szélvédő,autó,tisztítás Forrás: Unsplash

Hogyan tüntetheted el az összes maszatot a szélvédő belsejéről?

Már csak a biztonságod érdekében is sűrűn sort kell keríteni rá.

Az autó takarításával az a legnagyobb gond, hogy mindig akkor jut eszünkbe, hogy aktuális lenne, amikor beleülünk, hogy elinduljunk valahová. Így aztán legfeljebb a fejben vezetett teendőlistához adjuk hozzá, ami jó eséllyel vezethet ahhoz, hogy megint a feledés homályába merüljön ez a feladat. Úgyhogy most megragadjuk az alkalmat arra, hogy emlékeztessünk: ha mást nem is, legalább a szélvédőt pucold meg belülről, mert az itt felhalmozódó mindenféle akár balesetveszélyesen is bezavarhat a látási viszonyokba.

Mi is az a mindenféle, ami összegyűlik itt?

Például pára, ami nem tud kiszellőzni, ami még jobban vonzza magához az amúgy is lerakódó port és koszt, aztán ludas lehet még a cigifüst is (ejnye-bejnye) és az ujjlenyomatok. De hosszú távon még a műszerfal is közreműködhet a maszatolásban: ez ugyanis műanyagból készül, amiből a napfény hatására szép lassan párolognak a benne lévő vegyszerek és káros olajok, amelyek egyenesen a szélvédő belsejére rakódnak le. Mindezekkel kell tehát megküzdened, amikor nekiállsz a takarításnak.

Mire lesz hozzá szükséged?

• mikroszálas törlőkendő

• mágikus koszradír

• víz

• ecet

• papírtörlő

opcionális:

• üvegtisztító

Mutatjuk lépésről lépésre, hogyan csináld:

1. Távolítsd el a koszt

Fogd a mikroszálas törlőkendőt és töröld át vele a szélvédő belsejét – az egészet, a vezető- és az utasoldalon is. Először körkörös mozdulatokkal dolgozz, majd fentről lefelé húzd át szépen az egészet. Meg fogsz lepődni, mennyi mindent leszed a kendő.

2. Szabadulj meg a zsírtól

Most jön a mágikus koszradír. Egy kis vödörbe (lavórba, tálkába) tölts meleg vizet, löttyints bele egy kis ecetet. Ebbe mártsd bele a koszradírt, majd jól csavard ki, de úgy, hogy azért még nedves maradjon. Ezzel először szintén körkörös mozdulatokkal töröld át a szélvédő belsejét. Ha megvagy, papírtörlővel töröld szárazra a szélvédőt.

Itt akár meg is állhatsz, ha nem akarsz vegyszert használni, de ha biztosra mennél, akkor következhet a harmadik lépés is:

3. Vesd be az üvegtisztítót

Ha a szélvédő teljesen száraz, papírtörlőre vagy tiszta rongyra fújj üvegtisztító szert. Ezzel töröld át körkörös mozdulatokkal a szélvédőt, majd egy száraz papírtörlővel (ronggyal) fentről lefelé haladva töröld át szárazra.

Figyelj oda ezekre is:

• Ha az egész autót takarítod, akkor a szélvédő belsejére mindig utolsóként keríts sort.

• Este vagy hűvösebb időben tisztítsd meg a szélvédő belsejét, így az üvegtisztító nem fog olyan hamar elpárologni. Meleg, napos időben ez sokkal gyorsabban megtörténik.

• Mindig tiszta törlőkendővel és/vagy ronggyal tisztogasd a szélvédő belsejét – akár többet is rendszeresíts erre a célra. Ha ugyanazt használod, mint az autó többi részére, akkor csak további maszatot kensz itt szét.

Azért a lakásban is akadnak szép számmal olyan pontok, amiket gyakrabban kellene takarítani: