Miért is olyan fontos a víz jelenléte az űrkutatásban hogy már víz bányászatról beszélnek a Hold kapcsán?

Borítókép: Miért is olyan fontos a víz jelenléte az űrkutatásban hogy már víz bányászatról beszélnek a Hold kapcsán? Forrás: Pixabay.com/ Flo222
Ma van a Víz Világnapja. Létezésünk legalapvetőbb szükségleteinek egyike itt a Földön és a jövő tekintetében már a Holdon is?

Víz nélkül nincs élet. Testtömegünk több mint felét a víz teszi ki, sejtjeinkben körülbelül 28 liter folyadékot tárolunk. Ha nincs folyadékpótlás az emberi szervezet nem él túl pár napnál többet. Víz nélkül tehát tényleg nincs élet.

És ki se tudott volna alakulni! Minden évmilliókkal ezelőtt kezdődött még az ősóceánokban, mely remek táptalajt adott a baktériumoknak ahhoz -hogy számos változás és sikeres véletlennek köszönhetően- létrehozzák az első kezdetleges élőlényeket, melynek végén megjelent az ember.

Ennek kapcsán mondják is, hogy a víz az élet bölcsője, mely gondolat igencsak megragadt az űrkutatást végző szakemberek fejében. Számos esetben kutatják a víz, általa pedig az élet nyomait, akár a Marsra vagy épp a Holdra gondolunk.

2018-ben a NASA megerősítette, hogy a Hold sarkvidékein, a legsötétebb és leghidegebb északi és déli sark területén jégmezőket (vízjégre) találtak a felszín alatt. Ez zseniális felfedezés volt akkor és el is kezdték a lehetőségek feltérképezést arra, hogyan lehetne mindazt kitermelni és később hasznosítani.

A kitermelést bányászati módszerekkel tervezték, de miért is lenne hasznos ilyen monumentális tevékenységbe kezdeni?

adatok forrása: wikipedia, nasa, esa

A galériában megmutatom