A teendőid rangsorolásához egyetlen kérdést kell feltenned magadnak

todo,teendők,sürgős,fontos
Forrás: Unsplash / Stilclassics

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

H

Hogyan vághatnál rendet a tömérdek feladat között? Megvannak a módszereink.

Ez a cikk az Éva egy korábbi számában jelent meg.

Az Egyesült Államok egykori elnöke, Eisenhower híres mondása szerint „ami fontos, az ritkán sürgős, és ami sürgős, az ritkán fontos”. Mégis sokszor nehezünkre esik különbséget tenni a kettő között, ami nem csoda, hiszen – Douglas Rushkoff megfogalmazása szerint – a ma embere a jelensokkban él: csak úgy zúdul ránk az információ, „minden most történik”, és látszólag minden azonos súllyal esik a latba. Pedig a fontosnak és a sürgősnek mindenféle kombinációja létezik: ezt ábrázolja az úgynevezett Eisenhower döntési modell (amelyből Stephen Covey készített mátrixot). Megmutatjuk, melyik kategóriába tartozó feladataidra mennyi időt érdemes szánnod, és így sokkal hatékonyabban rendet vághatsz majd a dolgaid között.

Szóval csak eszerint kell kategorizálnod a feladataidat: fontos vagy sürgős? Esetleg mindkettő? Netán egyik se?

Még könnyebb dolgod lesz, ha letöltöd az alábbi link alatt található táblázatot:

1.

Fontos és sürgős feladatok

Hosszú távú céljaiddal, az általad vallott legfontosabb értékekkel kapcsolatosak, és azonnali figyelmet igényelnek.

Tipikusan: krízisek, problémák, határidők.

Például: bizonyos e-mailek (állásajánlatok, a főnököd kérése) • adóbevallás • államvizsga • közeli hozzátartozód kórházba kerül • telefonhívás a gyereked osztályfőnökétől, hogy azonnal menj be, mert van egy kis megbeszélnivalótok • defektet kapsz • elromlik valami a lakásban.

Egy kicsivel több szervezéssel és tervezéssel az 1-es mezőbe tartozó ügyek egy részénél elkerülhető lenne, hogy a körmödre égjenek, vagyis hogy a fontos dolgok egyben sürgőssé is váljanak. Mi lenne, ha az adóbevallásodat már egy héttel korábban, kényelmesen, stresszmentesen elkészítenéd? Vagy ha nem várnád meg, amíg szétesik a ház, hanem folyamatosan elvégeznéd a kisebb-nagyobb javításokat? És már itt is vagyunk a 2-es mezőben, ahol érdemes lenne több időt tölteni.

2.

Nem sürgős, de fontos dolgok

Szorosan kapcsolódnak az élet nagy feladataihoz, ugyanakkor nem ketyeg semmiféle határidő, hogy elvégezd őket.

Tipikusan: az emberi kapcsolatok, a jövőtervezés, önmagad fejlesztésének területe.

Például: a heted megtervezése • edzés • családi idő • elmélyülni egy könyvben • részt venni egy kurzuson • a hobbid • meditáció • a lakásod, kocsid stb. állapotának felügyelete.

Ezek azok a dolgok, amelyek mélyen elégedetté és teljessé tesznek, és sikerélményt nyújtanak. Ezzel együtt valószínűleg te sem töltesz túl sok időt ilyesmivel, többek között esetleg azért, mert nem tudod, mi is igazán fontos neked. Érdemes rászánni egy kis időt arra, hogy átgondold: mik a főbb életcéljaid? Mi tesz igazán boldoggá? Mik a legfőbb értékek számodra? Mivel a sürgős teendők állandóan stresszelnek, a fontos, de nem sürgős ügyek jó eséllyel állandóan a „majd egyszer”-listán maradnak. Nincs mit tenni, be kell tervezned ezeket is a naptáradba, mintha külső kényszer hatására tennéd.

3.

Sürgős, de nem fontos feladatok

Azonnali figyelmet igényelnek, de nem kapcsolódnak szorosan a missziódhoz, életfeladatodhoz.

Tipikusan: amikor mások odajönnek és megzavarnak egy-egy sztorival vagy kéréssel; apró-cseprő ügyek, amiket el kell végezni, de (szinte) mindegy, hogy ki csinálja.

Például: telefonhívások • sms-ek • e-mailek (néhány kivétellel) • üres csevejek • szürke háttérmunka.

Hát nem döbbenetes, hogy (Covey szerint) ennek a mezőnek a feladataival töltjük a legtöbb időnket? És közben még az a csalóka érzésünk is megvan, hogy fontos dologgal foglalkozunk – hát persze, csak nem a mi számunkra, hanem mások számára fontos dolgokkal. Nem azt mondjuk, hogy ne segíts másoknak, csak közben ne veszítsd szem elől a saját prioritásaidat. Túl kedves vagy? Mindent elvállalsz? Másokat magad elé sorolsz? Itt az ideje, hogy megtanulj nemet mondani. Nem tudod kiosztani a feladatokat? Akkor meg kell tanulnod delegálni őket!

Nem sürgős és nem fontos feladatok

Nos, ezek azok a sokszor teljesen felesleges és időrabló dolgok, amelyeket mégis sokat csinálunk, pedig sem határidő nem kényszerít, sem a komolyabb céljainkhoz nem kapcsolódnak.

4.

Nos, ezek azok a sokszor teljesen felesleges és időrabló dolgok, amelyeket mégis sokat csinálunk, pedig sem határidő nem kényszerít, sem a komolyabb céljainkhoz nem kapcsolódnak.

Nem sürgős és nem fontos feladatok

Tipikusan: a kütyükön lógni.

Például: a neten szörfölni • a tévét bambulni • videójátékokat játszani • a közösségi médiát pörgetni.

Ha valaki monitorozná, mennyi időt töltesz ilyesmivel, bizonyára megdöbbennél (csodálkoznánk, ha nem létezne erre is egy app). Senki nem mondja, hogy ezentúl iktass ki minden ilyesmit az életedből. Csak éppen hasznos lenne, ha kijelölnéd az időpontját és az időtartamát.

Összegzés

Ha legközelebb egy feladat tornyosul eléd, kérdezd meg magadtól: azért csinálom, mert fontos, vagy csupán azért, mert sürgős? Tölts több időt a 2-es mező feladataival, és hamarosan átjár majd a nyugalom és az életed feletti kontroll érzése. Mellesleg ezzel megelőzhetsz egy csomó, stresszelő 1-es típusú feladatot, és kiegyensúlyozhatod a 3-as típusú piszlicsáré feladatokat. Engedd meg magadnak – de csak szigorú keretek között – a 4-es mező „bűnös élvezet” tevékenységeit: megdolgoztál ezért.


Nézd meg ezeket az idézeteket is a time managementről:

Nézd meg a galériánkat>13 kép
13 idézet az időmenedzsmentről
Tovább olvasok
Kép
Napi horoszkóp november 25.: az Oroszlánok előtt ígéretes lehetőség áll, a Mérlegekre nagyobb volumenű feladat vár

Ma is érdemes elolvasnod a horoszkópod, hisz ismét izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok!

Kép
Top 7 étterem, ahonnan megéri rendelni, ha nincs időd főzni

Ha te is unod már az egyforma napokat, a megszokott illatokat és ízeket, ráadásul se időd, se türelmed a kovászoláshoz és kenyérsütéshez, akkor a következő válogatásunk neked szól.

Kép
Tedd izgalmassá a várakozást! – 5 DIY bors adventi naptár ötlet

Újra itt az év legszebb időszaka, amivel egyszerűen nem lehet betelni. Készülődünk, tervezgetünk és töretlen lelkesedéssel díszítjük otthonunkat, közben pedig nem győzzük számolni a hátralévő napokat karácsonyig. Ezt a várakozást tehetjük még szebbé egy izgalmakat rejtő adventi kalendáriummal.

Kép
"Itt még nem hallottam, hogy nincs elég tej!" - Cipőtlen babák, no cumi, császármetszés esetén is apás szülés - Ilyen Angliában anyának lenni!

Magyar anyák külföldön #6 - Menczel Enikő az egyetemi évei utolsó pár hónapját töltötte Angliában. Diplomáját Magyarországon szerezte, majd úgy döntött, inkább visszatér a ködös Albionba. Cambridge-ben él, hat éve egy biotechnológiai cégnél dolgozik, rákkutatással foglalkozik és nem mellesleg anyuka is, a másfél éves Nora mamája. A magyar anyák külföldön sorozat e havi interjújában Enikő mesél arról, hogy milyen is Angliában anyukának lenni. Válaszaiból kiderül, hogy Angliában a természetes szülés, a szoptatás, a cumi és a cipő nélküliség prioritás, valamint, hogy a szülésznők sasszemmel figyelik az anyák állapotát és azonnal ki is szűrik, ha valakinek lelki segítség kell.

Kép
Tényleg annyira jók a finn iskolák? Megkérdeztünk egy kint élő magyar anyukát!

Annyira, de tényleg annyira sokan olvastátok a finn iskolákról, a finn oktatási rendszerről szóló cikkünket, hogy arra gondoltunk, megkérünk egy kint élő édesanyát, borzolja tovább a kedélyeket és mesélje el ő maga, hogy tényleg olyan jó-e az ottani rendszer, az iskolák, a tanárok, a módszer és minden, mint amilyen jó a híre.

Kép
Ezért nem sírnak a koreai babák – Avagy mi áll a babasírás hátterében

Minden egészséges baba sír. Ne gondold, hogy azért, mert téged bosszantani szeretne vagy éppen megmutatni, hogy ő a főnök. Sírásának evolúciós okai vannak.

Kép
Harap a gyerek? 10 tipp, hogyan szoktasd le róla!

Sok kicsi a fogait használja a nyelve helyett: ha máshogyan még nem tudja kifejezni magát, harapással is „közölheti”, mit érez. Szakértők szerint egyéves kor körül ebben még semmi rossz szándék nincsen, és ha következetesen reagálsz erre a viselkedésére, az apró fogakat egy idő után csak evéskor és mosolygáskor fogja rád és másokra villantani.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem