Mekkora az ideális korkülönbség testvérek között?

Mekkora az ideális korkülönbség testvérek között?
Forrás: Unsplash/Daiga Ellaby

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

V

Vajon mivel járunk jobban, ha egymás után jönnek a gyerekek és egyben letudjuk a kisbabás időszakot? Vagy csak egy jó nagy kihagyás, mondjuk 5 év után jöjjön a tesó? Tételesen megnéztük, mi lehet a legjobb megoldás.

Kevesebb, mint 2 év korkülönbség

Azoknál az anyáknál, akiknél egymás után jönnek a gyerekek, még bennük van a rutin, hogy mit kell csinálni hasfájósság vagy fogzás idején, tehát több időt töltenek baba üzemmódra hangolva.

Előnyök: Játszótéri bölcsesség, hogy a kis korkülönbség arra jó, hogy a gyerekek hamar eljátszanak együtt. Sok anyuka arról számol be, hogy a kezdeti időszakban nyoma sem volt a testvérféltékenységnek. A kis korkülönbség később kifizetődővé is válik: a hasonló korú gyerekek számtalan programra mehetnek együtt, a táncórától a focin át a táborokig. Fontos tényező a tesókedvezmény!

Hátrányok: Hello káosz! Az első két évben szinte tervezhetelen az élet egy kicsivel és egy minivel. Passzolgatják egymásnak a betegségeket is, hol az egyik nem alszik, hol a másik. Az egyetlen állandó tényező, hogy anya mindig krízisfigyelő üzemmódban van. És persze az alvás a szülőknek luxus, az etetés, lázcsillapítás, orrszívás, altatás, mosás ötszögében könnyen darálóvá válnak a hétköznapok, ami jelentősen megterheli a párkapcsolatokat.

Testvérféltékenység: “1-2 év korkülönbséggel született gyerekek között is megfigyelhető, annak ellenére, hogy ők ebben a korban még nem tudják megfogalmazni az érzéseiket, ezért sokszor egyszerűen csak dühösek” – mondja Valerie Maholmes, amerikai fejlődéslélektani szakértő, aki szerint a heves érzelmi kitörések ellenszere egyszerűen csak az ölelés. Viszont azt tanácsolja, hogy ilyenkor senkit se hagyjunk ki a buliból: mindenkinek jár az a szeretgetés.

Harmónia tipp: Segítség! – kérjünk bárkitől, akitől csak lehetséges: a partnertől, a szülőktől, bármely családtagtól vagy akár bébiszittertől. Így mindkét gyerek kaphat külön figyelmet, de az anyának vagy apának is fontos néha kiszakadni a káoszból. Akár csak egy gyors bevásárlás, séta vagy futás idejére is.

2-4 év közötti korkülönbség

Itt mindenki megőrizheti a józan eszét. Beáll a rendszer, az egyik gyerek biztosan intézménybe jár, később aztán mindkettő, a kezdeti feszültségek előbb-utóbb kisimulnak, a nagyobb és a kisebb gyerek szépen összebarátkozik.

Előnyök: Amikor a nagy oviban van, a kicsire is jut egy kis idő. Közben a tesók észrevétlenül összenőnek, a nagyobbik gyerek egyfajta beépített mentorként terelgeti a kisebbiket, simán megtanítja például focizni. Ez a korkülönbség ideális lehet a karrier szempontjából is: két gyerek között vissza lehet menni dolgozni is.

Hátrányok: Ennél a korkülönbségnél az anyuka úgy érezheti, hogy kis megszakítással ugyan, de kb 5 éven át egyfolytában csak pelenkát cserél. Másik nehézség lehet, hogy amire jön a kistesó, a nagy már nem igényli a délutáni alvást, így anyának esélye sincs pihenni napközben.

Testvérféltékenység: Az elsőszülött hozzászokott a teljeskörű figyelemhez, úgyhogy várhatóan frusztrálja majd, hogy az anyukája nem tud vele akkor játszani, amikor csak szeretné. “Amikor a nagyobbik gyerek mindig csak azt hallja, hogy “nem szabad”, az csak tüzeli a testvérféltékenységet, hiszen ő azt érezheti, hogy az anyukája mindig csak a baba mellett áll” – mondja Linda Sonna amerikai gyermekpszichológus, több sikeres, gyereknevelésről szóló könyv írója.

Harmónia tipp: Vonjuk be a nagyot a baba körüli feladatokba: hadd válasszon ő pelust, cumisüveget, cumit, akár altatót is énekelhet neki. És persze szeretgessük a nagyot is, amilyen gyakran csak tudjuk!

5 vagy több év korkülönbség

Mondhatnánk, hogy ez a győztes kategória, ugyanis mindenki számára ez az egyik legideálisabb korkülönbség. Minden gyerek annyi törődést kap, mintha egyke lenne, miközben mégis van egy testvérük, még akkor is, ha nincsenek egymáshoz szuper közel időben.

Előnyök: A szülők beleszoknak a szülőségbe párként is, egyénenként is, és ez a korkülönbség jót tesz a párkapcsolatnak is. Attól sem kell tartani, hogy a gyerekek nem fognak összebarátkozni: nagyon is fognak, egy 10 éves ügyesen bevezeti a 4 évest a játszóterezés szabályaiba, később az iskolás rendszerbe vagy szívesen olvas neki esti mesét.

Hátrányok: Hosszú idő után újra vissza kell térni az éjszakázás, pelusozás, gyermekbetegségek világába, és meg kell tanulni szórakoztatni egy totyogóst mondjuk egy fociedzés közben. Pénzügyileg is megterhelőbb lehet ez a korkülönbség, hiszen újra be kell ruházni babakocsira, gyerekülésre, bútorokra a kicsinek.

Testvérféltékenység: “A nagyobbik gyerekünk a baba érkezése előtt egykeként élte az életét, tehát neki sem lehet könnyű elfogadni, hogy a szülei másra is figyelnek, nemcsak rá. Viszont mindenkinek lesz 9 hónapja, hogy felkészüljön a kicsi érkezésére” – mondja Dr. Maholmes.

Az orvosi szempont

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legalább két év szünetet javasol két terhesség között. “Több tanulmány is igazolta, hogy azokban az esetekben, amikor kevesebb mint 18 hónap telik el két várandósság között, akkor megnő a koraszülés, az alacsony születési súly, valamint a koraszületéssel járó egyéb rendellenességek kockázata” – mondja Patrice Harold a Detroiti Orvosegészségügyi Központ nőgyógyásza.

Míg a két terhesség között eltelt rövid idő a babára lehet veszélyes, a túl nagy, kb 5 éves kihagyás az anyának kockázatosabb, ugyanis Dr Harold szerint ilyenkor könnyebben alakul ki terhességi toxémia.

Neked van testvéred? Ezeket a kérdéseket mindenképp tedd fel neki!

Nézd meg a galériánkat>4 kép
4 fontos kérdés, amit fel kellene tenned a testvérednek

Parents.com

Tovább olvasok
Kép
Eszel te eleget? Íme 5 jel, hogy több kalóriára van szükséged

Már pedig borzasztóan fontos, hogy figyelj erre, máskülönben számíthatsz rá, hogy idővel hanyatlani fog az erőnléted futóként (is). A runnersworld.hu cikke.

Kép
Ha én lépek ki egy kapcsolatból, nehezebben viselem, mint amikor engem hagynak el

Apológia az Elhagyóért, akit közmegvetés sújt, pedig neki is van szíve. Adrienn története.

Kép
Immunrendszer erősítése? 3 mítosz, amit nem szabad elhinned ezzel kapcsolatban

Hogyan lehet az immunrendszert megerősíteni? Mindenekelőtt tudnod kell, mi az, amit nem szabad többé elhinned ezzel kapcsolatban!

Kép
11 dolog, amit anyák csinálnak, amikor senki nem látja őket

A WC-ben sírunk, dugicsokit eszünk és alvás helyett a gyerekeink fotóit nézegetjük. De ezzel még nincs vége a listának...

Kép
Most akkor tényleg fel akart szedni a 70 éves tanárom?

Felnőtt fejjel ültem be ismét az iskolapadba, coachingot tanulni. Imádtam minden percét. Imádtuk Frigyes tanár urat is, mert szellemes volt és elbűvölő. Később egy cukrászdában is megpróbált elbűvölni. Franci története

Kép
Így borozik Molnár Andi

Szeretjük, tiszteljük, használjuk és élvezzük. A bor mindennapjaink része. Ezerarcú nedű, melyben mindenki megtalálja a maga ízlésének leginkább tetszőt. De kinek mit is jelent igazán? Sorozatunkban ismert emberek mesélnek erről. Ezúttal Molnár Andrea táncost kérdeztük.

Kép
A férjem kedvéért sterilizáltattam magam, majd épp ezért hagyott el

Három lányunk született. Szerettünk volna fiút, persze, de azt mondtuk, hogy 3 gyerek azért elég. A férjem mondta ki a végszót: ne próbálkozzunk tovább. A harmadik császármetszés alkalmával éltem is a sterilizálás lehetőségével. Aztán két év múlva közölte: mégis szeretne egy fiút. „És ki fogja tovább vinni a családnevet?” – kérdezte. Majd bejelentette, hogy mivel nekem már nem lehet gyerekem, így elhagy.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem