10 dolog, amit mindenképp taníts meg nyárra (meg úgy egyébként is) a gyerekednek, hogy biztonságosabb legyen számotokra a vakáció

Borítókép: 10 dolog, amit mindenképp taníts meg nyárra (meg úgy egyébként is) a gyerekednek, hogy biztonságosabb legyen számotokra a vakáció Forrás: Getty Images
Lesznek gyerekek, akik most nyáron lesznek otthon először egyedül. Nem árt, ha pár biztonsági dolgot átbeszélsz vele. Például tudja vajon, hogy mennyi a mentő száma és hogyan kell használni a mobiltelefont?

Amikor még nem volt akkora a nagyobbik gyerekem, hogy mobilja legyen, olvastam egy szerencsés kimenetelű balesetről, amikor is az édesanya összeesett otthon, ám a 4-5 éves forma kisgyerek- lévén tudta, hogyan kell kinyitni anyukája mobilján a zárat- felhívta a mentőket és segítséget kért. Az anya életét megmentették, már csak azért is, mert a kisgyerek tudta, mi a lakcímük, így a mentősök eljutottak hozzájuk.

Akkor megfogadtam, megmutatom a gyerekeknek, mi a telefonom kódja, illetve el is mondtam nekik -de ki is írtam látható helyre a konyhába- a mentők, a rendőrség és a tűzoltók számát.

Emlékszem, a gyerekek a suliban tanulták a lakcímüket is, de amikor megkérdeztem tőlük a bolygót, az országot eltalálták, a többi viszont döcögött. Azóta minden egyes alkalommal, amikor megkérdezem őket, hogy hol lakunk, a felsorolást változatlanul úgy kezdik poénból: „a naprendszeren belül a Föld bolygón...” de már a többit is tudják pontosan.

A nyári szünet alatt a kisiskolások szabadideje jó 11 hétre dagad. Ez alatt biztosan többen mennek táborban, de sok időt fognak tölteni otthon is vagy épp a nagyinál. Lévén, hogy önjáróak- lakáson belül persze-, több olyan helyzet is adódhat, amit egyedül kell meglépniük, amíg mi dolgozunk a másik szobában, de ha épp vízparton vagyunk, akkor lesz olyan helyzet, amikor az új terepen kapnak nagyobb önállóságot.

Ezért is fontos, hogy olyan alapvető dolgokat is megtaníts nekik, amik a saját magukat és közvetlen környezetüket is biztonságban tartja.

Összegyűjtöttem 10 olyan szabályt, amit jó, ha elmondasz, megtanítasz gyermekednek, hogy épen, egészségesen és gondtalanul teljen a nyár. A sor végére egy nagyon fontosat is betettem!