A siker kulcsa a kudarc: legendás bukások, melyeket hatalmas siker követett

Borítókép: A siker kulcsa a kudarc: legendás bukások, melyeket hatalmas siker követett Forrás: Getty Images
„Innen szép nyerni.” – Talán nem véletlen a mondás, és adja magát a kérdés, hogy ahhoz, hogy valóban sikeresek legyünk, elengedhetetlen, hogy előtte el is bukjunk? Válaszul szolgálhat számtalan sikertörténet, melyet megannyi kudarc előzött meg. A leghíresebb példákból válogattunk.

Vállalkozók, üzletemberek, feltalálók, írók, mind-mind példaképek, akik hatalmas sikereket értek el életük során, így az talán meg sem fordul a fejünkben, hogy bizony ők is hibázhattak, talán nem is egyszer. „A sikerhez rögös út vezet” és „semmit sem adnak ingyen”, azaz megannyi klisé próbálja alátámasztani az állítás hitelességét, de mi most híres emberek történetein keresztül jártunk utána, hogy valóban szükséges-e a kudarc az igazi siker eléréséhez.

Önéletrajz kudarcokból felépítve

A Princeton pszichológus professzora, Johaness Haushofer is tökéletes példa az előbb említettekre: a nemzetközileg elismert kutatót kívülről nézve azt gondolhatnánk, neki minden sikerül. Az emberek a közösségi médiában hajlamosak csak a pozitív dolgokat kommunikálni, ezzel egy látszat valóságot felépítve maguk körül, és pont ezzel ment szembe a professzor: egy olyan önéletrajzot osztott meg honlapján, amely szigorúan csak a kudarcait tartalmazta. Meg nem valósult ösztöndíjak, támogatások és visszautasított jelentkezések alkotják a hosszú listát, amellyel Haushofer azt szerette volna kihangsúlyozni, hogy a kudarc ugyanúgy az életünk része, mint az elért sikereink, és mindkettőt fontos lenne a külvilággal megosztani.

Ne félj a kudarctól! Ez az egyetlen út vezet a sikerhez!
LeBron James

Lássuk hát a nagy bukások listáját, melyek végül hatalmas sikerhez vezettek!

Albert Einstein

Ha a mindenki által ismert Nobel-díjas tudós hírneve azon múlott volna, hogyan teljesített az iskolában, valószínűleg fogalmunk sem lenne, hogy ki volt ő. Négyéves koráig nem beszélt, hétéves koráig olvasni sem tudott, így az iskolában a tanárok túl lassúnak, lustának, sőt szellemi fogyatékosnak könyvelték el. Végül kicsapták az iskolából és a Zürichi Műszaki Iskolába sem vették fel. Később bekerült az egyetemre, de mivel a professzoroktól – egyedüliként a csoportból – nem kapott ajánlást, nem kaphatott tanári állást sem. A korai nehézségek és kudarcok után azonban az évszázad egyik legzseniálisabb fizikusává vált, aki többek között kidolgozta a relativitáselméletet.

Thomas Edison

„Azért van számtalan eredményem, mert sok ezer dologról már tudom, hogy nem működik” – mondta Edison, akinek nevéhez többek között a fonográf, a mikrofon és az elektromos izzólámpa feltalálása fűződik. Sikereit azonban számos kudarc előzte meg, nem egyszer kapott visszautasítást, viszont mindig fel tudott állni, és végül tényleg sikerült számos maradandó találmányt alkotnia, amellyel örökre beírta magát a történelemkönyvekbe.

J. K. Rowling

Az irodalom vizére evezve, hitted volna, hogy minden idők egyik leghíresebb története, amely megannyi kisgyerekkel megismertette az olvasás örömét, kezdetben egyik kiadót sem érdekelte? Bizony, Rowlingot, akit állásából is kirúgtak és depresszióval küzdött, több mint tizenkétszer utasították vissza, mígnem egy kiadó meglátta kéziratában a lehetőséget. Azóta a sztori világsiker lett, a könyvekből filmadaptációk készültek és Harry Potter története egy egész Potter-univerzumot teremtett maga köré, amely világszerte több millió embert elvarázsolt már.

Forrás: Getty Images
J.K. Rowling történetét több mint tizenkétszer utasították vissza, mielőtt végül egy kiadó fantáziát látott a varázslófiú sztorijában.

Walt Disney

Ha már mesevilág, nem feledkezhetünk meg Walt Disney történetéről sem, akinek szintén nem indult könnyen a karrierje, mivel az általa megalapított stúdió egy éven belül csődbe ment, majd a Disney is a csőd közelébe került, amelyből csak nehézségek árán tudott kikecmeregni. Sőt, a Disneyland megalapítása is csak kívülről tűnt töretlen sikernek, hiszen Disney akkoriban is komoly üzleti nehézségekkel küzdött. A kudarcokat legyőzve viszont azzá vált, ahogy ma ismerjük a nevét: ő volt a világ leghíresebb rajzfilmkészítője, aki élete során a legtöbb Oscar-díjat nyerte: összesen 26 alkalommal kapta meg az arany szobrocskát.

Anna Wintour

A divatipar egyik legjelentősebb alakja, aki 1988 óta az amerikai Vogue magazin szerkesztője, pedig korábban kirúgták a Harper’s Bazaartól. Wintour azt a kritikát kapta, hogy nem fogja sosem megérteni azt, hogy pontosan miről szól a divatszakma, amelyre az utóbbi 35 éves szerkesztői pályafutása alatt igencsak rácáfolt.

Harland Sanders

Hitted volna, hogy a Kentucky Fried Chicken ötletére és a finom csirkefalatokra sem haraptak rá rögtön Amerikában? Az ötlet megálmodója, Sanders számtalan cégnél megfordult, majd kirúgták, míg végül Utah-ban sikerült nyélbe ütnie az üzletet. A KFC ma már az egyik legnagyobb franchise étteremlánccá nőtte ki magát, mely csaknem 16 ezer étteremet tudhat magáénak világszerte. Sanderset egyébként könnyen felismerheted, hiszen az ő arcképe szerepel a KFC logójában.

Steve Jobs

Jobs, az Apple társalapítójának útja sem volt egyszerű a sikerig, pedig úttörőnek számított a számítástechnikában, és az ő irányítása alatt fejlesztették ki az Apple egyik fő termékét, a Macintosh számítógépet, az iPhone-t, iPad-et és az iPod-ot. Az 1980-as években azonban az Apple Macintosh túl drágának bizonyult a vevők számára, így kudarcot vallott. Jobs egy évvel később eladta részvényeit, kiszállt a cégből és egy másik vállalkozást, a NeXT-et hozta létre. Tíz év után tért csak vissza az akkor már veszteségesnek számító Apple-höz, amikor a régóta várt siker végül bekövetkezett.

Forrás: Getty Images
Steve Jobs tíz évig kivált az Apple-ből, mielőtt világhírnévre tett szert.

George R. R. Martin

Martin több műsorhoz is írt forgatókönyveket, majd előrukkolt egy dimenzióugrós történettel, melynek Doorways volt a címe. A történetben a főszereplőnő párhuzamos dimenziók között ugrált, megismerkedett egy doktorral, és végül vele utazott tovább. Eleinte úgy tűnt, hogy ráharaptak a sztorira, pilot is készült belőle, de végül mégsem jelent meg, mert a FOX akkoriban jött ki a Martin sztorijára kísértetiesen emlékeztető Sliders-szel. A siker azonban később nem maradt el: 1996-ban megírta A tűz és jég dala sorozat első részét, a Trónok harcát, mely hatalmas sikerült aratott. A könyv megfilmesítési jogait az HBO vette meg, és elkészítette a szintén hatalmas népszerűségnek örvendő tévésorozatot. Martint ma már a legnagyobb fantasy szerzőként tartják számon, akit sokan Tolkienhez hasonlítanak.

Szerencsére itthon is találkozhatunk hasonló sikertörténetekkel, ráadásul két igazán inspiráló nővel kapcsolatban.

Dr. Almási Kitti

Szakpszichológus és író, egy interjúban mesélt arról, hogy önhibáján kívül, családi okok miatt kellett a kudarccal megküzdenie, amikor egyetemista korában édesapja egy nem megfelelő döntése miatt szinte mindenüket elveszítették. Gyerekkorában hegedült és táncolt, sosem állt tőle távol a szereplés, így az egyetem elvégzése után nem sokkal elindította magánpraxisát. Ennek köszönhetően televíziós felkéréseket kapott és szakmai fórumokon szerepelt előadóként, majd több könyvet publikált, melyek közül az egyik leghíresebb a Ki vagy Te? című kötet.

Hosszú Katinka

A háromszoros olimpiai, tizenötszörös Európa- és kilencszeres világbajnok magyar úszónőnek kisgyerekkora óta mindene az úszás, rengeteg érmet szerzett, de a 2012-es londoni olimpiát ő is kudarcként élte meg. Szerette volna élete legjobbját úszni a versenyen, de végül „csak” negyedik helyen végzett 400 méteres vegyesúszásban. 2015-ben egy amerikai szakfolyóirat Katinkát doppingolással is megvádolta, amelyet az úszónő egyértelműen tagadott, és rágalmazásért beperelte a cikk íróját és a magazin kiadóját. Végül a nehézségek ellenére kiderült, hogy a londoni olimpián szerzett negyedik helyből profitálni tudott, mert akkora motivációt adott neki a kudarc, hogy négy évvel később a 2016-os riói olimpián élete legnagyobb sikereit érte el: 3 arany- és 1 ezüstérmet szerzett, és ezzel az olimpia legeredményesebb úszójává vált az egyéni számokat tekintve.

Forrás: Getty Images
Hosszú Katinkát motiválta a korábbi kudarc: a riói olimpián élete legjobb eredményét úszta.

Forrás 1., Forrás 2.

De nem mindegy, miben vagy sikeres. Mutatunk néhány sztárt, akik zenei karrieren gondolkodtak, de nem jött be nekik!