösszehúzó tapasz addig, amíg szakorvosi segítséget nem kap a sérült.

Ezek mellett nem a legfontosabb, de jól jöhet egy csípésekre szolgáló krém, illetve ha a játszótérnél messzebb merészkedünk, akkor egy kullancskiszedő csipesz.

A felsorolt eszközök közül egyik se nagy vagy nehéz. Mindegyik elfér egy kisebb vászonszatyorban, és el se tudjuk képzelni, mennyire jól jön egy-egy ilyen nehezebb helyzetben!