JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Boldog születésnapot, Nikola Tesla! 10+1 érdekesség az egyik legnagyobb feltalálóról!

Borítókép: Boldog születésnapot, Nikola Tesla! 10+1 érdekesség az egyik legnagyobb feltalálóról! Forrás: Twincom PR
Július 10-én ünnepeljük, Nikola Tesla születésnapját, akit a fizika Leonardo da Vinci-jeként is emlegetnek. A szerb származású tudós nevéhez - aki jóval megelőzte a korát - olyan találmányok fűződnek, mint a váltóáram, a rádió, a modern villanymotor vagy a távvezérlés. Olyan nagy hatással volt az akkori köz- és tudományos életre, hogy az a mai napig kitart, erről árulkodnak a róla készült könyvek, illetve filmek is, de a popkultúra szerves részévé is vált a neve.

1. Nikola Tesla villámok hátán érkezett a Földre

Érdekes ómen, hogy az ember, akinek munkássága főleg az elektromosságot ölelte fel, éppen egy viharos éjjelen, egy villámcsapás alkalmával született, éjfél körül, július 10-én, 1856-ban. A bába, aki Tesla édesanyjának segített, állítólag azt mondta, hogy a villámlás rossz előjel, és hogy az újszülött a sötétség gyermeke lesz. Erre az édesanyja azt mondta: "Nem, ő a fény gyermeke lesz”.

2. Nikola Tesla Magyarországon is élt

Tesla édesapja halálát követően otthagyta a főiskolát és Magyarországra, Pomázra költözött. Budapesten ismerkedett meg Puskás Tivadarral és az Edison által üzemeltetett American Telephone Company alkalmazottja lett, és Puskás irányítása alatt a budapesti telefonközpont főmérnökévé nevezték ki, majd az ő ajánlására vették fel a cég párizsi központjába is.

3. Egy homokrajz jelentősége

Még magyarországi tartózkodása alatt egyik nap a Városligetben sétálgatott barátjával, Szigeti Antallal. Hirtelen bevillant neki a megoldás az egyenáramú motor továbbfejlesztésére. Gyorsan a homokba rajzolta le először a váltóáramú dinamó és motor vázlatát, amely a napjainkban is a leggyakrabban használt meghajtóberendezés.

Forrás: Twincom PR

4. Álmok/áramok harca, Tesla vs. Edison

Ahogy korábban utaltunk rá, Tesla Edison cégénél kapott állást, de a két nehéz természetű és megoldásaikban gyakran eltérő utat preferáló feltaláló nem tudott sokáig megmaradni egymás mellett. Edison nem bánt úriemberként Teslával, sem anyagilag, sem emberileg, ráadásul egy még nagyobb feszültség is volt kettejük között: Edison az egyenáramra, addig Tesla a jobban szállítható váltóáramra tette le a voksát. Ebben a vetélkedésben, hogy a laikusokat, döntéshozókat és befektetőket a saját oldalukra állítsák, nem válogattak az eszközökben. Edison elsősorban remek üzletember volt, míg Tesla a zsigeri zseni, a tudós, az elméleti szakember.

5. Ki lett a győztes?

Tesla szerette találmányait, váltóárammal elért eredményeit népes publikum előtt prezentálni. Hogy megmutassa, a váltóáram veszélytelen, a saját testén keresztül vezette át, kezében két villanykörtét tartva, melyek világítottak. A sok esetben nemtelen eszközökkel folyó párharcot végül Tesla és a váltakozó áram nyerte meg.

6. Akinek a rádiót köszönhetjük

Több olyan találmány sikere fűződik a személyéhez, melyet végül nem neki tulajdonítottak, mert bár ő kezdte el, de befejezni nem tudta, vagy a levédésével nem törődött.

Ilyenek például:

  • az első radarrendszer,
  • a később Röntgenről elnevezett sugárzás,
  • a vezeték nélküli rádió adótorony. Jóval Marconi előtt, elsőként továbbított rádióhullámokat.
Forrás: Twincom PR

Utóbbi esetben Tesla alkalmazta először a földelést, ami megnövelte a szikratávírók hatótávolságát az adó és a vevő oldalon egyaránt. Ő volt az, aki szabadalmaztatta a rádió (vevő) készüléket, publikált vázlatait az adatátvitel alapjairól, majd volt asszisztense, Guglielmo Marconi kisugározta az első transzatlanti rádiójelet. A legfelsőbb bíróság csak 40 évvel később, 1943-ban, félévvel Tesla halála után ítélte a szabadalom jogát a szerb feltalálónak.

Számos legendának tűnő történet kapcsolódik hozzá: az időutazás, az üzemanyag nélkül működő motor. Jegyzeteiből nem sokat tud az utókor, mert többnyire fejben készítette el terveit, és csak a legvégén vetette papírra.

Sajnos eredeti találmányaiból egy sem marad ránk, mert egy, a mai napig tisztázatlan tűz következtében minden porrá égett. Számos tervét, vázlatát el is rejtette, mert félt attól, hogy az emberiség rossz célokra használná azokat.

7. Nikola Tesla, a magányos zseni

Bár zseniális tudós volt, a szociális élete nem volt túl érdekes, kevés embert engedett magához közel, ilyen volt például az író, Mark Twain. Felesége nem volt soha, nem mutatott érdeklődést a szebbik nem iránt, az ő élete végérvényesen a tudománnyal fonódott össze.

Forrás: Twincom PR

8. Tesla, a nem könnyű ember

Tesla érzékszervei rendkívül kifinomultak voltak, ami sajnos neurózissal párosult. Tisztaságmániás volt, irtózott a kerek tárgyaktól, az emberi hajtól, vagy a gyöngy fülbevalóktól. Csak olyan szobában volt hajlandó megszállni, melynek száma osztható volt hárommal. Budapesten a Városliget fái között hallotta a denevérszárny surrogását. Szobája több száz méterre volt az állatkerttől, mégis megfájdult a feje, ha valamelyik állat bőgni kezdett.

Csak este vagy kora hajnalban ment ki az utcára, mert szeme megfájdult a fényben. A sötétben viszont mindenkinél jobban látott. Saját szavai szerint úgy érezte, hogy a homloka közepén van egy harmadik szeme, és az az által kibocsátott fénysugarakat tükrözték volna vissza a tárgyak.

9. Tesla, a jövőbelátó

Tesla a jövő technológiai fejlődésének látnoka volt. Megjósolta az okostelefonokat, a Wi-Fi-t, az önvezető autókat és a mesterséges intelligencia lehetséges térnyerését. 1908-ban egy interjú során ezt mondta:

Kísérleteimre támaszkodva ki merem jelenteni, hogy nincs messze az az idő, amikor egy New York-i üzletember a berendezésem birtokában lediktálja utasításait Londonban tartózkodó titkárnőjének.
Forrás: Twincom PR

Egy nagyon egyszerű és olcsó, mindenki számára hozzáférhető szerkezet segítségével zenét vagy politikai beszédeket hallgathat, esetleg egy másik kontinensen tartózkodó pap prédikációját. Ugyanezzel a berendezéssel bármilyen kép, rajz, írott vagy nyomtatott szöveg is továbbítható lesz, akárhová a Földön, másodperceken belül.”

Amikor amerikai laboratóriuma porrá égett, támogatói segítségével tudta újrakezdeni munkáját.

Hálából New Yorkban bemutatót tartott támogatóinak. Több nagyvárosból is érkeztek vendégek. A program befejezésekor Tesla erős fejfájásról panaszkodott, és a hazakészülő embereket megkérte, hogy ne üljenek vonatra, inkább másnap reggel utazzanak haza. Másnap reggel jöttek a hírek arról, hogy a New York-Philadelphia között közlekedő gyorsvonat kisiklott, sokan meghaltak vagy megsebesültek.

10. Tesla öröksége

A zseni magányosan, szegényen halt meg máig tisztázatlan körülmények között, de munkássága és találmányai ma már világszerte elismerést kapnak és tovább viszik örökségét: 1960-ban teslának nevezték el a mágneses indukció SI mértékegységét (jele T), hagyatéka 2003-ban az UNESCO dokumentációs világörökségének része lett. Az ő nevét viseli a Tesla autómárka, és a cseh Tesla okosotthon márka is.

10+1 Tesla a filozófus

Tesla tanulmányozta a védikus filozófiát.

„Határozott meggyőződésem van a viszonzás törvényében. Az igazi jutalmak arányban állnak a munkával és az áldozatokkal.”

A lélekvándorlással kapcsolatban az alábbiakat írta le jegyzetei közé:

„A halál nem létezik – ezzel a tudással még a tőle való félelem is eltűnik! És ne felejtsétek: egyetlen ember sem, aki létezik, nem hal meg… Átalakulnak a Fényben, és mint olyan léteznek tovább… Az a titok, hogy ezek a fényrészecskék visszatérnek az ő eredeti állapotukba- visszatérve megelőző energiájuk egyikébe. Krisztus és néhányan mások tudták ezt a titkot. Kerestem, hogyan lehet megőrizni az emberi energiát. Van a Lélekben a Fénynek egy típusa, olykor megegyezik a legfelső mennyei fénnyel. Nem magamnak kerestem, hanem mindenki javára. Úgy hiszem, hogy a felfedezéseim könnyebbé és elviselhetőbbé teszik az életet az emberek számára, és a spiritualitás és az erkölcs felé irányítják őket.”

forrás