„Nem tettem szűrőt a gyerekeim kütyüjére: vajon igazam volt?” – interjú Bombera Krisztinával

TI,Kölyök,Éva Psziché est,Bombera Krisztina,kütyü

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Az Éva Psziché Est egyik résztvevőjeként az újságíró úgy látja, elvesztettük a fiatalok bizalmát, és új kommunkiációs utakat kell keresnünk hozzájuk.

Miért olyan fontos neked ez a téma?

Alapvetően azért, mert van két kamaszgyerekem, és szeretném érteni, jobban ismerni az ő világukat. Közéleti újságíró vagyok, akinek a kommunikáció a szakmája, mégis:

éva psziché est,psziché
Még van pár jegy az április 16-án esedékes Éva Psziché Estre! Le ne maradj róla! www.evamagazin.hu/evaest

Teljesen új terep nekem, hogy hogyan lehet a tizen-, huszonévesekhez utat találni.

Milyen témákkal, milyen formátumban, milyen eszközzel, milyen csomagolásban? Ezt keresem – és nem biztos, hogy megtalálom.

Mikor érezted azt, hogy nem is olyan egyszerű ez?

Rá kellett döbbennem az elmúlt években arra, hogy bár húsz év szakmai tapasztalattal a hátam mögött jó ideig azt gondolhattam magamról, hogy van némi hatásom a nyilvános térben, a fiatal generációknak már semmit nem mond, amiről beszélek, amiken dolgozom. A fiatalok nem is néznek tévét, hírműsorokat, közléleti, külpolitikai tévéműsorokat semmiképp. De arra is ráébredtem, hogy nem teljesen lehetetlen utat találni egymáshoz, még ezekkel a témákkal sem. Csak kölcsönös érdeklődéssel és tisztelettel kell egymás felé fordulnunk.

És igenis van mit mondanunk és adnunk egymásnak.

Érdekeljük őket egyáltalán?

Azt vettem észre, hogy a fiatalok két dolgot nagyra értékelnek, amit egy felnőtt megtehet értük: ha valóban odafigyelünk arra, amit mondanak, és ha nyitottan állunk hozzájuk. Nem szabad a “kor jogán” nagyképűen vagy megrökönyödéssel lesöpörni a kezdeményezéseiket az asztalról, ez nem vezet sehová.

Nemrég egy vloggersulit is vezettél.

Míg sok fiatal influencer csillogóan okos és tehetséges, nem kevesen válnak elképesztően népszerűvé butaságokkal, agresszióval vagy alpárisággal. Azért jártam az ország távoli iskoláiba a Vloggersulival, hogy megpróbáljam átadni: először is kell mondanivaló, aztán pedig nem árt némi kreativitás, a nyilvános megjelenés pedig dupla felelősség. Kiszolgáltatottsággal járhat, ha rosszul csinálják, manipulatív hatalommal, ha erkölcstelenül. Ha pedig szimplán csak bután, akkor a rossz vlogger dob még egy kupaccal a nagy, közös szellemi szemétdombunkra. Ettől szeretném megóvni azokat a gyerekeket, akiket okos vloggolásra buzdítanék. Maga a műfaj egyáltalán nem ördögtől való, bár sok kortársam borzong tőle, miközben mások – például kiváló, évtizedek óta a pályán lévő kolléganőim – szépen “átmentek” a tévéből a Youtube-ra. Ez az a csatorna, amelyen keresztül a fiatalok kifejezik azt, hogy mit gondolnak a világról, és innen tájékozódnak.

Merthogy nem az van, hogy nem érdekli őket a világ, szerintem inkább ők érzik azt, hogy minket nem érdekel eléggé az ő világuk, az ő jövőjük.

Arra gondolsz például, hogy mi nem óvtuk eléggé azt a földet, ami az ő jövőjük?

Igen, pontosan erre gondolok. És a tévében csupa olyan témát érintek, amelyről a fiatalok joggal gondolják azt, hogy alakításukba, változtatásukba semmiféle beleszólási lehetőségük nincsen: a befolyásos haverok, a gazdagok, a csókosok, a fővárosiak, a nagyhatalmak, a vállalatok stb. intézik a “nagy ügyeket” úgyis, egymás között. Médiára és politikára ez egyaránt igaz.

Nem szolgáltunk rá a fiatalok bizalmára.

Több más tevékenységed fókuszában is a fiatalok állnak.

Igen, például kurátor vagyok a Hintalovon Alapítványnál. Nem is tudok annál fontosabbat elképzelni, mint amire a Yelon applikációval vállalkoztak: szexedukációra egy olyan korban, amelyben a gyerekek 9 és 12 éves koruk között kezdenek el pornót nézni. A CNN Híradóval pedig mi voltunk az első olyan szerkesztőség, amely az Instán is megjelent. Adás előtt csinálunk egy Facebook Live-ot, amelyben arra buzdítjuk a fiatalokat, hogy nézzék meg a híradót, utána pedig az Instán megpróbáljuk elmondani a tizenéveseknek, hogy például mi a jelentősége annak, amit az amerikai elnök azon a héten csinált vagy mondott.

Kriszta kedvenc olvasmányai:
Kriszta kedvenc olvasmányai: Életem könyvei – Bombera Krisztina

Mi a helyzet a saját gyerekeiddel?

Nagyon kevéssé érdekli őket a szakmám. Mint médiaszereplő, egy letűnt kor embere vagyok a számukra. Akkor beszélnek rólam a suliban az osztálytársaik, ha Youtube “hit” lesz egy-egy interjúnk az ATV START-ban, csak ott látnak vagy az instán, ugyanis buzgón posztolok az instára is számomra fontos, túl komoly témákat. Én igyekszem odafigyelni rájuk, próbálom követni, hogy miről beszélnek, esténként megkérem őket, hogy mutassanak párat azokból a YouTube-videókból, amelyek foglalkoztatják őket.

A te gyerekeid is kütyüznek?

Hogyne. Tiltani sosem akartam a kütyüzést. Inkább felvértezni őket azokkal a tartalmakkal kapcsolatban, amelyekkel nem szeretném, ha egyedül kellene megküzdeniük. Óvni szeretném őket attól, hogy maguknak vagy másoknak digitálisan ártsanak. Ennyit tudok tenni.

Azt nem tudom megakadályozni, hogy olyan világokban kalandozzanak, amelyekből én már keveset értek.

Persze, hogy aggódom néha, hogy mit néznek, mi ugrik az arcuk elé akaratlanul akár. Mégsem tettem soha semmilyen szülői szűrőt a telefonjukra, és ez a mai napig dilemma a számomra, hogy jól tettem-e.

Bizalom kontra védelem?

Sokáig bennem is így fogalmazódott meg ez a probléma. Ma már inkább azt mondanám: bizalom=védelem. Nincs itt ellentmondás. Hiszen valójában semmitől nem tudod őket megvédeni: lesznek szerelmesek, össze fog törni a a szívük, fognak bulizni, bizonyára szerintem túl veszélyesen is.

Egyetlen dolgot tudok elérni: azt, hogy bízzanak bennünk és tudják, hogy hozzám és az apjukhoz bármikor fordulhatnak.

Hogyan ne aggódd túl magad?

Április 16-án immár második alkalommal találkozhatnak veled az ÉVA Psziché Est résztvevői. Örömmel fogadtad el a felkérést?

Igen! Tavaly nagy élményt jelentett a színpadon talákozni Pásztor Annával és Almási Kittivel. Hogy visszacsatoljak a generációk közötti kommunikáció témájához: megéltük azt, hogy a negyvenes generáció tagjaiként húszas, harmincas nőket is “szórakoztattunk”. Jó érzés volt.

Tovább olvasok
9 színész azelőtt és azután, hogy Marvel szereplő lett belőle

Úgy látszik, a szuperhősszerep elég motivációt jelentett számukra ahhoz, hogy elvonszolják magukat az edzőterembe.

7 tó európai nyaraláshoz, amik vetekszenek a tengerrel

Ha nem (csak) a tengerparti heverészést tudjátok elképzelni a nyaralás fő céljaként, válasszatok egy kristálytiszta vizű csodálatos tavat Európában. Általában kisebb a tömeg, és a legmelegebb hónapokban is elviselhető a hőség, a víz viszont elég kellemes egy kis úszáshoz.

Híres emberek egészen ritka testi hibákkal

A hírességekről hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy tökéletesek, boldogok és mindenük megvan. Ez majdnem igaz is, hiszen van, amiből több van egyesek sztároknak, például lábujjból vagy mellbimbóból.

Híres emberek, akik eltitkolták rákos diagnózisukat

Senki sem szereti mások orrára kötni, hogyha valamilyen problémája adódik az életben, főként, ha az ember egészségéről van szó. Ezért nem lepődünk meg, amikor egy-egy hírességről kiderül: eltitkolták, hogy rákkal diagnosztizálták őket.

Hogyan nyaraltak régen az emberek?

A nyaralás a 20. század elején még egész nyáron át tartott. Hogy csinálták?!

Kávés-csokicsipszes keksz, amitől rendesen felébredsz

Csokoládé és kávé porhanyós kekszbe zárva, de úgy is mondhatnánk cukor és koffein, ami ad egy kis lendületet kora reggel vagy akár ebéd után.

Napi horoszkóp július 20.: a Szüzek nem bíznak semmit a véletlenre, a Vízöntőknél az őszinteség alapfeltétel

Hétvégén is érdemes elolvasnod a csillagok üzeneteit, mert izgalmas részleteket rejtenek az egyes csillagjegyek!

Csókmágnes nyári rúzsok

Nyári hőségben és strandolás közben sem szeretnél lemondani a csábító szájfényekről, rúzsokról? Megmutatjuk a legjobb fényvédős termékeket!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Vesd bele magad a nyárba és fizess elő 40% kedvezménnyel 1185 Ft-ért!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem